Katės, kurių uodegas princesės naudojo papuošalams kabinti

Mekongo bobteilai – katės, pasižyminčios šunišku charakteriu. Kai kuriose šalyse šios katės prilyginamos nacionaliniam turtui, o laužtos jų uodegos, sakoma, buvo naudojamos tajų princesių papuošalams kabinti.

Šios veislės gimtinė – Tailandas. 2004 metais Tarptautinė felinologų federacija patvirtino veislės standartą, ir Mekongo bobteilai tapo atskira nuo tajų kačių veisle. Mekongo bobteilų pavadinimas suteiktas katėms, išveistoms Rusijoje. Pirmosios katės ten eksportuotos iš Pietryčių Azijos: Kinijos, Birmos, Laoso ir Tailando, kur teka Mekongo upė.

„Katė išveista Maskvoje. Veisimo darbai vyko Maskvoje, kai pirmieji geologai atsivežė aborigenines kates. Beje, visai neseniai Maskvoje mirė 22 metų pirmasis mekongas“, – pasakoja Natalija Rožkova, kačių ekspertė iš Estijos.

Mekongo bobteilai garsėja tuo, kad elgesiu yra panašūs į šunis. Šios veislės katino šeimininkai Marijana ir Vasilijus iš Latvijos tuo labai džiaugiasi, mat iš pradžių norėjo auginti šunį, tačiau pasirinko Mekongo bobteilą. „Esame labai patenkinti, katinas – kaip šuo. Ateini namo, pasitinka, jei kas nors viename kambaryje, o kitas – kitame, jis visą laiką juda iš vieno kambario į kitą, kol visi būna kartu“, – pasakoja šeimininkas. 

Marijana tikina, kad katinas – visuomet kartu. „Dažnai keliaujame ir jis kartu važiuoja, nebijo mašinų, nebijo šunų. Lietuvoje jis turi draugą, šuniuką Tobiką, gražiai draugauja. Vienas kito laukia, kada atvažiuos į svečius, kad palakstytų, pažaistų“, – pasakoja moteris.

Iš Daugpilio į kačių parodą Vilniuje atvykusi Valentina, taip pat veisianti tokias kates, pasakoja apie savo augintinio sugebėjimus, dažniau būdingus šunims: „Leidžiasi dresuojamas: numeti kamuoliuką – atneša, vykdo įvairiais komandas, kaip šuo. Šeimininkas guli ir jis gulės, šeimininkas sėdi ir jis šalia tupės“.

Tailande Mekongo bobteilai prilyginami nacionaliniam turtui. Jiems leidžiama gyventi šventyklose, tokias kates augina turtingi ir garsūs žmonės. Kai kurie augintojai tikina, kad tokios katės neša laimę ir šeimose, kuriose auga Mekongo bobteilai, esą atsiranda vaikų ar įvyksta kitų stebuklingų pokyčių. Yra gražių legendų, kodėl tokių kačių uodegos – laužtos. 

„Kodėl pas jį tokia nuostabi lenkta uodega? Ji trijų centimetrų ilgio, triskart pasukta trijose vietose, vadinama laužta, atsukta aukštyn. Tajų princesės, kai maudydavosi, nusiimdavo savo brangenybes ir užmaudavo jas katėms ant uodegų“, – pasakoja kačių specialistė iš Estijos. Legenda byloja, kad tokios katės saugojo tajų princesių maudyklas nuo gyvačių, nes jų kailiu apaugusi oda – paslanki ir lengvai atitraukiama, todėl įkandus gyvatėms katė likdavo gyva.

Mekongo bobteilai – vidutinio stambumo katės lenkta nugara. Galinės kojos būtinai aukštesnės už priekines, nes tai – trumpauodegės katės, jų nugara negali būti tiesi, kitaip jos tiesiog neišgyventų, tvirtina kačių ekspertė iš Estijos. 

„Jos orientuotos į žmogų lygiai tiek, kiek pačios to nori. Ši katė leidžiasi glostoma tiek, kiek pati nori, ji namuose – karalienė“, – pažymi pašnekovė. Mekongo bobteilų veislės katės labai komunikabilios, meilios, bet žinančios savo vertę. Šios katės nesidrasko, tačiau ginasi kąsdamos. Gimsta šie kačiukai visiškai balti, spalvos ant snukučio ryškėja tik 10 dieną. Šios veislės katės gyvena neįtikėtinai ilgai, gyvenimo trukmė – nuo 18 metų.


Šiame straipsnyje: Mekongo bobteilaiaktėkatės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių