Kokios vasaros galime tikėtis šiemet?

  • Teksto dydis:

Apie tai, kokie orai prognozuojami šiai vasarai ir kokiais mėnesiais gyventojai planuoja atostogas, LNK žurnalistė kalbėjosi su praeiviais ir klimatologu Donatu Valiuku.

„Dabar atostogauju Lietuvoje, todėl labai svarbu, kad oras būtų geras ir džiaugiuosi, kad toks tropinis dabar, pasikartojantis trumpas lietus. Taip, atostogaujant yra svarbu, bet, nežinau, galima prisitaikyt turbūt prie oro, nėra blogo oro, yra bloga apranga. Atostogoms Lietuvoje rinkčiausi rugpjūtį, kai truputėlį vėsiau, bet šiaip visą vasarą galima atostogaut“, – kalbėjo vilnietis.

„Gal liepa, gal birželis. Orai labai nestabilūs, sunku numatyt. Paprastai važiuoji prie jūros, pasižiūri, kad geras savaitgalis ir važiuoji“, – sakė praeivis.

„Norėtųsi, kad atostogos būtų gražios, saulės būtų, bet prie visko galima prisitaikyti. Svarbu gera nuotaika. Kadangi tie orai tokie nenuspėjami Lietuvoj, tai čia ne visada pasirinksi. Būna gegužę ir birželį labai geras oras, o liepą lyja. Aš manau, gerai tada, kai esi nusiteikęs ir kai atostogos“, – teigė moteris.


Toliau LNK žurnalistė pokalbį tęsė su D. Valiuku.

– Kokios bus ateinančios vasaros dienos? Ar orai bus tokie pat permainingi, kaip iki šiol?

– Vasara tokia pas mus būna, kad orai permainingi. Nebūna taip, kad būtų nuoseklu. Lietuviškas klimatas toks ir lietuviškos vasaros pasižymi permainingumu. O šiemet dar turim situaciją, kad pati vasara prasidėjo gana anksti. Ir visi vasaros palydovai, tas orų permainingumas, intensyvūs krituliai, netolygus jų pasiskirstymas jau vyksta ir vyksta kažkur nuo gegužės vidurio.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kokie orai numatomi birželį? Ar daug karštų dienų sulauksim?

– Ko gero, reikia šiek tiek pasižiūrėt, kas buvo gegužės pabaigoj. Tai buvo pas mus labai šilta, daugiau negu penkiais laipsniai šilčiau negu būna įprastai. Tai žvelgiant į birželį tendencijos pačios išliks ir toliau, kad jis bus laipsniu ar pusantro laipsnio šiltesnis negu įprastai. Bet jeigu mes dabar turėjom tą nuokrypį nuo normos keturis-penkis laipsnius, tai jis bus jau mažesnis.

– Tai negali būti, kad bus 30 laipsnių šilumos ar daugiau birželį?

– Jeigu žiūrėtume atskirų dienų prognozes, kurios sudaromos 5-7 dienoms į priekį, tai artimiausią savaitę ne. O toliau, kai mes kalbam apie mėnesį, mes kalbam apie bendrąsias tendencijas. Ar bus 30 laipsnių šilumos ar ne, numatyti yra dar anksti.

– Žiūrint į tokį šiltą pavasarį ir sakot, kad bus šiltas birželis, galima spręsti, kad bus viena šilčiausių vasarų Lietuvoje?

– Ko gero, remiatės tuo pranešimu, kad Europoje bus viena karščiausių vasarų. Tai Europa pabrėžiama kaip visas žemynas. Tai didelis žemynas ir nereiškia, kad atskiruose taškuose. Ta pati tendencija remiasi labai šiltu Atlanto vandenynu, tirpstančiais Grenlandijos ledynais ir labiau akcentuojama, kad tas karštis bus pietų, pietryčių, rytų Europoje. Kaip Lietuvoje bus, labai sunku pasakyt, bet jeigu žiūrėtume taip, kas prognozuojama bendrai Europos žemyne, tai taip, numatoma, kad vasara turėtų būti bent jau šiltesnė nei įprastai.

– Bet pastarosiomis dienomis šiluma buvo panaši, kaip būna Turkijoje. Ar gali būti, kad ir toliau išliks taip, kaip Turkijoje ir kad lietuviams net nebereikės važiuoti į Turkiją?

– Ko gero, Turkijos dar nepasiekėm. Kai yra tokia temperatūra virš 25 laipsnių, jau yra karšta. O jeigu mes pažiūrėtume į Turkiją, kur temperatūra 35 laipsniai ir daugiau, tai turbūt tikrai geriau nevažiuoti ir būti čia. Jutimiškai žmogui tikrai kur kas maloniau 25 laipsnių temperatūra negu 35 laipsnių.

– Jau matėme ir pirmųjų audrų, stipraus lietaus, žaibų. Ar galima numatyti, kad bus kažkokios didesnės audros šią vasarą?

– Na, kiekvieną vasarą jų būna, bus ir šiemet. Bet, vėlgi, tas pats akcentas, kad tokios audros su liūtiniais krituliais, stiprėjančiu vėju, kruša dažnai būna labai lokalūs reiškiniai, apimantys nedideles teritorijas. Ko gero, vieni gaus daugiau to, kiti mažiau, bet čia yra labai didelis netolygumas tokių reiškinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių