Kregždžių kaimynystė: ar galima ardyti lizdą?

  • Teksto dydis:

Aplinkos apsaugos departamentas vis sulaukia klausimų ir pranešimų, kad naikinami kregždžių lizdai.

Kaip rašoma spaudos pranešime, visų laukinių paukščių rūšys Lietuvoje yra saugomos pagal Saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių įstatymą. Įstatymas numato, kad bet kokie veiksmai, susiję su paukščių lizdų ardymu, perkėlimu ar niokojimu, yra griežtai draudžiami. 

Pavasarį ir vasarą aplinkosaugininkai ragina leisti paukščiams įsirengti lizdus ir išperėti jauniklius. 

Nemažai langinių kregždžių lizdų yra sunaikinama sąmoningai, kad paukščiai neterštų. Deja, gana dažnai lizdai naikinami jau perėjimui įsibėgėjus. Tada numušami lizdai su kiaušiniais ar net jaunikliais, nors tai ir draudžiama. Jei kaimynystėje įsikūrė kregždės, o lizde jau yra sudėti kiaušiniai, siekiant išvengti taršos, po lizdu aplinkosaugininkai siūlo pritvirtinti plaštakos pločio medines lenteles, ant kurių kaupsis paukščių išmatos.  Lentelės padės apsaugoti sienas, grindinį, mat didžiausi teršėjai – patys jaunikliai, teršiantys tiesiai po lizdu. 

Jei lizduose sudėti kiaušiniai, lizdų nebegalima ardyti, o norint kitą vasarą išvengti paukščių taršos, paruošiamuosius darbus kitai vasarai rekomenduojama atlikti rudenį, kregždėms palikus lizdą. Lizdą nuardžius tose vietose, kurios rodosi tinkamos kregždėms (dažniausiai – pastogė, pastogės kampai) galima pritvirtinti skaidrų slidų plastiko lakštą. Tokia priemonė nesugadins namo eksterjero, o kregždėms prie plastiko nepavyks prilipinti purvo gumulėlių, iš kurių jos gaminasi lizdus. Pamėginusios ir pamačiusios, kad lizdo sukti nepavyksta, jos perėjimui pasirinks kitą vietą. Taip pat veiksminga yra kregždžių lizdų sukimo vietose ištempti virveles arba įstrižai įkalti keletą medinių kuoliukų. Tokios priemonės bus veiksmingos ir nežalingos paukščiams. 

Be to, aplinkosaugininkai pataria pakabinti aitvarą, ant kurio pavaizduotos plėšrūno akys, arba tiesiog plėšraus paukščio formos aitvarą. Padeda ir sukabinti čežantys maišeliai arba blizgantys objektai, pvz., kompaktiniai diskai, kurie spindėdami saulės šviesoje, blyksniais išgąsdina paukščius. 

Lizdų perkėlimas  

Nuo liepos 1 dienos iki kovo 14 dienos norint panaikinti ar perkelti paukščių lizdus, būtina kreiptis į Aplinkos apsaugos agentūrą dėl leidimo lizdo ardymui suteikimo. Ši nuostata taikoma visoms laukinių paukščių rūšims, įskaitant ir kregždes, kurios dažnai lizdus suka prie žmonių gyvenamųjų pastatų ir kituose statiniuose.  

Norint gauti leidimą lizdų pašalinimui, būtina pateikti išsamų prašymą Aplinkos apsaugos agentūrai. Prašyme turi būti nurodoma: 

    • Asmens vardas, pavardė, gyvenamoji vieta (telefono numeris, elektroninio pašto adresas); 

    • Juridinio asmens pavadinimas, kodas, buveinės adresas (telefono numeris, el. paštas); 

    • Paukščių rūšies pavadinimas; 

    • Atsakingas asmuo ir vykdytojai; 

    • Paukščių populiacijos gausos reguliavimo, lizdų tvarkymo ir ardymo tikslai; 

    • Paėmimo būdai ir priemonės; 

    • Laikas ir vieta, kur bus vykdomi darbai. 

Prašymą reikia pateikti Aplinkos apsaugos agentūrai el. paštu aaa@gamta.lt. 

Medžiojamųjų paukščių, kuriems nustatytas jų medžiojimo terminas, Medžiojamųjų paukščių gausos reguliavimui populiacijos gausos reguliavimo išvadas teikia Aplinkos apsaugos departamentas. 

Atsakomybė 

Neteisėtas saugomų rūšių laukinių gyvūnų gaudymas, žalojimas, naikinimas, šių gyvūnų ar jų dalių paėmimas iš natūralios aplinkos arba kitoks neteisėtas šių gyvūnų, jų dalių ar gaminių iš jų įgijimas, laikymas, perdirbimas, gabenimas ar kitoks naudojimas, arba neteisėtas šių gyvūnų lizdų, olų ar kitų būstų naikinimas, žalojimas ar naudojimas užtraukia baudą asmenims nuo šešiasdešimt iki trijų šimtų eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 120 iki 600 eurų (Administracinių nusižengimų kodekso 303 straipsnio 2 dalis). Be to, už sunaikintą paukščio lizdą skaičiuojama žala aplinkai. 

Jei kyla aplinkosaugos klausimų, Aplinkos apsaugos departamento specialistai jus pakonsultuos telefonu +370 700 02022 arba el. paštu konsultacijos@aad.am.lt.     



NAUJAUSI KOMENTARAI

jis

jis portretas
negalima- strazdanos atsiras.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių