Rumunijoje po turisto žūties nuspręsta išnaikinti beveik 500 lokių

Rumunijos parlamentas pirmadienį pritarė, kad šiais metais būtų sumedžiota beveik 500 lokių, siekiant kontroliuoti saugomos gyvūnų rūšies „perteklinę populiaciją“, šalyje kilus nepasitenkinimui dėl mirtino turisto užpuolimo

Aplinkos ministerijos duomenimis, Rumunijoje gyvena didžiausia Europoje rudųjų lokių populiacija už Rusijos ribų – 8 000.

Per pastaruosius 20 metų čia meškos sudraskė 26 žmones ir sunkiai sužeidė dar 274, anksčiau šiais metais pranešė ministerija.

Po to, kai Rumunijos Karpatų kalnuose esančiame populiariame take buvo mirtinai sudraskytas jaunas žygeivis, ministras pirmininkas Marcelis Ciolacu iš vasaros atostogų sukvietė įstatymų leidėjus į neeilinę parlamento sesiją.

Parlamentas priėmė įstatymą, kuriuo siekiama kontroliuoti rudųjų lokių populiaciją, ir tylos minute pagerbė 19-mečio žygeivio atminimą.

Pirmadienį priimtu įstatymu leidžiama 2024 metais likviduoti 481 lokį, o pernai šis skaičius siekė 220.

Įstatymų leidėjai teigė, kad dėl lokių „perteklinės populiacijos“ padaugėjo jų užpuolimų, tačiau kartu pripažino, kad įstatymas neužkirs kelio užpuolimams ateityje.

Aplinkosaugos organizacijos pasmerkė šią priemonę.

„Įstatymas absoliučiai nieko nesprendžia“, – AFP sakė Pasaulio laukinės gamtos fondo (WWF) biologas Calinas Ardeleanas, teigdamas, kad dėmesį reikėtų sutelkti į „prevenciją ir intervenciją“, taip pat į vadinamuosius „probleminius lokius“.

Pasak WWF Rumunijos filialo, medžioklės neišspręs problemos, jei nebus imtasi priemonių, kad lokiai nepatektų į gyvenvietes, pavyzdžiui, kad būtų geriau tvarkomos atliekos arba užkertamas kelias žmonėms šerti gyvūnus.

Rumunijos valdžios institucijų praėjusią savaitę pateikti duomenys rodo, kad 2023 metais buvo gauta apie 7 500 pagalbos skambučių, pranešančių apie pastebėtus lokius, t. y. dvigubai daugiau nei ankstesniais metais.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

juozas

juozas portretas
Lokiai nieko deti, juk gyvunai. 500 lokiu isnaikinimas tai jau prilygtu genocidui. o jei turistas butu nukentejes nuo kito turisto, 500 turistu reikia naikinti?

Tfu

Tfu portretas
Dėl vieno idioto 500 meškų, va taip ir nelieka gamtos, vieni čigonai.

pas mus

pas mus  portretas
ir reikia isnaikint daugiau kaip puse varnenspokiu,nes naudos jokios is ju,anksciau dar grudines lesdavo ,o dab jos hemikalais apdirbtos tai tegu kvaili žmogenai juos ' lesa' miltu pavidalu
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių