2016-ųjų išradimai: susirišantys batų raišteliai ir gyvybę gelbstinčios bulvės

Dirbtinė kasa

Diabetu sergantys žmonės jau kitų metų pavasarį galės lengviau atsikvėpti – sukurtas naujas prietaisas, padėsiantis lengviau ir tiksliau dozuoti insuliną. Tai – medicinos prietaisų kompanijos „Medtronic“ sukurtas „MiniMed 670g“ aparatas, kitaip vadinamas „dirbtine kasa“. „Mobiliojo telefono dydžio prietaisas kas penkias minutes tikrina cukraus kiekį paciento kraujyje ir perduoda insuliną, kai jo reikia. Tai reiškia, kad pirmo tipo diabetu, kuris pažeidžia kasos ląsteles, sergantys žmonės nebeturės imti kraujo iš piršto ir patys leistis insulino dozės. Prie kūno priklijuotas vamzdelis esant poreikiui insuliną perduoda per specialų pleistrą“, – taip praneša JAV „Sveikatos ir gerovės“ tinklas.

Kol kas insulino dozę po valgio prietaisas teikia rankiniu būdu. Tačiau kompanija „Medtronic“ tikisi netrukus pristatyti patobulintą – visiškai automatinę – versiją.

Žadintuvas „HelloSense“

Jau greitai kiekvienas namuose turėsime ne tik išmaniuosius telefonus, bet ir jais valdomą išmanųjį žadintuvą. Naujasis išradimas – žadintuvas „Sense“ – pagalvės jutikliu kiekvieną naktį matuoja kambario apšvietimą, temperatūrą, drėgmę ir kitus veiksnius, kurie turi įtakos žmogaus poilsiui. Vėliau, remiantis surinktais duomenimis, prietaisas siunčia rekomendacijas į telefoną, o vartotojas savo ekrane mato informaciją apie reikalingus atlikti pakeitimus kambario aplinkoje. Pasak kompanijos „Hello“ įkūrėjo Jameso Proudo, taip vartotojas susikuria geriausias sąlygas poilsiui ir sukelia kuo mažiau streso savo organizmui. San Fransiske sukurtą teniso kamuoliuko dydžio žadintuvą „Sense“ jau dabar galima įsigyti už kiek mažiau nei pusantro šimto eurų. Tačiau vartotojų atsiliepimai kelia abejonių produkto sėkme – nemažai jų internete prietaisą apibūdino tik kaip gražų daikčiuką ant naktinio stalelio, kuris nepagerina miego kokybės net po kelių mėnesių naudojimo.

Bekontaktis termometras

Kitas išradimas, sulaukęs žurnalo „Time“ dėmesio – bekontaktis termometras. Tai – išeitis visiems, kurie vargsta bandydami pamatuoti sergančio vaiko temperatūrą tradiciniais būdais. Termometras naudoja infraraudonųjų spindulių technologiją ir greitai parodo duomenis. Nors pati produkto idėja nėra nauja, šiemet iš kitų veiksmingumu išsiskyrė „Arc InstaTemp“ modelis. Jį reikia pridėti prie kaktos maždaug dviejų centimetrų atstumu ir įjungti matavimo mygtuką. Prietaisas temperatūrą parodo jau po pustrečios sekundės. Jeigu temperatūra normali, lemputė prie ekrano dega žaliai, jeigu už normos ribų – raudonai. Produkto kūrėjai iš Airijos „Arc“ giriami už lengvą, patogų dizainą, tamsoje šviečiantį ekraną ir ilgaamžiškumą – termometrą galima naudoti iki 75 tūkst. kartų.

Neįprastos futbolo aikštės

Centriniai Tailando sostinės Bankoko rajonai nebeturi vietos plėstis – jie iš visų pusių apstatyti namais, čia nuolat vaikšto žmonės. Vietos tailandiečių mėgstamo futbolo aikštėms čia tiesiog nėra. Vis dėlto, viena šalies nekilnojamojo turto įmonė nusprendė nufotografuoti rajoną iš paukščio skrydžio ir pažymėti apleistas vietas arba neįprastų formų nenaudojamus žemės plotus. Tuomet tos vietos buvo užlietos betonu, nudažytos ir padengtos neslidžia medžiaga. Taip pasaulyje atsirado pirmosios ne stačiakampio formos futbolo aikštės. Pasak projekto kūrėjo Patarapurito Rungjaturapato, prie kitos formos aikštės vaikai priprato labai greitai:  „garsiausi pasaulio futbolininkai, pavyzdžiui, Neymaras, savo karjerą pradėjo būtent taip – nuo žaidimų gatvėse. Kas žino, galbūt ateityje vaikai iš Tailando bus tokie pat garsūs.“ Jau pastatytos dvi futbolo aikštės nuolat pilnos vaikų – jie čia žaidžia iškart po pamokų. Planuojama, kad šiemet miestą papildys ir daugiau neįprastos formos žaidimų aikštelių.

Be šių išradimų, verta paminėti ir į visas puses besisukančias padangas, bepilotes skraidykles su geresnės raiškos kameromis, belaides ausines ir lėles barbes, kūno formomis panašesnes į tikras mergaites. Žurnalas „Time“ kasmet pateikia 25 išradimus, kurie pasaulį daro gražesnį, išmanesnį ir linksmesnį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių