Kapavietei ir jos išskirtinėms freskoms ištirti kinai kuria trimatį vaizdą

Kinijos šiaurinėje Šansi provincijoje restauruota daugiau negu 1,5 tūkst. metų senumo kapavietė, kurioje archeologai surado išskirtinę sienų tapybą.  Ją gali apžiūrėti lankytojai, o ekspertai kuria trimatį kapavietės vaizdą, kad galėtų ją ir freskas geriau ištirti.

Archeologai labai apgailestauja, kad prieš juos kažkada kapavietę aplankė plėšikai – rastos tik kelios laidojimo relikvijos ir keli kaulai. Todėl sunku nustatyti, kokio amžiaus ir kokios lyties asmuo buvo palaidotas, bet kapavietės dydis rodo – tai buvo svarbus visuomenės žmogus.

Sienų tapyba užima daugiau negu 200 kv. m plotą. Tokios kruopščios tapybos dar nebuvo pavykę rasti ten, kur valdė vadinamosios Šiaurinės dinastijos.

„Viršutinėje dalyje nutapytos antgamtinės būtybės ir piktosios dvasios, viduryje – medžioklės scenos, o apačioje – kalnai ir miškai“, – pasakoja archeologas prof. Yang Hongas.

Archeologai dirbo penkis mėnesius, kad atidengtų šią sienų tapybą, kokios Kinijos šiaurėje dar nebuvo matę. Ypač ryškios medžioklės scenos. Dabar kapavietė akylai saugoma, o technikai kuria trimatį vaizdą, kad geriau ištirtų.


Šiame straipsnyje: kapavietėfreskasienų tapyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių