Pamatykite: sukurtas „trečiasis nykštys“

Nykštys, turbūt pats naudingiausias pirštas, kurį turi žmogus. O britų mokslininkai pasiūlė originalų plaštakos patobulinimą – dar vieną nykštį, kurį galima nešiotis rankinėje, o prireikus ir užsidėti. 

Svarbiausias ir labiausiai įtikinantis naujo prietaiso testas – leisti jį išbandyt visiems iš eilės. Būtent tą ir padarė Kembridžo universiteto kūrėjai, pristatę „trečiąjį nykštį“ Karališkosios draugijos vasaros mokslo parodoje. Automatizuotą nykštį išbandė beveik 600 žmonių, tarp jų daug vaikų. Juo nepavyko pasinaudoti tik keturiems testuotojams.

„Kai augi su dviem rankom ir dešimčia pirštų, tai atrodo keistokai. Visa tai labai skiriasi nuo naudojimosi protezuota ranka. Bet kokiam įrankiui, kurį išmokstame naudoti kasdieniame gyvenime, reikia šiek tiek pasimokyti ir įgyti patirties“, – teigė „trečiojo nykščio“ kūrėja Dani Clode. 

Nykščio kūrėja tikrai pasistengė, kad toks naudingas papildomas pirštas būtų kuo paprastesnis, bet tuo pat metu – naudingas. Beje, jis valdomas jutikliais, kurie padėti po kojų nykščiais.

„Tai trečiasis nykštys. Jis valdomas dviem varikliais, nešiojamas ant riešo. Valdant kaire koja jis atlieka tokį judesį – aukštyn žemyn. Judesys yra proporcingas, nykštys gali judėti greitai ir lėtai. O dešinės kojos nykščiu galiu sulenkti skersai“, – aiškino D. Clode.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Iš esmės panašiai veikia visi dabartiniai galūnių protezai, bet šis nykštys skirtas visiškai sveikiems žmonėms. 

„Taip pat labai įdomios potencialios galimybės panaudoti nykštį produktyvumui didinti darbo vietose, ypač tose, kur pasikliaujama rankų miklumu. Tai būtų naudinga ir darbininkams, kurie bando sulituoti sudėtingą įrenginį, o gal net chirurgams, kuriems vienu metu tenka dirbti su daug instrumentų“, – kalbėjo neurobiologijos profesorė Tamar Makin. 

Nesiliaujantis verslo spaudimas didinti darbuotojų našumą tikrai gali priversti sukurti daugiau tokių žmogaus fizines galimybes didinančių technologijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gal geriau antrą

gal geriau antrą portretas
galvą sukurtų, nemažai kam reikia mūsų valstybėje.

ttt

ttt portretas
sukurtas trečias nykštys iš klyno gal ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių