Avinžirnių patiekalai vilioja naujais skoniais (receptai)

Lazdynų riešutėlius ne tik forma, bet ir savo skoniu primenantys avinžirniai – vieni populiariausių ir vertingiausių ankštinių kultūrų pasaulyje: jie sotūs, maistingi ir labai naudingi organizmui – gerina virškinimą, mažina cholesterolį, turi itin daug baltymų ir labai mažai riebalų, todėl puikiai tinka siekiantiems gyventi sveikai ir gražiai atrodyti.

Kreminė avinžirnių sriuba

450 g konservuotų avinžirnių,

200 ml grietinėlės,

50 g sviesto,

2 bulvės,

1 morka,

1 svogūnas,

1 šaukštelis kario,

žalumynų, druskos.

Kubeliais supjaustytas bulves užpilkite 2 l vandens ir išvirkite. Likus 5–7 min. iki virimo pabaigos sudėkite keptuvėje įkaitintame svieste pakepintus susmulkintus svogūnus ir stambiai sutarkuotas morkas. Viralą šiek tiek ataušinkite, suberkite didesnę dalį avinžirnių, pagardinkite prieskoniais ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki kreminės masės. Pabaigoje įmaišykite grietinėlę. Patiekdami į kiekvieną lėkštę įdėkite nedaug avinžirnių, pabarstykite žalumynais.

Troškinys su vištiena ir abrikosais

8 vištienos kumpeliai,

1 stiklinė avinžirnių,

500 g pomidorų,

1 svogūnas,

100 g džiovintų abrikosų,

1 šaukštas medaus,

0,5 citrinos sulčių,

po žiupsnelį ciberžolės, saldžiosios paprikos, cinamono, kardamono, imbiero,

2 gvazdikėliai,

2 lauro lapeliai,

3–4 kvapieji pipirai,

druskos, pipirų,

aliejaus kepti.

Per naktį brinkintus avinžirnius virkite 30 min. Vištieną įtrinkite druska ir pipirais, kelias minutes marinuokite. Troškintuve įkaitinkite aliejų, jame apskrudinkite vištieną, pabaigoje suberkite susmulkintus svogūnus ir kepinkite, iki jie suminkštės. Suberkite paruoštus avinžirnius, supjaustytus pomidorus, abrikosus, užpilkite vandeniu ar sultiniu, kad jis vos semtų produktus, pagardinkite medumi, sultimis, prieskoniais ir 70–90 min. troškinkite ant labai lėtos ugnies.

Vietoj traškučių

250 g konservuotų avinžirnių,

2 šaukštai alyvuogių aliejaus,

po žiupsnelį ciberžolės, rūkytos saldžiosios paprikos, džiovintų bazilikų, česnakų miltelių,

druskos.

Avinžirnius perplaukite vandeniu ir subėrę ant popierinio rankšluosčio nusausinkite. Avinžirnius apvoliokite aliejaus ir prieskonių (juos galite rinktis savo nuožiūra) mišinyje, suberkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir iki gražiai apskrus kepkite 180 °C orkaitėje. Taip paruoštus avinžirnius galite naudoti ne tik užkandai, bet ir įvairioms salotoms.

Falafeliai su spanguolėmis

400 g konservuotų avinžirnių,

1 didelis batatas,

85 g džiovintų spanguolių,

1 kiaušinis,

1 skiltelė česnako,

žiupsnelis kardamono, aitriosios paprikos,

druskos,

aliejaus kepti.

Nupilkite nuo avinžirnių skystį ir susmulkinkite elektriniu smulkintuvu iki sorų kruopų dydžio gabaliukų. Sumaišykite su išvirtu ir į košę sutrintu batatu, kiaušiniu, prieskoniais, išmirkytomis spanguolėmis. Iš masės formuokite desertinio šaukšto dydžio kukuliukus, kuriuos iškepkite aliejuje. Kad susigertų riebalų perteklius, iškeptus falafelius sudėkite ant popierinio rankšluosčio. Patiekite su graikišku jogurtu, pagardintu, citrinų sultimis, žolelėmis ir alyvuogių aliejumi.

Avinžirnių salotos su tunais

100 g konservuotų avinžirnių,

150 g konservuotų tunų filė,

200 g vyšninių pomidorų,

150 g salotų mišinio,

1 mažas svogūnas,

1 šaukštas Dižono garstyčių,

2 šaukštai raudonojo vyno acto,

druskos,

pipirų.

Pomidorus perpjaukite pusiau, susmulkinkite svogūną, stambius salotų lapus suplėšykite, nupilkite skystį nuo avinžirnių ir juos perplaukite. Produktus suberkite į dubenį, ant viršaus sudėkite tunų gabaliukus ir užpilkite padažu iš garstyčių, acto, aliejaus ir prieskonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To re

To re portretas
Tai persikelkit į wordą be nuotraukų, lol

Re-

Re- portretas
Kam tos didžiolės nuotraukos? sunku atsispaosdinti ir reikia daugiau popieriaus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)

    Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...

  • Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)

    Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...

    1
  • Šilauogių dovanos žmogui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šilauogių dovanos žmogui (receptai)

    Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių. ...

  • Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas
    Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas

    Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Varškė puikiai tinka pusryčiams, todėl verta išmėginti gardų var&...

  • Daržo dovanos: pomidorai žiemai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Daržo dovanos: pomidorai žiemai (receptai)

    Vienas po kito noksta raudonskruosčiai pomidorai – nebespėjame suvalgyti. Šias daržoves lengva išsaugoti – tereikia pasiruošti jų žiemai. Tam pravers kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės receptai, kurie patik...

  • A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai
    A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai

    Nori pakeisti pasaulį – pradėk nuo savęs, įsitikinęs Alfas Ivanauskas. Žinomas šefas visus ragina visur ieškoti tvaresnių alternatyvų. Šįsyk – apie vasaros poilsį ir iškylas gamtoje. Tvarumo idėjas puoselėjan...

  • „Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams
    „Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams

    Net 41 proc. nuolaida – su tokia akcija lašišai „Iki“ pradeda dar vieną naudingų pasiūlymų kupiną Taupymo žaidynių savaitgalį. Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, rugpjūčio 1–4 dienomis, su „Iki“ loja...

    1
  • Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais (receptai)

    Kaulavaisiams sunku atsispirti – jie gardūs, sultingi, spalvingi, tinka ne tik kokteilių ar glotnučių gamybai, bet ir košių, salotų gardinimui. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kau...

  • Vasarą nepamainomi šaltibarščiai: nuo protėvių – ant šiandienio stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Vasarą nepamainomi šaltibarščiai: nuo protėvių – ant šiandienio stalo (receptai)

    Karštymečiu dažno lietuvio valgiaraštyje įsitvirtina šaltibarščiai. Gaivi rausva sriuba tokia populiari, kad šalyje netgi vyksta šaltibarščių festivaliai. Pasak istorikų, šis patiekalas Lietuvoje v...

    6
  • Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės
    Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės

    Be tradicinių šašlykų ir kepsnių, vis dažniau ant grotelių atsiranda ir daržovių. Skaniai paruoštos daržovės gali virsti tikru hitu – tereikia nebijoti pasidairyti jų įvairovės ir grilio vakarėlis įgaus žymiai daugiau ...

Daugiau straipsnių