- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma Labžentė pataria, kaip pasigaminti gaivių desertų su įvairiomis sultimis ir uogomis.
„Vasaros pabaiga mus lepina ne tik raudonskruosčiais obuoliais, bet ir saldžiomis kriaušėmis, įvairiomis slyvomis, šilauogėmis, vėlyvomis avietėmis. Uogas ir vaisius galima skanauti vienus arba įtraukti į įvairius receptus – ne tik rudeninius pyragus, bet ir gaivius želė desertus ar ispaninių šalavijų sėklų (angl. chia) pudingus, ruošiamus su vaisių sultimis“, – sako R. Labžentė.
Pasak jos, gaminant želė desertus su vaisių ar uogų sultimis, dažnai saldumo pakanka, tad nereikia papildomai saldinti ir tai didelis pranašumas besirūpinantiems savo mityba.
„Vis dėlto, jei esate smaližiai, želė desertus galite saldinti skystu medumi, cukraus, klevų ar agavų sirupu, sutirštintu pienu. Skysti saldikliai lengviau įsimaišo į želė masę ir nereikia jaudintis, kad įprasto cukraus kristalai neištirps“, – pataria tinklaraštininkė.
Ji pataria gaminant želė desertus su sultimis laikytis želatinos paruošimo instrukcijos, nurodomos ant pakuotės.
„Rekomenduoju pirmiausia želatinos kristalus išbrinkinti nedideliame vandens kiekyje, tada pakaitinti garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje, kol kristalai ištirps. Tik gerai ištirpusią, vientisos masės želatiną galima pilti į ruošiamą desertą su sultimis ir nebereikės jaudintis, kad kas nors gali nepavykti“, – sako tinklaraščio „5 produktai“ autorė.
Pasak jos, gaminant želė su lietuviškomis uogomis ir vaisiais nereikia jaudintis, kad desertas nesustings, – taip dažniausiai nutinka tik su egzotiniais vaisiais, pavyzdžiui, kiviais.
„Nereikėtų dėti kivių į želė, nes jie ne tik gali trukdyti sustingti, bet ir suteikti šiek tiek kartumo, – tai desertams ne pats tinkamiausias poskonis. Beje, želė desertams galima naudoti ananasus – tik mitas, kad jie neleidžia sustingti želė. Jei sumanysite ananasais gardinti želė, patariu naudoti šviežių, o ne konservuotų ananasų griežinėlius, kurie bus pernelyg įmirkę skystyje“, – sako R. Labžentė.
Ispaninių šalavijų sėklų pudingas su sultimis
200 g graikiško jogurto,
60 g + 30 g apelsinų sulčių,
4 šaukštai ispaninių šalavijų sėklų,
1 šaukštas skysto medaus,
sezoninių uogų ar vaisių gabaliukų papuošti.
Graikišką jogurtą, 60 g apelsinų sulčių, ispaninių šalavijų sėklas ir skystą medų sumaišykite ir palikite išbrinkti bent valandai ar geriausia – per naktį. Paruoštą pudingą sudėkite į indelius ir užpilkite ant viršaus likusias 30 g sulčių. Sudėkite turimas uogas ar vaisių gabalėlius ir iškart patiekite.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)
Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...