- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Be svogūnų neįsivaizduojami daugelis patiekalų: jie dedami į sriubas, troškinius, karius, svogūnais gardinamos salotos, užtepėles, mėsainiai, įvairiausi žuvies ar mėsos patiekalai. Ir nors juos pjaustant neretam ištrykšta ašara, svogūnai savo populiarumo nepraranda ištisus metus.
Rekomenduojama valgyti žalius
Svogūnai kulinariniuose patiekaluose naudojami labai plačiai, o jų veislių skaičiuojama iki 920. Be to, ši prieskoninė daržovė dar ir itin naudinga sveikatai.
Geriausiai naudingosios svogūnų savybės yra išsaugomos, kai jie nėra termiškai apdorojami – kepinami aliejuje ar verdami, todėl daugiausiai vitaminų gausite, jeigu svogūnus valgysite žalius. Žalius svogūnus panaudoti galite ne tik gaminant salotas, bet ir įvairiausius padažus: sumaišykite žalius svogūnus su šviežiomis žolelėmis, actu ir alyvuogių aliejumi, šis padažas puikiai tiks ne tik prie daržovių, bet ir mėsos ar žuvies patiekalų. Be to žali svogūnai naudojami ir salsose, netgi tartaruose ar gaminant sevičę.
Svogūnuose gausu gerųjų medžiagų, kurios pasižymi antioksidaciniu ir priešuždegiminiu poveikiu. Svogūnuose yra natrio, kalio, vitaminų A,C ir E, kalcio, magnio ir fosforo, todėl šią daržovę verta įtraukti į kasdienį racioną.
Visgi, gaminant patiekalus su svogūnais neretai susiduriame su viena problema – ašarojančiomis akimis. Mat, sulig pirmu įpjovimu svogūnuose įvyksta cheminė reakcija ir išsiskiria sieros rūgšties dujos, kurios ir graužia mūsų akis. Tačiau to galima išvengti.
4 naudingi patarimai
Pamirkykite šaltame vandenyje. Pamerkite svogūnus į dubenį su šaltu vandeniu ir juos palaikykite maždaug 15 minučių, tuomet galite imtis pjaustymo. Vanduo numalšina svogūno aštrumą, todėl juos supjaustyti pavyks kur kas paprasčiau.
Įdėkite į šaldiklį. Prieš pjaustydami svogūną 15 minučių palaikykite jį šaldiklyje. Šaltis neleidžia svogūnui išskirti akis dirginančių cheminių medžiagų, todėl svogūną supjaustysite neišlieję nė vienos ašaros.
Pjaustykite virš ventiliatoriaus. Įjunkite ventiliatorių ir pjaustykite svogūnus po juo. Ventiliatorius gali nukreipti dujas, kurias išskiria svogūnai toliau nuo jūsų akių. Jeigu ventiliatoriaus neturite, pjaustant svogūnus galite pasistatyti puodą su karštais garais, kurie taip pat sugers svogūnų išskiriamus dirgiklius.
Sušlapinkite peilį. Prieš pjaustydami svogūną pakiškite peilį po tekančio vandenio srove ir ties kiekvienu pjūviu, tai pakartokite. Šis metodas taip pat šiek tiek sušvelnina svogūnų išskiriamas dujas.
Freepik.com nuotr.
Svogūnų sriuba
Jums reikės:
6 vidutinio dydžio geltonųjų svogūnų
1 v. š. česnako miltelių
1 litro jautienos sultinio
1 v. š. cukraus
1 a. š. druskos
2 šakelių šviežių čiobrelių
100 g. sviesto
3 v. š. miltų
Gaminimas:
Dideliame puode ant vidutinės ugnies pakaitinkite sviestą. Kai sviestas ištirps, sudėkite žiedais pjaustytus svogūnus ir šviežius čiobrelius. Viską patroškinkite apie 25–30 minučių, kol svogūnai suminkštės. Kai svogūnai gražiai apskrus išimkite šviežius čiobrelius iš puodo, suberkite miltus ir sumaišykite su svogūnais. Į puodą suberkite česnako miltelius, cukrų, druską, supilkite jautienos sultinį. Viską gerai išmaišykite ir virkite apie 45 minutes. Patiekite su šviežia duona.
Kepti svogūnų žiedai
Jums reikės:
5 didelių svogūnų
1 ½ puodelio miltų
1 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. druskos
1 a. š. pipirų
1 kiaušinio
1 ½ puodelio pasukų
¼ puodelio vandens
¾ puodelio džiūvėsėlių
Aliejaus kepimui
Gaminame:
Svogūnus supjaustykite griežinėliais ir atskirkite juos į žiedus. Svogūnus sudėkite į didesnį dubenį, supilkite ant jų pasukas ir 15 minučių palaikykite šaldytuve. Nedideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, kiaušinį, druską ir pipirus. Svogūnų griežinėlius išimkite iš pasukų ir pamerkite juos į miltų mišinį, atsargiai išmaišykite ir atidėkite į šalį. Ant lėkštės paskleiskite duonos trupinius ir iš abiejų pusių pavoliokite svogūnų žiedus. Galiausiai juos įmerkite į įkaitusį aliejų ir kepkite, kol jie įgaus auksinę spalvą. Iškepus, padėkite ant popierinių rankšluosčių, kad nusausėtų. Valgykite su mėgstamais padažais.
Karamelizuotų svogūnų padažas su šonine ir sūriu
Jums reikės:
4 šoninės juostelių
2 vidutinio dydžio svogūnų
¼ a. š. cukraus
¼ a. š. druskos
¼ a. š. tabasco padažo
½ a. š. čiobrelių
1 puodelio kieto sūrio
½ puodelio grietinės
½ puodelio majonezo
Žiupsnelio pipirų
Gaminame:
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Didelėje keptuvėje iškepkite šonines juosteles. Išimkite ir padėkite ant popierinių rankšluosčių, kad šie sugertų nuo šoninės likusį aliejų. Kai šoninė šiek tiek pravės ja susmulkinkite. Tuomet į keptuvėje likusius šoninės riebalus suberkite smulkiai pjaustytus svogūnus, cukrų, druską ir kepkite ant vidutinio stiprumo ugnies apie 5 minutes. Sumažinkite kaitrą ir dažnai maišydami dar šiek tiek pakepkite, kol svogūnai taps auksinės spalvos. Vėliau įmaišykite smulkiai supjaustytus čiobrelius ir užpilkite tabasco padažo. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite grietinę ir majonezą. Sudėkite sutrupintą šoninę, kietąjį sūrį, paruoštus svogūnus ir juoduosius pipirus. Viską gerai išmaišykite ir perkelkite į kepimo indą. Kepkite orkaitėje apie 20 minučių. Galiausiai leiskite padažui šiek tiek atvėsti ir valgykite su mėgstama duonele, česnakiniu batonu arba krekeriais. Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...