A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai

Nori pakeisti pasaulį – pradėk nuo savęs, įsitikinęs Alfas Ivanauskas. Žinomas šefas visus ragina visur ieškoti tvaresnių alternatyvų. Šįsyk – apie vasaros poilsį ir iškylas gamtoje. Tvarumo idėjas puoselėjantis kulinaras primena, kad svarbu apgalvoti ne tik tai, ką dėsite į iškylos krepšį, bet ir tai, kaip paviešėsite gamtoje be žalos jai.

Gamta tikrai padėkos

• Naudokite daugkartinius indus, įrankius, maisto dėžutes ir serviravimo priemones arba iš organinių medžiagų pagamintus indus: popierinius, bambukinius ir pan.

• Vandens ir gėrimų atsivežkite savo daugkartinėje taroje.

• Pirkdami maistą stenkitės pirkti sveriamus produktus ir naudokite savo daugkartinius maišelius.

• Pasiimkite tvarių gaminių, kurie padės neišmesti maisto, pavyzdžiui, bičių vaško plėvelių, silikoninių daugkartinio naudojimo maišelių ir pan.

• Jeigu išvykai reikia kokių nors reikmenų, kurių nėra namie, pagalvokite, gal galima būtų jų trumpam pasiskolinti. Pvz., grilį, sulankstomą stalą, kėdžių. Jei juos naudojate tik kartą per metus, kam pirkti naujus, jei galima pasidalyti su kaimynais, artimaisiais ar draugais.

• Iškylos vietas rinkitės tokiu atstumu, kad būtų galima nesunkiai pasiekti pėsčiomis, dviračiu ar viešuoju transportu. Jei atstumas tolimesnis, pasistenkite susitarti su draugais ir nevažiuoti keliais automobiliais, jei telpate į du. Jei renkatės automobilį, geriausia, jei jis būtų elektrinis.

• Jeigu po iškylos liko nebereikalingų medžiagų, pagalvokite, ar galima jas pritaikyti kitur, pavyzdžiui, iš likusios duonos pagaminti džiūvėsėlių.

• Vaisius, daržovių likučius, kiaušinių lukštus kompostuokite, nes, jei išmesite į bendrą šiukšliadėžę, gali sutrikti ir sulėtėti jų irimo procesai, o gamtoje kompostavimas yra natūralus dalykas. Svarbiausia kompostą užkasti bent 20 cm gylio duobėje, bent 60 m atstumu nuo maisto ar vandens resursų.

• Laikykitės taisyklės: visus daiktus, kuriuos atsivežėte, turite ir išsivežti. Taip paliksite mažiau šiukšlių ir mažiau teršite aplinką.

• Turėkite su savimi tris didelius maišus ir į juos skirstykite išmetamas šiukšles (dažniausiai plastiko būna daugiausia): popierių, plastiką, stiklą, o grįžę namo išmeskite į skirtingus šiukšlių konteinerius.

• Jei radote netvarkingą stovyklavietę, sutvarkykite ne tik savo šiukšles, bet nepasivarginkite surinkti ir kitų. Nepamirškime, kad viskas priklauso ne tik nuo kitų, bet ir mūsų pačių. Rodykime pavyzdį kitiems, galbūt kitą kartą atvažiavę į švarią vietą šiukšlinti nebenorės ir jie. Gamta tikrai padėkos.

• Jei prie stovyklavietės yra vandens telkinys, neplaukite jame nešvarių indų ar kitų naudotų įrenginių, ypač su indų plovikliu. Geriau pasiimkite papildomą daugkartinį maišelį ir parsivežkite viską namo.

Kaip elgtis su iškylos karaliais

Populiariausi. Sumuštiniai, suvožtiniai, mėsainiai – iškylų karaliai, tačiau maistui laikyti netinkamos oro sąlygos – kaitra, šiluma, drėgmė, šiluma – dažnai sugadina jų kokybę. Netinkamai pakuojant ir ruošiant sumuštinius duona sudrėksta, jie praranda išvaizdą ir skonį. A. Ivanauskas pataria, kaip pasiruošti šių užkandžių kelionei.

Tinkamas pagrindas. Rinkitės kietesnės duonos rūšį, pavyzdžiui, ruginę arba porcijines duoneles, kurios dėl savo formos puikiai apsaugos ingredientus duonelių viduje. Jeigu mėgstate įprastą pjaustytą batoną, prieš ruošdami sumuštinį galite jį šiek tiek paskrudinti, kad išgarintumėte dalį drėgmės.

Virtuvėlė gamtoje. Ruošdami sumuštinius neštis į gamtą, pagalvokite, gal turėsite galimybę baigti juos ruošti vietoje, t. y. ten, kur ir valgysite. Gal galima pasiimti visus ingredientus ir sumuštinius pertepti vietoje, pavyzdžiui, kremu, humusu ar kitu pagardu, dėl kurio sumuštinis bus drėgnesnis, gaivesnis ir neprėskas. Kitus iš anksto supjaustytus, ingredientus tiesiog greitai sudėsite. Į mažus tvarius daugkartinius indelius susidėkite ingredientus, kad, atvykę į vietą, greitai ir patogiai pasidarytumėte užkandžių.

Pertepimas. Jeigu tokios galimybės nėra, visada rekomenduoju pertepimui naudoti ne drėgną, šlapią, o riebesnį ir sausesnį pagardą. Pavyzdžiui, geriau sviestą ar tepamą varškės sūrelį nei humusą ir pan. Kuo užtepėlė bus drėgnesnė, tuo sumuštinio duona ar bandelė greičiau išteš.

Apsauginė salota. Jeigu labai mėgstate humusą, varškės užtepėlę ar trintų baklažanų užtepą ir nenorite to atsisakyti net gamtoje, ant duonos ar bandelės pirmiausia tepkite sviesto, ant sviesto klokite salotos lapą, o jau jį pertepkite užtepėle. Tada dėkite kitus ingredientus, o ant jų – vėl salotos lapą. Labai gardus ir traškus sumuštinis, tik nepersistenkite: nepridėkite per daug ingredientų.

Tvirtesnės. Salotas sumuštiniams rinkitės tvirtesnes – gūžines ar romanines, nes labai gležnos (gražgarstės, sultenės) greitai vysta, todėl sumuštinis nebus gaivus.

Vandeningosios. Dažnai sumuštinius pagardiname pjaustytu agurku ar pomidoru, bet visi žinome, kad šios daržovės paleidžia savo sultis ir sumuštinis praranda ne tik išvaizdą, traškumą, bet ir gerą skonį. Tad geriau ant sumuštinio dėti mėgstamų ingredientų, o agurką ar pomidorą patiekti šalia. Šias daržoves paprasta imti ranka ir valgyti kartu su sumuštiniu: kąsnis – agurko, kąsnis – sumuštinio. Daržovės liks šviežesnės ir traškesnės, o sumuštinis bus tvirtas ir gundantis. Jeigu pjaustysite daržoves sumuštiniams, nesūdykite jų. Pasūdytos greitai ima skirti sultis ir sumuštinis sušlampa.

Apsauginė salota. Vytintame kumpyje ar dešroje yra daug druskos, todėl jeigu liesis su vandeningomis daržovėmis, šios kaipmat paleis sultis. Visada turėkite tai omenyje ir sūrius dalykus nuo agurko ar pomidoro atskirkite salotos lapu.

Tvarus pakavimas. Jeigu norite gražiai susidėti sumuštinius, naudokite kokybiškas daugkartines dėžutes. Be to, sumuštinį galima įvynioti į švarų medžiaginį virtuvinį rankšluostuką ar kitokio audinio skiautę, perrišti siūlu – tai labai tvarus ir estetiškas sprendimas. Be to, medžiaginį rankšluostėlį piknike, suvalgę sumuštinius, panaudosite dar ir pagal paskirtį. Vynioti tinka ir tvarus bičių vaško popierius. Folija ar vienkartiniai maišeliais sumuštiniams – tikrai ne pats tvariausias pasirinkimas.

Viršuje. Dėdami sumuštinius į iškylos krepšį, jeigu jie ne dėžutėje, pasirūpinkite, kad būtų viršuje ir nerizikuotumėte jų suspausti.


Alfo siūlomi valgiai iškylai

Springrolai su krevetėmis, kopūstais ir mangais

½ šviežio kopūsto,

2 skiltelės česnako,

20 g imbiero,

2 šaukštai padažo „Ponzu“,

2 šaukštai sezamų sėklų aliejaus,

1 šaukštas ryžių acto,

½ sunokęs mangas,

½ raudonos aitriosios paprikos,

1 saujelė kalendrų lapelių,

5–6 springrolų tešlos lapeliai,

5–6 krevetės,

1 kiaušinis,

700 ml aliejaus,

2 šaukštų mangų padažo,

žiupsnelis smulkintų česnakų laiškų,

1 sauja aviečių,

žiupsnelis druskos.

Kopūstą supjaustykite plonais šiaudeliais, česnaką ir imbierą smulkiai sukapokite. Į keptuvę supilkite padažą „Ponzu“, 1 šaukštą sezamų sėklų aliejaus, 1 šaukštą ryžių acto ir įberkite žiupsnelį druskos. Sudėkite smulkintas daržoves ir vis maišydami troškinkite apie 20 min. ant nedidelės kaitros. Mangą supjaustykite plonais šiaudeliais, aitriąją papriką ir kalendrą smulkiai sukapokite. Viską įmaišykite į troškintus kopūstus. Troškintas daržoves nusausinkite per sietelį. Springrolų tešlos lapelius tepkite kiaušinio plakiniu, dėkite daržovių, po vieną krevetę ir suvyniokite. Kepkite aliejuje 170–180 °C temperatūroje apie 3 min., kol gražiai apskrus. Mangų padažą sumaišykite su likusiu sezamų sėklų aliejumi ir actu, pagardinkite česnakų laiškais. Iškeptus suktinukus patiekite su šviežiomis avietėmis ir paruoštu padažu.

PATARIMAS. Jei turite kopūsto ar morkos likutį, puikiai galite juos sunaudoti gamindami šiuos suktinukus ir neišmesti maisto.

Trapus vyšnių ir šilauogių pyragas

3 kiaušiniai,

žiupsnelis druskos,

5 šaukštai cukraus,

4 šaukštai migdolų miltų,

110 g kvietinių miltų,

1 šaukštelis kepimo miltelių,

40 g lydyto sviesto,

1 pakelis sausainių,

200 g vyšnių uogienės,

250 g šaldytų arba šviežių vyšnių be kauliukų,

250 g šilauogių,

150 g granolos su lazdynų riešutų kremu ir cinamonu.

Patiekti:

miltelinio cukraus pyragui apibarstyti,

200 g ledų su mangais,

keli švieži mėtų lapeliai pyragui papuošti,

pieno.

Į dubenį įmuškite kiaušinius, pasūdykite, suberkite cukrų. Plakikliu gerai išplakite, kad nesijaustų cukraus kristalų. Įmaišykite miltus, kepimo miltelius ir sviestą. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos dėkite sluoksnį sausainių. Supilkite tešlą ir ant viršaus dėliokite vyšnių uogienę. Saują vyšnių atidėkite, suberkite likusias uogas, viską tolygiai paskirstykite. Užberkite granolos su lazdynų riešutų kremu ir cinamonu, išdėliokite vyšnias. Kepkite įkaitintoje 175 °C orkaitėje apie 40–45 min. Iškepusį pyragą puoškite mėtų lapeliais, šviežiomis vyšniomis, milteliniu cukrumi. Patiekite su avižiniais mangų ledais ir stikline pieno.

PATARIMAS. Galite naudoti vyšnias, slyvas ar kitas sodo ir miško uogas, kurių turite namuose. Šiam pyragui galite sunaudoti ir šaldytuve ilgai stovinčių uogienių likučius.

Vištienos mėsainis su arbūzu ir fetos padažu

2 vištienos filė (po 150 g),

2 bandelės dydžio arbūzo griežinėliai,

1 nedidelis pomidoras,

1–2 nedideli marinuoti agurkėliai,

1 nedidelis mėlynasis svogūnas,

2 amerikietiško stiliaus mėsainių bandelės,

1 sauja salotų lapų,

1 šlakelis alyvuogių aliejaus,

žiupsnelis druskos,

žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.

Padažui:

30 g fetos,

1 šviežia šakelė bazilikų,

1 skiltelė česnako,

1 šaukštas majonezo,

1 šaukšas umamio padažo,

1 šaukštelis citrinos sulčių,

1 šaukštas graikiško jogurto,

žiupsnelis druskos,

žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.

Vištienos filė įtrinkite aliejumi, druska ir pipirais. Nupjaukite arbūzo žievelę ir, jeigu reikia, išimkite sėklas (nebūtina). Pomidorą ir marinuotus agurkėlius supjaustykite griežinėliais, svogūną – žiedais. Fetą sutrupinkite ir nusausinkite rankšluosčiu. Česnaką ir bazilikus smulkiai sukapokite. Majonezą, umamio padažą, citrinos sultis ir graikišką jogurtą sumaišykite iki vientisos konsistencijos. Į masę įmaišykite fetą, česnaką, bazilikus, druską ir pipirus. Vištienos filė kepkite iš abiejų pusių įkaitintame grilyje po 4–5 min., kol apskrus ir iškeps. Arbūzo griežinėlius ir amerikietiško stiliaus mėsainių bandeles apkepkite įkaitintame grilyje iš abiejų pusių maždaug po 30 sek. arba kol apskrus. Ant apatinių mėsainių bandelių vidinės dalies tepkite padažą su feta, dėkite salotų lapų, pomidoro, arbūzo, vištienos filė, svogūnų, marinuotų agurkėlių ir viršutines mėsainių bandeles, perteptas padažu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

  • Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)

    Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...

  • Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)

    Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...

    1
  • Šilauogių dovanos žmogui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šilauogių dovanos žmogui (receptai)

    Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių. ...

  • Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas
    Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas

    Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Varškė puikiai tinka pusryčiams, todėl verta išmėginti gardų var&...

  • Daržo dovanos: pomidorai žiemai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Daržo dovanos: pomidorai žiemai (receptai)

    Vienas po kito noksta raudonskruosčiai pomidorai – nebespėjame suvalgyti. Šias daržoves lengva išsaugoti – tereikia pasiruošti jų žiemai. Tam pravers kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės receptai, kurie patik...

  • „Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams
    „Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams

    Net 41 proc. nuolaida – su tokia akcija lašišai „Iki“ pradeda dar vieną naudingų pasiūlymų kupiną Taupymo žaidynių savaitgalį. Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, rugpjūčio 1–4 dienomis, su „Iki“ loja...

    1
  • Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais (receptai)

    Kaulavaisiams sunku atsispirti – jie gardūs, sultingi, spalvingi, tinka ne tik kokteilių ar glotnučių gamybai, bet ir košių, salotų gardinimui. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kau...

Daugiau straipsnių