Kai obelys linksta nuo vaisių: pasakiški kepti obuoliai su migdolais

  • Teksto dydis:

Pasirodo, angliškas posakis „Vienas obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną“ nėra mitas. Obuoliai yra vienas sveikiausių vaisių, juose daug angliavandenių, skaidulų, vitaminų ir kalio. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad obuoliai – puiki visavertės mitybos dalis.

Kaip teigia E.Gavelienė, obuolys yra lengvai prieinamas maisto produktas, kurį rudens pradžioje ant obelų galima rasti kone kiekviename sode, o visus metus – parduotuvių lentynose.

„Obuolys yra lengvai transportuojamas vaisius, turintis labai svarbių savybių, leidžiančių mums išlikti hidratuotiems: jame yra 80 proc. vandens ir apie 20 proc. sausųjų medžiagų, tarp kurių yra apie 13 g angliavandenių, iš kurių 7–8 g atitenka fruktozei (vaisių cukrui), dar 2–4 g – skaidulinėms medžiagoms, kurios svarbios tinkamam žarnyno darbui. Obuoliai taip pat yra vitamino C ir antioksidantų, kurie lėtina organizmo senėjimo procesus, šaltinis“, – sako dr. E.Gavelienė.

Tačiau gydytoja primena, kai vaisiai tinkamiausi tarpiniam valgymui. Puikus laikas jiems – priešpiečiai. Gali vaisiai būti ir patiekalo dalimi, pavyzdžiui salotose.

Minimalus rekomenduojamas vaisių skaičius per dieną sudaro 200–300 g, tad tai galėtų būti du trys obuoliai.

„Minimalus rekomenduojamas vaisių kiekis per dieną sudaro 200–300 g, tad tai galėtų būti du trys obuoliai. Tiek per dieną turėtų visiškai pakakti, kad gautume žmogaus organizmui reikalingų maistinių medžiagų, kurių tikimės iš vaisių“, – aiškina specialistė.

Ji pataria mažesniems vaikams ar vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems dantų ar virškinimo problemų, valgyti obuolius be žievelės. Taip naudingų medžiagų išliks užtektinai, bet bus išvengiama diskomforto pilve.

Kokios rūšies obuolius valgyti, priklauso nuo kiekvieno žmogaus skonio. „Galime ne tik pasirinkti vis kitą obuolių rūšį, bet ir kaitalioti jų vartojimo būdą: valgyti žalius, keptus ar džiovintus obuolius, gerti jų sultis“, – ragina gydytoja.


Kepti obuoliai su migdolais, karameliniu padažu ir ledais

Asmeninio archyvo nuotr.

3 dideli obuoliai,

200 g migdolų,

50 g kambario temperatūros sviesto

2 kiaušinių tryniai.

Karameliniam padažui:

100 g cukraus,

100 ml plakamosios grietinėlės,

100 ml agavų sirupo.

Patiekti:

vanilinių ledų,

purškiamos grietinėlės.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Sumaišykite migdolus, sviestą ir kiaušinio trynį. Perpjaukite obuolius pusiau ir išimkite šerdis. Sudėkite juos į orkaitei tinkamą formą prapjautu paviršiumi į viršų. Šerdies ertmę užpildykite migdolų mase. Įdėkite skardą į orkaitę 20 min. arba tol, kol migdolų masė įgaus gražią spalvą. Sumaišykite cukrų, grietinėlę ir sirupą plačiame puode storu dugnu. Gerai užvirinkite mišinį, kol temperatūra bus 115 °C. Patiekite obuolius su karštu karameliniu padažu ir ledais ar plakta grietinėle.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių