Kaip prisijaukinti piktžoles? (receptai)

  • Teksto dydis:

Sodininkai ir daržininkai neabejodami pasakys, kad garšvos – baisiausios piktžolės. O jeigu dar kiaulpienės greta… Dilgėlės irgi dažniausiai būna tos blogiukės, bet tik lysvėse. Vis dėlto, jeigu tas siaubūnes parsineštume namo, jos gali tapti tikromis stalo karalienėmis.

Garšvos, kiaulpienės, dilgėlės Lietuvoje auga kone visur: pievose, sodų pakraščiuose, pamiškėse. Pavasarį jos kartina gyvenimą tiems, kurie puoselėja savo sodus ar užsiima daržininkyste, tačiau su šiomis piktžolėmis verta ir susidraugauti – jos gali apdovanoti vitaminais ir kitomis organizmui naudingomis medžiagomis.

Garšvos – vienos naudingiausių maistinių augalų, turinčių daug vitamino C, mineralinių medžiagų (kalcio, kalio), eterinių aliejų. Taip pat turi reumatą, artritą gydančių, šlapimo pūslės, žarnyno sutrikimus šalinančių, šlapimą varančių bei kraujospūdį mažinančių savybių. Jauni garšvų lapeliai tinka žaliesiems kokteiliams plakti, dėti į salotas, žaliai sriubai.

Kiaulpienės dar vadinamos didžiosiomis organizmo valytojomis. Jų lapuose yra nemažai vitaminų A ir C, pasižyminčių antioksidaciniu poveikiu, vitamino E, folio rūgšties, B grupės vitaminų, daug kalio, kalcio, fosforo. Pienių lapuose aptinkama ir retų mineralų – vario, molibdeno, svarbių organizmo medžiagų apykaitai. Kiaulpienių lapelių kartumas aktyvina skrandžio veiklą ir gerina virškinimą, medžiagų apykaitą, valo organizmą, ypač atgaivina kepenis ir kasą.

Jauni pavasariniai, malonaus aromato dilgėlių lapai labai tinka maistui. Mitybinė lapų kokybė prilygsta ankštiniams augalams. Dilgėlių lapeliai tinkami sriuboms virti, salotoms, taip pat žaliesiems kokteiliams. Šių augalų lapuose yra riebalų, baltymų, celiuliozės, skruzdžių acto, sviesto rūgščių, taip pat kalio, natrio, magnio, geležies, sieros, silicio, chloro, askorbino rūgšties, vitaminų B, K, karotino ir chlorofilo. Tad dilgėlių neišsigąskite – jos labai vertingos piktžolės.

Tiesa, nepamirškite, kad bet kokias žoleles maistui reikia rinkti kuo toliau nuo kelių, gatvių ar kitokių užterštų vietų.

Dilgėlių sriuba

Reikės:

1–2 bulvių,

1 morkos,

1 svogūno galvutės,

200 g šviežių dilgėlių lapelių,

pagal skonį rūkyto kumpio,

druskos,

maltų pipirų,

kelių laurų lapų,

šviežių krapų,

1 žalio kiaušinio,

mėgstamo sultinio,

vandens.

Gaminimas. Dilgėles užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite iki 5 min. Į verdantį vandenį sudėkite kubeliais supjaustytą rūkytą kumpį ir virkite. Vėliau sudėkite kubeliais supjaustytas bulves, svogūną, ir sutarkuotą morką. Pagardinkite sultinio kubeliu arba iš anksto išvirtu sultiniu. Galiausiai sudėkite nuplikytus dilgėlių lapelius ir dar šiek tiek pavirkite. Atskirame inde išplakite žalią kiaušinį. Į plakinį maža srovele pilkite šiek tiek sriubos ir išmaišykite. Šią masę maišydami supilkite į sriubą. Paskaninkite druska, pipirais, laurų lapais ir šviežiais smulkintais krapais. Skanaus!

Kiaulpienių salotos

Vienai porcijai reikės:

150 g jaunų kiaulpienių lapų,

50 g svogūnų laiškų,

10 g šviežių krapų lapelių,

10 g šviežių petražolių lapelių,

5 g šalto spaudimo aliejaus,

5 g citrinų sulčių,

0,5 g druskos.

Gaminimas. Kiaulpienių lapelius 30 min. pamerkite į šaltą vandenį. Tada išgriebkite, nuvarvinkite ir supjaustykite. Petražolių lapelius ir svogūnų laiškus susmulkinkite ir sumaišykite su kiaulpienių lapais. Supilkite citrinų sultis, įberkite druskos, išmaišykite. Apšlakstykite aliejumi, užberkite smulkintų krapų.

Kokteilis su ridikėlių ir dilgėlių lapais

Reikės:

1 kriaušės,

1 saujos ridikėlių lapų,

dilgėlių lapelių,

stiklinės kefyro arba pasukų.

Gaminimas. Į trintuvę sudėkite visus ingredientus ir gerai sutrinkite. Supilkite į stiklinę ir – skanaus!

Draugystės kokteilis

Reikės:

1 banano,

1 obuolio,

saujos vynuogių,

saujos garšvų ir (arba) kiaulpienių lapelių.

Gaminimas. Į plakiklį sudėkite visus ingredientus ir gerai sutrinkite. Patartina pirmiausia sudėti žalėsius, o ant viršaus – uogas ir vaisius. Jeigu norite, kokteilį galima pagardinti medumi, mirkytomis datulėmis ar razinomis. Iš pradžių įpilkite nedaug vandens, kad plakiklis galėtų suplakti viską kuo smulkiau, o paskui pilkite vandens iki norimos konsistencijos. Supilkite į stiklinę ir skanaukite!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
    Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai

    Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais,  pi...

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

Daugiau straipsnių