- Kamilė Knispelytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Yra daug šparaginių pupelių veislių, visų jų žalios neperaugusios ankštys tinkamos vartoti šviežios, gaminti garnyrams, troškiniams, dėti į sriubas ar užšaldyti žiemai. Prinokusios pupelės išlukštenamos ir vartojamos kaip paprastos pupelės.
Yra daug šparaginių pupelių veislių, visų jų žalios neperaugusios ankštys tinkamos vartoti šviežios, gaminti garnyrams, troškiniams, dėti į sriubas ar užšaldyti žiemai. Prinokusios pupelės išlukštenamos ir vartojamos kaip paprastos pupelės.
Šparaginių pupelių ankštys gali būti žalios, geltonos ar žalios su raudonais dryželiais spalvos. Tai – maistingas ir naudingas maisto produktas, nebrangus ir lengvai paruošiamas. Šiose pupelėse yra daug vitamino C, skaidulų ir geležies, gausu vitaminų A, D, E, B1, B2, B6, B12, PP, folio rūgšties, natrio, magnio, fosforo. kalio, kalcio, cinko, seleno ir jodo.
Prieš gaminant kokį nors patiekalą, pupelių ankštims nupjaustomi galiukai, jei reikia, išlupama sukietėjusi gyslelė palei ankšties ilgį, tada jos apverdamos pasūdytame vandenyje.
Beveik kiekvienas turi savo mėgstamą šparaginių pupelių paruošimo receptą, kadangi jos tinka beveik visur – kepti, troškinti, marinuoti, dėti į salotas ar užkandėlėms gaminti.
Šparaginių pupelių troškinys
Reikės:
500 g šparaginių pupelių,
500 g bulvių,
juodųjų pipirų,
1 morkos,
2 svogūnų,
300 g dešros arba dešrelių,
druskos,
50 g sviesto,
poros šaukštų grietinės,
mėgstamų prieskonių (šafrano, raudonėlių, kario ar pan.).
Paruošimo būdas
Šparaginių pupelių ankštis, supjaustytas į dvi ar tris dalis, apvirti pasūdytame vandenyje, kol pasidarys minkštesnės. Išvirti kubeliais supjaustytas bulves.
Keptuvėje ant sviesto pakepinti susmulkintą svogūną, sutarkuotą morką ir supjaustytas dešreles. Į keptuvę sudėti šparagines pupeles bei bulves ir patroškinti apie 5 min.
Tada dėti grietinę, galima paskaninti mėgstamais prieskoniais. Išmaišyti ir dar patroškinti kelias minutes.
Šparaginių pupelių ir šoninės suktinukai
Reikės:
20 juostelių parūkytos, plonai supjaustytos kiaulienos šoninės,
druskos,
200 g geltonųjų šparaginių pupelių,
200 g žaliųjų šparaginių pupelių.
Paruošimo būdas
Šparagines pupeles nuplauti, nupjauti kotelius ir sudėti į pasūdytą verdantį vandenį. Pavirti 20–25 minutes, nukošti ir šiek tiek atvėsinti.
Imti po 4–5 šparagines pupeles (pamaišyti, kad kiekviename ritinėlyje būtų žalios ir geltonos spalvos) ir įvynioti į parūkytą šoninės juostelę.
Ritinėlius galima apkepti ant keptuvės, apskrudinti kepsninėje arba įdėti į įkaitintą orkaitę, kol šoninė gražiai apskrus.
Puikiai tinka kaip šiltas užkandis, galima patiekti prie mėsos ar vištienos kepsnio.
Vištiena su šparaginėmis pupelėmis
Reikės:
500 g viščiukų blauzdelių,
1 valgomojo šaukšto grūdėtųjų garstyčių,
2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus,
2 valgomųjų šaukštų balzaminio acto,
1 apelsino,
1 citrinos,
1 arbatinio šaukštelio aitriosios paprikos,
druskos (pagal skonį),
juodųjų pipirų,
500 g šviežių arba šaldytų šparaginių pupelių,
balzaminio padažo.
Paruošimo būdas
Mėsą nuo viščiukų blauzdelių nupjaustyti, nors galima marinuoti ir visas blauzdeles, tik tuomet reikės šiek tiek daugiau laiko. Vištieną reikia apibarstyri juodaisiais pipirais.
Tada reikia paruošti vištienai marinatą. Jis gaminamas taip: apelsino ir citrinos žieveles nutarkuoti ir sumaišyti su išspaustomis apelsinų sultimis, aliejumi, garstyčiomis, balzaminiu actu, aitriąja paprika.
Marinatu užpilti mėsą ir palaikyti apie valandą. Jei marinuojamos sveikos blauzdelės, marinate jas reikia laikyti pusvalandžiu ilgiau. Pamarinuotą vištieną reikia iškepti ant grotelių.
Šparagines pupeles apvirti pasūdytame vandenyje arba pakaitinti garuose. Apšlakstyti balzaminiu padažu. Tie, kurie neskaičiuoja kalorijų ir nebijo maistingesnio patiekalo, gali apvirtas šparagines pupeles apkepinti svieste. Kad būtų skaniau, jas galima apibarstyti džiūvėsėliais.
Ant kepsninės keptą vištieną patiekti su šparaginių pupelių garnyru.
Šparaginės pupelės pomidorių padaže žiemai
Reikės:
1 kg šparaginių pupelių,
700 g pomidorų,
200 g svogūnų,
200 g morkų,
ryšelio petražolių,
150 ml aliejaus,
3 arbatinių šaukštelių druskos,
2 arbatinių šaukštelių cukraus,
2 valgomųjų šaukštų 9 proc. acto,
1 žiupsnelio juodųjų pipirų,
4 lauro lapų.
Paruošimo būdas
Nupjaustyti šparaginių pupelių galiukus ir susmulkinti jas maždaug 4–5 cm dydžio gabalėliais. Nuplauti.
Puode užvirinti vandenį ir penkioms minutėms įmesti į jį pupeles. Nukošti.
Nuluptus svogūnus supjaustyti pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitinti 100 ml aliejaus ir iki geltonumo pakepinti svogūnus. Morkas ir petražolės šaknį (jei mėgstate) nulupti, nuplauti, supjaustyti šiaudeliais, sudėti į keptuvę su likusiu įkaitintu aliejumi ir troškinti dešimt minučių.
Petražoles supjaustyti. Pomidorus nuplauti, panardinti į verdantį vandenį ir nulupti, tuomet sutrinti stambia trintuve arba elektriniu daržovių trintuvu.
Tyrę supilti į emaliuotą puodą ir dėti ant ugnies. Užvirinti ir virti 15 minučių. Suberti druską ir cukrų, supilti actą. Sudėti svogūnus, smulkintas petražoles, troškintas morkas, pagardinti kvapiaisiais pipirais ir laurų lapeliais. Viską gerai išmaišyti.
Sumesti šparagines pupeles ir dar kartą išmaišyti. Užvirinti ir virti 15 minučių. Išpilstyti į stiklainius, paliekant du cm iki viršaus.
Pridengti dangteliais, sustatyti stiklainius į puodą su karštu vandeniu ir kaitinti lengvai verdančiame vandenyje 20–30 minučių. Sandariai užsukti dangtelius.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...