- Kamilė Knispelytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Prasidėjęs vėlyvųjų aviečių sezonas šiemet džiugina gausiu derliumi. Tiesa, vėlyvosios avietės, derančios iki šalnų, yra rūgštesnės nei vasaros saulės lepintos jų sesės, bet ir iš vėlyvosios rūšies šių uogų galima pasigaminti ne vieną kvapų gardų patiekalą.
Avietėse yra iki 9–10 proc. cukraus (daugiausia gliukozės ir fruktozės), rauginių medžiagų, mineralinių druskų (geležies, kalio, vario), daug pektino ir ląstelienos, vitaminų C, B1, B2, PP, folio rūgšties, karoteno, beta sitosterino, kuris gydo sklerozę. Iš šių uogų gaminami kompotai, kisieliai, uogienės, džemas, želė, marmeladas, putėsiai, šerbetas, saldainių įdaras, sultys, sirupas, gira, užpiltinės, padažai.
Antiena su aviečių padažu
Reikės
100 g aviečių,
kelių česnakų skiltelių,
4 obuolių,
200 g porų,
2 vnt. anties krūtinėlių,
druskos pagal skonį,
2 valgomųjų šaukštų sviesto,
100 ml putojančio vyno.
Paruošimo būdas
Anties krūtinėlės įpjauti keliose vietose ir apkepinti iš abiejų pusių. Pasūdyti, apibarstyti pipirais.
Supjaustyti porus žiedeliais ir apkepinti su sviestu kartu su supjaustytais česnakais, obuolių kubeliais, tada pasūdyti.
Į keptuvę, kurioje kepė antis, sudėti avietes, supilti putojantį vyną ir troškinti 2 min. Pasūdyti.
Mėsą supjaustyti gabaliukais ir aplieti aviečių padažu. Galima patiekti su daržovių ir obuolių troškiniu bei ryžiais.
Aviečių sulčių drebučiai
Reikės
1 l aviečių sulčių,
1,5 kg cukraus.
Paruošimo būdas
Šviežiai išspaustas aviečių sultis supilti į dubenį ar platų emaliuotą puodą, suberti cukrų ir mediniu šaukštu sukti, kol cukrus ištirps.
Cukrui ištirpus sultis supilstyti į stiklainius, uždengti švariu audeklu, laikyti nejudinant, kol susidarys drebučiai ir paviršius lengvai apdžius.
Iš pergamentinio popieriaus iškirpti stiklainio kaklelio dydžio skridinėlius, suvilgyti etilo arba salicilo spiritu ir uždėti ant drebučių paviršiaus. Plastikiniais dangteliais uždengtus stiklainius laikyti vėsioje vietoje.
Plaktos grietinėlės ir aviečių desertas
Reikės
250 ml grietinėlės (kuo riebesnės),
250 g maskarponės,
1 banano,
200 g aviečių,
miltelinio cukraus (pagal skonį),
1 citrinos žievelės.
Paruošimo būdas
Suplakti riebią grietinėlę, atskirai suplakti maskarponę su milteliniu cukrumi ir tarkuota citrinos žievele. Sumaišyti maskarponę ir grietinėlę iki vientisos konsistencijos.
Dėti į taures ar vieną gilų indą sluoksnį šio kremo, paskui – smulkinto banano gabaliukus, vėl sluoksnį kremo, sluoksnį aviečių (jas galima apibarstyti milteliniu cukrumi), vėl – kremo, paskui – aviečių ir vėl – kremo. Papuošti desertą uogomis. Valandai įdėti į šaldytuvą.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...
-
Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)
Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...