- Kamilė Knispelytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Prasidėjęs vėlyvųjų aviečių sezonas šiemet džiugina gausiu derliumi. Tiesa, vėlyvosios avietės, derančios iki šalnų, yra rūgštesnės nei vasaros saulės lepintos jų sesės, bet ir iš vėlyvosios rūšies šių uogų galima pasigaminti ne vieną kvapų gardų patiekalą.
Avietėse yra iki 9–10 proc. cukraus (daugiausia gliukozės ir fruktozės), rauginių medžiagų, mineralinių druskų (geležies, kalio, vario), daug pektino ir ląstelienos, vitaminų C, B1, B2, PP, folio rūgšties, karoteno, beta sitosterino, kuris gydo sklerozę. Iš šių uogų gaminami kompotai, kisieliai, uogienės, džemas, želė, marmeladas, putėsiai, šerbetas, saldainių įdaras, sultys, sirupas, gira, užpiltinės, padažai.
Antiena su aviečių padažu
Reikės
100 g aviečių,
kelių česnakų skiltelių,
4 obuolių,
200 g porų,
2 vnt. anties krūtinėlių,
druskos pagal skonį,
2 valgomųjų šaukštų sviesto,
100 ml putojančio vyno.
Paruošimo būdas
Anties krūtinėlės įpjauti keliose vietose ir apkepinti iš abiejų pusių. Pasūdyti, apibarstyti pipirais.
Supjaustyti porus žiedeliais ir apkepinti su sviestu kartu su supjaustytais česnakais, obuolių kubeliais, tada pasūdyti.
Į keptuvę, kurioje kepė antis, sudėti avietes, supilti putojantį vyną ir troškinti 2 min. Pasūdyti.
Mėsą supjaustyti gabaliukais ir aplieti aviečių padažu. Galima patiekti su daržovių ir obuolių troškiniu bei ryžiais.
Aviečių sulčių drebučiai
Reikės
1 l aviečių sulčių,
1,5 kg cukraus.
Paruošimo būdas
Šviežiai išspaustas aviečių sultis supilti į dubenį ar platų emaliuotą puodą, suberti cukrų ir mediniu šaukštu sukti, kol cukrus ištirps.
Cukrui ištirpus sultis supilstyti į stiklainius, uždengti švariu audeklu, laikyti nejudinant, kol susidarys drebučiai ir paviršius lengvai apdžius.
Iš pergamentinio popieriaus iškirpti stiklainio kaklelio dydžio skridinėlius, suvilgyti etilo arba salicilo spiritu ir uždėti ant drebučių paviršiaus. Plastikiniais dangteliais uždengtus stiklainius laikyti vėsioje vietoje.
Plaktos grietinėlės ir aviečių desertas
Reikės
250 ml grietinėlės (kuo riebesnės),
250 g maskarponės,
1 banano,
200 g aviečių,
miltelinio cukraus (pagal skonį),
1 citrinos žievelės.
Paruošimo būdas
Suplakti riebią grietinėlę, atskirai suplakti maskarponę su milteliniu cukrumi ir tarkuota citrinos žievele. Sumaišyti maskarponę ir grietinėlę iki vientisos konsistencijos.
Dėti į taures ar vieną gilų indą sluoksnį šio kremo, paskui – smulkinto banano gabaliukus, vėl sluoksnį kremo, sluoksnį aviečių (jas galima apibarstyti milteliniu cukrumi), vėl – kremo, paskui – aviečių ir vėl – kremo. Papuošti desertą uogomis. Valandai įdėti į šaldytuvą.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą
Tėvams kartais pritrūksta žinių, kaip tinkamai pasirūpinti vaiko sveikata ir kokia mityba jaunam, augančiam organizmui būtina skirtingais sezonais. Kaip užtikrinti sveiką ir subalansuotą vaiko mitybą šiuo sezonu, kokio maisto turėtų būti p...
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...