Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

  • Teksto dydis:

Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir troškiniu.

Nauda sveikatai

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad ši daržovė ne tik graži akiai, bet ir itin naudinga organizmui: valgydami smidrus organizmą galime praturtinti daugybe vitaminų ir mineralų, o juose esančios skaidulos užtikrins tinkamą virškinimo veiklą.

„Smidrai yra puikus vitamino K, folatų (vitamino B9), vitamino A ir vitamino C šaltinis. Pastarasis vitaminas pasitarnauja ir kaip antioksidantas: jis padeda apsisaugoti nuo tam tikrų lėtinių ligų, pavyzdžiui, širdies, neurodegeneracinių, ir tam tikrų rūšių vėžio. Be to, smidrai turi svarbių mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, fosforas“, – vardija gydytoja dietologė.

Smidrai priskiriami daržovėms, turinčioms antioksidacinį poveikį, o tai svarbu širdies kraujagyslių sistemai ir ligoms, susijusioms su lėtiniu uždegimu, pavyzdžiui, cukriniam diabetui ar nutukimui.

„Reguliarus smidrų vartojimas padeda kontroliuoti ir cukraus kiekį kraujyje. Tai dar viena priežastis įtraukti šią daržovę į sergančiųjų diabetu ar norinčių šios ligos išvengti racioną“, – pabrėžia sveikatai palankios mitybos žinovė.

Kaip išlaikyti šviežius

Siekiant ilgiau išlaikyti šias daržoves šviežias, pirmiausia, parsinešus jų ryšulėlį, reiktų pasirūpinti stiebais: nupjaukite kietus jų galus ir kruopščiai nuplaukite.

Smidrams svarbi drėgmė, todėl apipjaustytus smidrus lengvai suvyniokite į drėgną popierinį rankšluostį, tada juos vertikaliai sudėkite į stiklinę ar stiklainį, kurio dugne būtų maždaug 3 centimetrai vandens. Smidrus pridenkite maistine plėvele ir laikykite šaldytuve. Tai padės išsaugoti jų traškią tekstūrą ir ryškią spalvą ilgiau. Vis dėlto geriausia juos suvartoti per 2–3 dienas nuo įsigijimo.

Itin lengva paruošti

Smidrai – išties universalus įvairių patiekalų ingredientas: jais galime mėgautis ir kaip garnyru prie mėsos, ir įpjaustyti į mėgstamas salotas, ir pasigaminti gardaus ir sotaus troškinio. Net pigesni, kasdieniai patiekalai tampa elegantiškesniais pridėjus bent kelis smidrų stiebelius, o jų paruošimo būdai – gana paprasti ir neužimantys daug laiko.

Gaminant svarbiausia smidrų per daug neperkepti ir nepervirti. Smidrai turi būti minkšti, tačiau tuo pačiu neprarasti ir traškumo. Gaminant vertėtų atskirti sumedėjusią smidrų stiebelių dalį nuo valgomos ir ją pašalinti. Kietąją smidrų stiebų dalį galima panaudoti verdant daržovių sultinį.

Vienas paprasčiausių būdų paruošti smidrus – virti garuose. Pirmiausia nupjaukite kietus smidrų galus ir sudėkite juos į garintuvo krepšį virš verdančio vandens. Juos virkite apie 4–6 minutes. Vėliau juos galite pagardinti žiupsneliu jūros druskos, šviežiai maltais juodaisiais pipirais ar apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir šviežiomis citrinos sultimis.

Kitas populiarus smidrų gaminimo būdas – kepti orkaitėje. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C, apipjaustytus smidrus sudėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Daržoves apšlakstykite nedideliu kiekiu alyvuogių aliejaus, pagardinkite druska, pipirais ir kitomis norimomis žolelėmis ar prieskoniais. Kepkite apie 10–15 minučių, priklausomai nuo smidrų storio.


Garuose virti žalieji smidrai su virtų kiaušinių padažu

3 kiaušiniai,

1,5 šaukštelio garstyčių,

80 ml aliejaus,

1 ryšelis žalumynų (krapų, petražolių),

3 marinuoti agurkai,

kaparėlių pagal skonį,

1,5 šaukštelio Vorčesterio padažo,

500 g žaliųjų smidrų.

Išvirkite kiaušinius. Į trintuvą sudėkite 2–3 virtų kiaušinių trynius. Įdėkite garstyčių ir viską išmaišykite. Įpilkite aliejaus. Maišykite, kol gausite majonezą primenančią masę. Kiaušinių baltymus susmulkinkite ir įmaišykite į naujai paruoštą padažą. Susmulkinkite žalumynus (krapus, petražoles) ir raugintus agurkus, taip pat saują kaparėlių. Viską supilkite į padažą ir įberkite druskos pagal skonį. Įmaišykite Vorčesterio padažą. Nulupkite 500 g žaliųjų smidrų ir sudėkite į verdantį vandenį su 2 žiupsneliais druskos. Žaliuosius smidrus virkite 2 min. Papuošimui ir skoniui galima pabarstyti citrinos žievelės.

 

Grilyje kepti smidrai ir daržovių vėrinukai

Smidrams:

500 g smidrų,

2 šaukštai sezamų sėklų,

2 šaukštai sezamų aliejaus,

1 šaukštas sojų padažo,

1 skiltelė česnako,

druskos ir pipirų.

Daržovių vėrinukams:

0,5 cukinijos,

1 oranžinė saldžioji paprika,

100 g pievagrybių,

100 g nedidelių pomidorų,

50 ml alyvuogių aliejaus,

druskos ir pipirų,

2 šaukštai mėgstamo barbekiu padažo.

Prieš naudodami medinius iešmelius pamirkykite juos vandenyje.

Nupjaukite sukietėjusias apatines smidrų dalis ir suverkite ant iešmelių. Dubenėlyje sumaišykite sezamų aliejų, sojų padažą ir kapotus česnakus. Gautu mišiniu apšlakstykite suvertus smidrus. Pabarstykite druska ir pipirais. Vidutiniškai įkaitintoje keptuvėje paskrudinkite sezamų sėklas ir atsidėkite. Kepkite smidrus ant vidutiniškai įkaitinto grilio 2–4 min. kiekvieną pusę arba kol pakis spalva. Baigę kepti apibarstykite sezamų sėklomis. Cukinijas supjaustykite griežinėliais, papriką – skiltelėmis. Visas daržoves padalykite į keturias dalis ir suverkite ant iešmelių. Vėrinukus apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite ant vidutiniškai įkaitintų grotelių apie 8 min. iš visų pusių. Iškart patiekite su mėgstamu padažu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O nuo

O nuo portretas
kada bus tinkamos vartoti durnaropes?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių