Receptai, puikiai tiksiantys tarpušvenčiu

  • Teksto dydis:

Tarpušventis – įtemptas metas skrandžiui, nes kol baigiasi vienos šventės – iškart prasideda kitos. Todėl šiuo laikotarpiu reikia stengtis maitintis lengvesniu maistu.

Kaip tinkamai pasirūpinti savo organizmu tarpušvenčiu pataria mitybos sveikatai poveikio tyrėja ir knygos „Augaliniai receptai paprastai“ autorė Aida Matulevičiūtė, o lengvų patiekalų receptais dalinasi prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen.

Mitybos sveikatai poveikio tyrėja A. Matulevičiūtė sako, kad žmonės šventėms įprastai pagamina tiek maisto, kad jo tiesiog neįmanoma suvalgyti, o vėliau išmesti – gaila. Dauguma šeimininkų šventiniu laikotarpiu gamina patiekalus ilgesniam periodui, dažniausiai jų užtenka net iki Naujųjų metų. Pasak A. Matulevičiūtės, toks požiūris – klaidingas, kadangi paruošto vartojimui maisto netgi šaldytuve negalima laikyti per ilgai.

„Rekomenduojama mėsos, paukštienos, žuvies patiekalus, įvarius troškinius, šventines mišraines ir įdarytus kiaušinius šaldytuve laikyti ir suvartoti ne vėliau kaip per kelias dienas. Tarpušvenčiu ypač svarbu neapsunkinti skrandžio ir turėti išankstinį mitybos planą. Žinoma, galima sau leisti pavalgyti šiek tiek daugiau, tačiau svarbiausia nepersivalgyti. Per šventes stenkitės į lėkštes krautis mažesnes porcijas, nemaišykite skirtingų produktų ir labiau kreipkite dėmesį į savo organizmo poreikius“, – pataria A. Matulevičiūtė.

Geriau vartoti nesaldintus gėrimus, šviežias sultis ir įvairias arbatas, pasaldintas natūraliu medumi arba vaisiais. Gaminant salotas, majonezą pakeiskite aliejumi arba mažo riebumo grietine.

Mitybos poveikio sveikatai tyrėja taip pat rekomenduoja nepiktnaudžiauti saldžiais skysčiais ir bent trumpam atsisakyti konkrečių maisto produktų.

„Geriau vartoti nesaldintus gėrimus, šviežias sultis ir įvairias arbatas, pasaldintas natūraliu medumi arba vaisiais. Gaminant salotas, majonezą pakeiskite aliejumi arba mažo riebumo grietine. Keletą savaičių po švenčių stenkitės maitintis lengvesniu maistu ir venkite riebaluose kepto ar gruzdinto maisto. Nepamirškite, kad nuo persivalgymo galima susirgti, nes žiemą organizmas nepajėgus pats susitvarkyti su jo sukeltais nemaloniais pojūčiais“, – sako A. Matulevičiūtė.

Kopūstų sriuba su žirneliais

„Išvirti skanią sriubą nėra taip paprasta, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio, nes bet kokia smulkmena gali ją sugadinti. Pavyzdžiui, sriubos skonis priklauso ir nuo to, kokiame puode ją verdate ir kokiu šaukštu maišote. Taip pat svarbu laiku įdėti tinkamus prieskonius. Jie turi būti beriami iki sriubos paruošimo likus penkioms minutėms, nes tuomet įvairių žolelių aromatas atsiskleidžia geriausiai“, – sako A. Rasmussen ir dalinasi detoksikuojančios sriubos receptu.

Reikės:

3 vnt. kvapiųjų pipirų

2 vnt. bulvių

1 kopūsto

1 morkos

3 vnt. lauro lapų

1 v. š. sviesto

1 žiupsnelio krapų

1 žiupsnelio petražolių

1 saujos žalių žirnelių

Šiek tiek druskos ir juodųjų maltų pipirų.

Gaminimas. Užkaiskite vandenį ir jam užvirus sudėkite bulves, supjaustytas kubeliais. Nugraibykite susidariusias putas ir tada sudėkite kubeliais pjaustytas morkas, pjaustytą kopūstą, pipirus ir lauro lapus. Kai morkos ir bulvės taps minkštos, sudėkite žirnelius, sviestą ir smulkintą svogūną. Pabaigoje pagardinkite pipirais, druska ir krapais. 

Lietiniai blynai su varške ir aguonomis

Lietiniai blynai – vienas lengviausiai pagaminamų patiekalų, ypač mėgstamas vaikų. A. Rasmussen teigimu, tarpušvenčiu šis patiekalas – pats tinkamiausias pusryčiams.

„Lietinius blynelius pagaminti labai paprasta ir, jei teisingai kepami, jie gaunasi labai plonyčiai, su apskrudusiais krašteliais bei gardžiai kvepiantys“, – sako maisto ekspertė ir dalinasi šventinių lengvų patiekalų receptais.

Reikės:

2 vnt. kiaušinių

250 g miltų

1 a. š. druskos

4 v. š. aliejaus

Kelių stiklinių vandens

Įdarui:

300 g varškės

100 g maltų aguonų

6 a. š. rudojo cukraus

Žiupsnelio druskos.

Gaminimas. Suplakite kiaušinius su druska ir pilkite aliejų. Tuomet, nuolat maišydami, įmaišykite miltus ir pilkite vandenį tol, kol tešla taps skysta ir vienalytė. Prieš kepant tešlą dar kartą viską gerai išmaišykite. Visus įdarui skirtus produktus sumaišykite ir pradėkite kepti blynus. Ant įkaitintos keptuvės pilkite po samtelį tešlos, paskirstydami ją plonu sluoksniu. Iškepkite visus blynus ir tuomet ant kiekvieno dėkite po kelis šaukštus įdaro. Susukite blynus ir prieš patiekiant apkepinkite keptuvėje dar kartą. Patiekti galite su neriebia grietine arba jogurtu. 

Gaivios vištienos ir avokado salotos

Reikės:

200 g virtos vištienos

1 avokado

1 obuolio

Pusės svogūno

50 g natūralaus jogurto

1 a. š. garstyčių

Šiek tiek muskato, pipirų ir druskos

Šlakelio citrinos sulčių.

Gaminimas. Nuluptą obuolį, avokadą ir vištieną supjaustykite smulkiais kubeliais, o svogūną smulkiai sukapokite. Atskirai indelyje sumaišykite jogurtą, garstyčias, muskatą, pipirus, druską ir citrinos sultis. Jomis užpilkite salotas ir viską gerai išmaišykite. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
    Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai

    Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais,  pi...

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

Daugiau straipsnių