- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Tarpušventis – įtemptas metas skrandžiui, nes kol baigiasi vienos šventės – iškart prasideda kitos. Todėl šiuo laikotarpiu reikia stengtis maitintis lengvesniu maistu.
Kaip tinkamai pasirūpinti savo organizmu tarpušvenčiu pataria mitybos sveikatai poveikio tyrėja ir knygos „Augaliniai receptai paprastai“ autorė Aida Matulevičiūtė, o lengvų patiekalų receptais dalinasi prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen.
Mitybos sveikatai poveikio tyrėja A. Matulevičiūtė sako, kad žmonės šventėms įprastai pagamina tiek maisto, kad jo tiesiog neįmanoma suvalgyti, o vėliau išmesti – gaila. Dauguma šeimininkų šventiniu laikotarpiu gamina patiekalus ilgesniam periodui, dažniausiai jų užtenka net iki Naujųjų metų. Pasak A. Matulevičiūtės, toks požiūris – klaidingas, kadangi paruošto vartojimui maisto netgi šaldytuve negalima laikyti per ilgai.
„Rekomenduojama mėsos, paukštienos, žuvies patiekalus, įvarius troškinius, šventines mišraines ir įdarytus kiaušinius šaldytuve laikyti ir suvartoti ne vėliau kaip per kelias dienas. Tarpušvenčiu ypač svarbu neapsunkinti skrandžio ir turėti išankstinį mitybos planą. Žinoma, galima sau leisti pavalgyti šiek tiek daugiau, tačiau svarbiausia nepersivalgyti. Per šventes stenkitės į lėkštes krautis mažesnes porcijas, nemaišykite skirtingų produktų ir labiau kreipkite dėmesį į savo organizmo poreikius“, – pataria A. Matulevičiūtė.
Geriau vartoti nesaldintus gėrimus, šviežias sultis ir įvairias arbatas, pasaldintas natūraliu medumi arba vaisiais. Gaminant salotas, majonezą pakeiskite aliejumi arba mažo riebumo grietine.
Mitybos poveikio sveikatai tyrėja taip pat rekomenduoja nepiktnaudžiauti saldžiais skysčiais ir bent trumpam atsisakyti konkrečių maisto produktų.
„Geriau vartoti nesaldintus gėrimus, šviežias sultis ir įvairias arbatas, pasaldintas natūraliu medumi arba vaisiais. Gaminant salotas, majonezą pakeiskite aliejumi arba mažo riebumo grietine. Keletą savaičių po švenčių stenkitės maitintis lengvesniu maistu ir venkite riebaluose kepto ar gruzdinto maisto. Nepamirškite, kad nuo persivalgymo galima susirgti, nes žiemą organizmas nepajėgus pats susitvarkyti su jo sukeltais nemaloniais pojūčiais“, – sako A. Matulevičiūtė.
Kopūstų sriuba su žirneliais
„Išvirti skanią sriubą nėra taip paprasta, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio, nes bet kokia smulkmena gali ją sugadinti. Pavyzdžiui, sriubos skonis priklauso ir nuo to, kokiame puode ją verdate ir kokiu šaukštu maišote. Taip pat svarbu laiku įdėti tinkamus prieskonius. Jie turi būti beriami iki sriubos paruošimo likus penkioms minutėms, nes tuomet įvairių žolelių aromatas atsiskleidžia geriausiai“, – sako A. Rasmussen ir dalinasi detoksikuojančios sriubos receptu.
Reikės:
3 vnt. kvapiųjų pipirų
2 vnt. bulvių
1 kopūsto
1 morkos
3 vnt. lauro lapų
1 v. š. sviesto
1 žiupsnelio krapų
1 žiupsnelio petražolių
1 saujos žalių žirnelių
Šiek tiek druskos ir juodųjų maltų pipirų.
Gaminimas. Užkaiskite vandenį ir jam užvirus sudėkite bulves, supjaustytas kubeliais. Nugraibykite susidariusias putas ir tada sudėkite kubeliais pjaustytas morkas, pjaustytą kopūstą, pipirus ir lauro lapus. Kai morkos ir bulvės taps minkštos, sudėkite žirnelius, sviestą ir smulkintą svogūną. Pabaigoje pagardinkite pipirais, druska ir krapais.
Lietiniai blynai su varške ir aguonomis
Lietiniai blynai – vienas lengviausiai pagaminamų patiekalų, ypač mėgstamas vaikų. A. Rasmussen teigimu, tarpušvenčiu šis patiekalas – pats tinkamiausias pusryčiams.
„Lietinius blynelius pagaminti labai paprasta ir, jei teisingai kepami, jie gaunasi labai plonyčiai, su apskrudusiais krašteliais bei gardžiai kvepiantys“, – sako maisto ekspertė ir dalinasi šventinių lengvų patiekalų receptais.
Reikės:
2 vnt. kiaušinių
250 g miltų
1 a. š. druskos
4 v. š. aliejaus
Kelių stiklinių vandens
Įdarui:
300 g varškės
100 g maltų aguonų
6 a. š. rudojo cukraus
Žiupsnelio druskos.
Gaminimas. Suplakite kiaušinius su druska ir pilkite aliejų. Tuomet, nuolat maišydami, įmaišykite miltus ir pilkite vandenį tol, kol tešla taps skysta ir vienalytė. Prieš kepant tešlą dar kartą viską gerai išmaišykite. Visus įdarui skirtus produktus sumaišykite ir pradėkite kepti blynus. Ant įkaitintos keptuvės pilkite po samtelį tešlos, paskirstydami ją plonu sluoksniu. Iškepkite visus blynus ir tuomet ant kiekvieno dėkite po kelis šaukštus įdaro. Susukite blynus ir prieš patiekiant apkepinkite keptuvėje dar kartą. Patiekti galite su neriebia grietine arba jogurtu.
Gaivios vištienos ir avokado salotos
Reikės:
200 g virtos vištienos
1 avokado
1 obuolio
Pusės svogūno
50 g natūralaus jogurto
1 a. š. garstyčių
Šiek tiek muskato, pipirų ir druskos
Šlakelio citrinos sulčių.
Gaminimas. Nuluptą obuolį, avokadą ir vištieną supjaustykite smulkiais kubeliais, o svogūną smulkiai sukapokite. Atskirai indelyje sumaišykite jogurtą, garstyčias, muskatą, pipirus, druską ir citrinos sultis. Jomis užpilkite salotas ir viską gerai išmaišykite.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...