Salierų stiebai – pietų stalui

  • Teksto dydis:

Salierai – išties universali daržovė: įvairiems patiekalams galima panaudoti tiek stiebus, tiek lapelius, tiek šakniagumbį. Dėl mažo kaloringumo ir didelės maistinės vertės salierus reikėtų įtraukti į būtinų daržovių sąrašą ir kasdienės mitybos racioną.

Pavasarį, kai dar neturime daug šviežio derliaus daržovių, salierų stiebai gali tapti puikiu ir kvapniu ingredientu.

„Maistine verte saliero gumbas ir stiebai tarpusavyje skiriasi nežymiai. Visapusis daržovės panaudojimas leis atrasti ir pajusti gaivų ir turtingą jos skonį. Su salierais reikėtų drąsiai eksperimentuoti, jų gaminimo būdų yra daugybė: nuo garuose virto ar orkaitėje kepto saliero šakniagumbio, iki šviežio ir traškaus jo stiebo“, – rekomenduoja sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.

Taip pat vertėtų atsižvelgti ir į salierų maistines medžiagas, jei norime praturtinti savo racioną. Anot dr. E. Gavelienės, šią daržovę galima laikyti tirpių ir netirpių skaidulų šaltiniu. Ekspertė pažymi, kad salieruose gausu antioksidacinių ir priešuždegiminių medžiagų, taip pat eterinių aliejų, vitaminų A ir C, įvairių mineralų, tokių kaip magnis, kalis, kalcis ar natris.

„Salieruose esantis natris gali suteikti išraiškingo sūrumo namuose gaminamiems patiekalams“, – priduria E. Gavelienė.

Su salierais reikėtų drąsiai eksperimentuoti, jų gaminimo būdų yra daugybė.

 

Ekspertės nuomone, vaikai taip pat turėtų būti pratinami prie šios sveikatai palankios daržovės skonio. Nors unikalus, neįprastas skonis patinka ne visiems vaikams, galima rasti būdų, kaip sumaniai įtraukti šią daržovę į mažųjų racioną.

„Šios daržovės stiebą galima supjaustyti lazdelėmis, kad, kaip traškus užkandis, visuomet būtų lengvai pasiekiamas ranka. Kitas variantas – salierų stiebus įmaišyti į salotas, sriubas ar troškinius ir taip prie jų skonio pamažu vaikus pratinti“, – patarimais dalijasi E. Gavelienė.


Kaip išlaikyti šviežius stiebus

* Nepjaustytą salierą tvirtai suvyniokite į aliuminio foliją, kuri padeda geriau išlaikyti drėgmę nei plastikas. Tačiau neužspauskite folijos kraštų, kad išeitų natūralios etileno dujos. Įdėkite suvyniotą salierą į daržovėms skirtą šaldytuvo stalčių ir laikykite net iki keturių savaičių. Neplaukite ir nepjaustykite, kol nepasiruošėte naudoti.

* Suberkite supjaustytus stiebus į didelį indą ir užpilkite vandeniu (vandenį papildykite kas antrą dieną). Indą su užpiltais salierų stiebais uždenkite plastikine plėvele arba dangteliu. Kai būsite pasiruošę valgyti, tiesiog išimkite juos iš vandens ir nuplaukite.


Minestronė, itališka daržovių sriuba

2 morkos,

2 salierų stiebai,

1 skardinė pjaustytų pomidorų,

1 skardinė pupelių,

100 g žiedinių kopūstų – šviežių arba šaldytų,

1 česnako skiltelė,

1 mažas svogūnas,

2 lauro lapeliai,

100 g makaronų (nebūtinai),

druskos ir pipirų pagal skonį.

Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką. Apkepkite juos puode, įpylę šaukštą aliejaus ir sudėję lauro lapelius. Morkas ir salierų stiebus supjaustykite maždaug 1 cm gabaliukais, sumeskite juos kartu su žiediniais kopūstais į puodą ir maišydami apkepkite, kol daržovės suminkštės. Tada supilkite konservuotus pomidorus ir pupeles, pasūdykite daržovių mišinį ir užpilkite 600 ml verdančio vandens. Jei norite tirštesnės sriubos, pridėkite 100 g makaronų. Uždenkite ir dar 10–15 min. pavirkite.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Salierų gumbai sveikesni,daugiau visko juose yra .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių