- LRT TELEVIZIJOS laida „Beatos virtuvė“, LRT.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Dainų apie putiną girdėję kone visi, tačiau matęs šias uogas ar juo labiau ragavęs – retas. Tuo metu vienos sodybos šeimininkai, tik spustelėjus pirmam šaltukui, ima pintines ir eina skinti putinų, nes receptą, kaip gaminti putinų uogų sirupą, gavo iš prosenelės. O dabar ši bočių tradicija virsta ir sėkmingu jaunos šeimos verslu.
„Pas prosenelę augo didžiulis putinų krūmas ir mano mama atsimena nuo pat vaikystės eidavusi skinti putino uogų, paskui jas trindavo ir žiemą gerdavo putinų arbatą“, – prisimena Monika Sadauskaitė-Pocė ir pasakoja, kad putino uogos nuo seno Lietuvoje buvo ir maistas, ir vaistas. O ant varškės sūrio užtepta putinų tyrė tampa ypatingu ir, beje, labai lietuvišku delikatesu.
Supratę, kad uogų sirupas, gaminamas pagal iš promočiutės paveldėtą receptą, teikia džiaugsmo ir sveikatos visai šeimai, Monika ir Marius Pociai nusprendė įregistruoti unikalų gamybos būdą ir uogas paversti šeimos verslu. Jiems pavyko – putinų uogų sirupas gavo lietuviško kulinarinio paveldo sertifikatą.
„Viską darome pagal senąsias lietuviškas tradicijas – spaudžiame ir maišome rankomis, be jokių aparatų“, – sako M. Pocius.
Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais (receptai)
Kaulavaisiams sunku atsispirti – jie gardūs, sultingi, spalvingi, tinka ne tik kokteilių ar glotnučių gamybai, bet ir košių, salotų gardinimui. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kau...
-
Vasarą nepamainomi šaltibarščiai: nuo protėvių – ant šiandienio stalo (receptai)6
Karštymečiu dažno lietuvio valgiaraštyje įsitvirtina šaltibarščiai. Gaivi rausva sriuba tokia populiari, kad šalyje netgi vyksta šaltibarščių festivaliai. Pasak istorikų, šis patiekalas Lietuvoje v...
-
Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės
Be tradicinių šašlykų ir kepsnių, vis dažniau ant grotelių atsiranda ir daržovių. Skaniai paruoštos daržovės gali virsti tikru hitu – tereikia nebijoti pasidairyti jų įvairovės ir grilio vakarėlis įgaus žymiai daugiau ...
-
Ir lepeškos, ir grybų petražolės (receptai)3
Voveraitės, žavinčios auksine spalva, kvapnumu ir išskirtiniu skoniu, yra vienos laukiamiausių grybų. Nors ir patys mokame jas skaniai paruošti, įkvėpimo verta pasisemti Italijoje, kur voveraitės laikomos delikatesu, galinčiu papildyti ...
-
Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...
-
Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)1
Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...
-
Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)
Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...
-
Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)2
Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...
-
Iš špinatų – netgi desertas (receptai)
Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...
-
Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)2
Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...