Šonkauliukai su varškės ir bulvių koše bei obuolių padažu

Ar pastebėjote, kaip drėgnais žingsniais įkandin vasaros atžliugsėjo rudens vėsa? Kokia ten vėsa, neretai jau žvarbu kaip reikiant! Todėl taip norisi nebe lengvo ir gaivaus, o sunkesnio, šildančio maisto. Į mūsų valgiaraščius grįžta tirštos sriubos, troškiniai, karšti mėsos patiekalai. Rudens gėrybės tokiam meniu labai tinkamos.

Reikės

Apie 1 kg kiaulienos šonkaulių,

4 morkų,

1 svogūno,

3 obuolių,

2–3 šakelių rozmarinų,

2 valgomųjų šaukštų svarainių sirupo,

2 valgomųjų šaukštų medaus,

2–3 valgomųjų šaukštų obuolių acto,

druskos,

maltų juodųjų pipirų,

laurų lapų,

kelių kvapiųjų pipirų žirnelių,

aliejaus kepti.

Bulvių košei su varške

1–1,5 kg bulvių,

250 g varškės,

150 ml pieno,

50 g sviesto,

1 svogūno,

150 g šviežios arba rūkytos šoninės,

žiupsnelio tarkuoto muskato,

druskos.

Obuolių padažui

5–6 rūgščių obuolių,

2 gvazdikėlių,

2 valgomųjų šaukštų rudojo cukraus,

3–5 cm šviežio imbiero šaknies.

Paruošimo būdas

Šonkaulius įtrinti druska ir pipirais ir apkepti keptuvėje su šlakeliu aliejaus iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos. Išimti ir sudėti į troškintuvą. Nulupti svogūną, nuskusti morkas, iš obuolių išimti sėklas, nulupti odelę. Stambiai supjaustyti ir sudėti ant šonkaulių. Įpilti 200 ml vandens (galima ir kiek daugiau), sudėti rozmarinų šakeles, laurų lapus, suberti kvapiuosius pipirus, uždengti dangčiu ir užkaisti.

Troškinti, kol mėsa ir daržovės suminkštės. Prireikus įpilti dar vandens. Troškinimo trukmė – valanda.

Svarainių sultis sumaišyti su actu, medumi ir supilti į troškintuvą likus 15 min. iki troškinimo pabaigos.

Kol šonkauliai troškinasi, ruošiama bulvių košė ir obuolių padažas.

Bulves nuskusti, išvirti ir sugrūsti. Supilti pašildytą pieną, įdėti sviesto. Sudėti varškę, įberti žiupsnelį muskato, druskos ir išmaišyti.

Svogūną nulupti, smulkiai supjaustyti ir pakepinti su susmulkinta šonine. Įmaišyti į košę.

Obuolių padažas: obuolius nulupti, išimti sėklas, supjaustyti mažais gabaliukais ir suberti į atskirą puodą. Įpilti šlakelį vandens ir užkaisti. Nulupti ir smulkiai supjaustyti arba sutarkuoti imbiero šaknį ir suberti likusius prieskonius. Troškinti apie 15 min. Jei norisi vientisos masės, galima sutrinti smulkintuvu.

Šonkauliukus patiekti su karštu obuolių padažu ir bulvių koše su varške.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą
    Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą

    Tėvams kartais pritrūksta žinių, kaip tinkamai pasirūpinti vaiko sveikata ir kokia mityba jaunam, augančiam organizmui būtina skirtingais sezonais. Kaip užtikrinti sveiką ir subalansuotą vaiko mitybą šiuo sezonu, kokio maisto turėtų būti p...

  • Pikantiškos salotos – sveikiau
    Pikantiškos salotos – sveikiau

    Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...

  • Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių
    Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių

    Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...

    1
  • Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)

    Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...

    5
  • Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu
    Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu

    Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...

    3
  • Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)

    Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...

  • Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
    Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą

    Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...

  • K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina <span style=color:red;>(receptai)</span>
    K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)

    Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...

  • Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)

    Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...

  • Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)

    Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...

Daugiau straipsnių