- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Jau visai čia pat – gražiausia pavasario šventė šv. Velykos. „Gardu Gardu“ laidos vedėjai Gian Luca Demarko ir Ali Gadžijevas šį kartą paruošė patiekalus, kurie yra labai populiarūs Italijoje.
Šefas Gian Luca gamins tradicinį Velykų vyniotinį. Italijoje vyniotiniai šventėms yra labai populiarūs. Jie yra sotūs, aromatingi ir labai skanūs. Dar senais laikais vyniotiniai buvo gaminami dėl pinigų stygiaus. Tuomet į juos dažniausiai vyniodavo džiovintą duoną ir taip sočiai pavalgydavo visa šeima. Vėliau šis patiekalas paplito ir aristokratų šeimose, tik įdarui jau pradėti naudoti brangesni, kokybiškesni ingredientai kaip malta mėsa, sūris, daržovės, špinatai ir t.t. O Velykų vyniotinis, be abejo, neapsieina be kiaušinių, kurie yra šios šventės simbolis.
Ali pasiūlys citrininį keksą, kuris, pasirodo, yra labai populiarus Italijoje. Jis ypatingai dažnai puošia Velykų stalą. Jis yra purus, minkštas, drėgnas, o užpiltas citrininiu glajumi tampa dar aromatingesnis ir skanesnis. Be abejo, šio kekso tikrai nereiktų pamiršti ir po Velykų. Juo galima mėgautis nors ir kiekvieną savaitgalį prie kavos, arbatos ar netgi pieno puodelio.
Ne tik idėjos šventiniam stalui, bet ir linksmi pokalbiai, šeštadienį 9 val. laidoje „Gardu Gardu“ per TV3 televiziją.
Velykinis mėsos vyniotinis
Jums reikės:
• Apie 600 g jautienos nugarinės gabalo
• 100 g maltos jautienos
• 50 g rūkyto lydyto sūrio
• 30 g virto kumpio
• 30 g maltų džiūvėsėlių
• 3 virtų kiaušinių
• 400 g itališko stiliaus pomidorų padažo
• 150 ml vandens
• Alyvuogių aliejaus
• Druskos
• Pipirų
Susmulkinti svogūną, kubeliais supjaustyti sūrį bei virtą kumpį ir sumaišyti su malta jautiena. Įberti druskos ir pipirų.
Jautienos nugarinės gabalas turėtų būti kuo lygesnis. Jį reikia įpjauti pusiau, bet ne iki galo, kad gautųsi nemažas plonas lakštas. Ant jo paskirstyti įdarą kraštus paliekant tuščius. Per vidurį dėti nuluptus pilnus virtus kiaušinius ir susukti vyniotinį taip, kad jautienos nugarinės tušti kraštai užeitų vienas ant kito. Apvynioti visą gabalą su kepimui skirta virvele, kad kepant neiširtų.
Pradžioje vyniotinį apkepti iš visų pusių aukštoje temperatūroje keptuvėje, kad apskrustų, ir tuomet dėti į troškintuvą, užpilti alyvuogių aliejaus, pomidorų padažo ir vandens. Troškinti 30 – 40 min.
Iškepus nuo vyniotinio nuimti virvelę ir supjaustyti riekelėmis.
Citrininis keksas
Tešlai reikės:
• 2 kiaušinių
• 7 kiaušinių trynių
• 2 citrinų žievelės
• 300 g cukraus
• 220 g grietinės
• 340 g miltų
• 1 valg. š. kepimo miltelių
• 135 g lydyto sviesto
Glazūrai reikės:
• 150 g cukraus pudros
• 15 g medaus
• 40 g citrinos sulčių
Kiaušinius, kiaušinių trynius, cukrų ir tarkuotą citrinų žievelę plakti iki standžių putų. Sudėti grietinę ir permaišyti. Plakti nebereikia, kad nesugadintumėte purių putų. Suberti sausus produktus ir vėl atsargiai išmaišyti iki vientisos masės. Pabaigoje maišant po truputį supilti lydytą sviestą. Formą ištepti sviestu, pabarstyti miltais ir supilti tešlą. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 60 min. Iškepusį keksą atvėsinti. Kad keksas būtų šventiškesnis, jį galima paglazūruoti. Glazūrai tereikia sumaišyti citrinos sultis su cukraus pudra ir medumi. Ją užpilti ant kekso ir užberti citrinos žievelės.
Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...