Vieno puodo vakarienė: netradiciniai ir skoniais turtingi troškiniai

  • Teksto dydis:

Rūpesčių namuose šiandien apstu: turime dirbti, tvarkyti buitį, pasirūpinti šeima, o dėl tokio intensyvaus gyvenimo maisto ruošai neretai nelieka nei laiko, nei energijos.

Atsižvelgdama į tai, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė siūlo puikią išeitį – pasigaminti troškinį. Šis patiekalas yra ne tik sotus, gardus, ypač lengvai paruošiamas, bet, pasirinkus tinkamą receptą, gali tapti ir sveika bei organizmui naudinga alternatyva įprastiniam mitybos racionui.

Iki tobulumo – pora žingsnių

Kalbėdama apie troškinių gamybos paslaptis, B. Baratinskaitė sako: nors šį patiekalą paruošti yra itin paprasta, keletas gudrybių jam suteiks dar išraiškingesnį skonį. Todėl kulinarijos ekspertė pataria tinkamai pasirūpinti pagrindiniu valgio komponentu – skysčiu.

„Troškinį galima ruošti labai paprastai – turimus ingredientus sudėti į vandenį ir palikti virti ant silpnos ugnies. Tačiau, patiekalo skystį pagardinus sultiniu, skonis visiškai pasikeis: turės daugiau spalvų, intensyvumo. Šiai gamybos gudrybei atsiskleisti puikiai tinka ne tik savarankiškai pasigaminti, bet ir jau paruošti sultiniai, kurių siūlome savo asortimente. Jie leidžia ir taupyti laiką, ir yra ypač kokybiški bei natūralūs“, – akcentuoja B. Baratinskaitė.

Kita pašnekovės atskleidžiama troškinių paslaptis – tinkamas daržovių paruošimas. B. Baratinskaitės teigimu, norintys tiek mėsiško, tiek vegetariško patiekalo, turėtų nedaryti klaidos, kuri įprasta daugeliui.

„Dažniausiai šis valgis troškinamas valandą ir daugiau. Tačiau tiek laiko daržovėms tikrai nereikia, kadangi jos gali pervirti, prarasti savo naudingąsias savybes. Todėl šį ingredientą patartina suberti likus maždaug 20 minučių iki gamybos pabaigos. Taip daržovės išsaugos puikų skonį ir naudingumą. Ne veltui ši troškinio sudedamoji vadinama patiekalo pagrindiniu elementu. Dėl daržovių jis yra sveikas, sveikatai naudingas, organizmo neapsunkiantis, nekaloringas maistas. Tokie troškinio privalumai ypač svarbūs šiuo metu, kai itin norime rūpintis savimi, tik troškinant per ilgai galime pastaruosius prarasti“, – atkreipia dėmesį B. Baratinskaitė.

Todėl maisto ekspertė, atskleidusi troškinių gamybos paslaptis, siūlo jas pasitelkti gaminant patiekalą ir išbandyti du netradicinius bei skoniais turtingus receptus.

Žiupsnelis egzotikos: daržovių troškinys su ananasais

Reikės:

Poros morkų,

1 poro,

2 brokolių,

2 svogūnų,

50 g žirnelių,

2 valgomųjų šaukštų daržovių sultinio,

100 g konservuotų ananasų,

pusės citrinos,

šviežių kalendrų,

aliejaus,

žiupsnelio juodųjų pipirų bei druskos.

Daržoves nuplaukite, supjaustykite kubeliais, sudėkite į keptuvę ir šiek tiek patroškinkite ant vidutinės ugnies. Ananasus supjaustykite, sumaišykite su susmulkinta citrina ir kapotomis kalendromis, viską susmulkinkite trintuvu, išmaišykite ir pagamintą padažą supilkite ant daržovių. Į puodą suberkite žirnelius, supilkite padažą ir daržovių mišinį, įpilkite vandens, patroškinkite 10 minučių, suberkite sultinį, pipirus ir druską, dar po 10 minučių išjunkite bei ragaukite.

„Šis troškinys – ypač greit paruošiamas. Daržovių gausa jam suteikia sotumo, o ananasai ir citrinos – saldžiarūgščio skonio akcentų. Todėl patiekalas, iš pirmo žvilgsnio atrodantis tradiciškai, paragavus išties nustebins. Tai – egzotiškas, kitoks, tačiau, svarbiausia, be galo gardus įprastos vakarienės paįvairinimas“, – sako B. Baratinskaitė.

Karališkas: vištienos ir šafrano troškinys

Reikės:

400 g vištienos krūtinėlės,

stiklinės ryžių,

2 šaukštų alyvuogių aliejaus,

žiupsnelio šafrano,

2 valgomųjų šaukštų natūralaus vištienos sultinio,

žiupsnelio druskos,

1 raudonosios paprikos,

pusės žiedinio kopūsto.

Vištieną supjaustykite plonomis juostelėmis, pakepkite septynias minutes keptuvėje. Tada užpilkite vandeniu šafraną, palikite, kad pritrauktų. Ryžius nuplaukite, nupilkite vandenį, suberkite į keptuvę ir pakepkite keturias minutes, kol taps kieti. Tuomet supilkite sultinį ir šafranų skystį, įberkite druskos, uždenkite bei troškinkite, kol ryžiai suminkštės. Vėliau susmulkinkite žiedinius kopūstus, supjaustykite nedideliais kubeliais papriką, pakepkite keptuvėje, kol daržovės suminkštės. Galiausiai, viską sumaišykite puode: vištieną, paruoštus ryžius ir daržoves, patroškinkite 15 minučių. 

„Gali pasirodyti, jog šio troškinio paruošimas reikalauja laiko, tačiau iš tikrųjų gamyba neužtrunka. Be to, visas įdėtas pastangas atperka nepaprastas patiekalo skonis. Pagrindinis jo šaltinis – šafranas. Tai vienas brangiausių prieskonių pasaulyje, tituluojamas pastarųjų „karaliumi“. Nenuostabu: jis turi svarbių maistinių medžiagų, vadinamas natūraliu antidepresantu, taip pat apsaugančiu nuo nuotaikos svyravimų, gerinančiu bendrą organizmo veiklą. Kartu nedidelis šafrano kiekis, kurio šiam troškiny – apstu, kainuoja išties nedaug“, – pabrėžia B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Lietuviškai užkandžių klasikai – pasaulinis titulas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Lietuviškai užkandžių klasikai – pasaulinis titulas (receptai)

    Šaltibarščiai jau sulaukė įvertinimo svetur, atėjo laikas ir naujai lietuviškos virtuvės žvaigždei pasaulyje – aromatingai keptai duonai. Praėjusių metų pabaigoje ji sulaukė įtakingo tarptautinio maisto portalo pripažini...

  • Duona: nuo kulto iki mitų
    Duona: nuo kulto iki mitų

    Vasario 5-ąją minima Šv. Agotos, arba Duonos, diena. Deja, visuomenėje įsigalėjęs įsitikinimas, kad žengiant sveikos mitybos keliu reikėtų vengti ar net atsisakyti duonos. Ekspertė griauna apie duoną sklandančius mitus ir primena: duona &nd...

  • Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą
    Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą

    Tėvams kartais pritrūksta žinių, kaip tinkamai pasirūpinti vaiko sveikata ir kokia mityba jaunam, augančiam organizmui būtina skirtingais sezonais. Kaip užtikrinti sveiką ir subalansuotą vaiko mitybą šiuo sezonu, kokio maisto turėtų būti p...

  • Pikantiškos salotos – sveikiau
    Pikantiškos salotos – sveikiau

    Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...

  • Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių
    Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių

    Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...

    1
  • Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)

    Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...

    5
  • Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu
    Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu

    Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...

    3
  • Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)

    Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...

  • Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
    Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą

    Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...

  • K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina <span style=color:red;>(receptai)</span>
    K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)

    Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...

Daugiau straipsnių