Kine – žmonės iš visuomenės pakraščio

Gero kino traukinys, pavadintas Tarptautiniu Kauno kino festivaliu ir kasdien pasiūlantis po keletą nekasdienių pažinčių, – vis dar Kaune.

Viena tokių pažinčių tapo garsaus pasaulio madų fotografo Perrio Ogdeno debiutinė kino juosta "Keliautoja". Dramoje, kurioje susipina autentiški dokumentiniai ir režisuoti kadrai, pasakojama apie airišką romų analogą – klajoklių gentį, gyvenančią šiuolaikinėje klestinčios ekonomikos šalyje.

Pagrindinė filmo herojė – dešimtmetė mergaitė Vini, su mama, broliais ir seserimis gyvenanti namelyje ant ratų, autostrados ir visuomenės pakraštyje. Drabužių paieškos šiukšlių konteineriuose, muštynės mokykloje ir pašalinimas iš jos, smulkus vagiliavimas, kalinčių šeimos narių lankymas – šių vaikų kasdienybė. Sukrečiančios situacijos, iš kurių paaiškėja, kad Vini mama – beraštė, o pati mergaitė negali pasakyti nei savo gimimo metų, nei dienos – taip pat autentiškos.

Filme atskleidžiamos ne vienos šeimos problemos: klajoklių gyvenimo būdą propaguojančių žmonių šiandien Airijoje yra apie 35 tūkstančiai.

"Sukūręs "Keliautoją" nuogąstavau, kad niekas nenorės žiūrėti filmo tokia tema. Džiaugiuosi, kad taip neįvyko, filmas sukėlė diskusijų bangą Airijoje", – pasakojo P.Ogdenas. Režisierius vylėsi, kad, pasirodžius jo juostai, klajoklių integracijos problemos bus sprendžiamos efektyviau. "Kita vertus, patys klajokliai ne visada nori keisti savo gyvenimo būdą, keltis į savivaldybės siūlomus namus, susirasti darbą", – apgailestavo svečias ir žadėjo dar grįžti prie klajoklių gyvenimo kine.


Šiame straipsnyje: kinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Tokiems žmonėms padėt reikia, tik jokiu būdu negalima aukštint. O tokie filmai, DEJA, daro meškos paslaugą. TUO labiau, kad straipsnelio pabaigos laikraščio skaitytojai ir neišvydo.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių