Kai daiktai virsta amžinybės laiškais

  • Teksto dydis:

Kas yra kasdienybė amžinybės požiūriu? Gal tos banaliose aplinkos detalėse yra užšifruota gili prasmė, kurią tereikia išmokti perskaityti? Rasti atsakymus kviečia fotomenininko Rymanto Penkausko paroda "Sub Specie Aeternitatis".

Kaunietis fotomenininkas jau yra surengęs apie 20 personalinių ir grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Pernai birželį jo darbų serija buvo pristatyta Vokietijoje vykusioje Lietuvos fotomeno bienalėje. Ši R.Penkausko paroda skirta Lietuvos valstybės 100 metų sukakčiai paminėti.

Fotografijų serija "Sub Specie Aeternitatis" (Amžinybės požiūriu – liet.k.) išsiskiria konceptualiu pateikimu ir filosofiniu mąstymu. Šią fotografijų seriją R.Penkauskas kūrė dvidešimt metų, nes kūrybos procesas buvo susijęs su noru tobulėti profesiškai, su siekiu suprasti daugiau ir giliau. "Turbūt todėl žvelgiant į jo fotografijas kai kas atsitinka – vaizdas ir mintis tampa vienu daiktu ir drauge išnyksta – žvelgi net nežinia į ką, greičiausiai kažkur, jau už fotografijos... Gali būti, kad į amžinybę", – yra sakęs kūrėjas.

Kūrybinio proceso metu autorius yra išbandęs net kelias skirtingas fotografinių technologijų rūšis, eksperimentavo, kol buvo pasirinkta sidabro bromidų technika, suteikianti  atspaudams klasikinį pasendintos fotografijos vaizdą.

Jo kūryboje svarbi metaforų ir simbolių kalba, kuria dvelkia kiekviena fotografija. R.Penkauskas susitelkia į objektą, tačiau kaip jis matomas, kokioje aplinkoje jis egzistuoja, kaip jį pavyksta pagauti, – čia ir yra dažno kūrinio filosofinė paslaptis. Tos paslapties paieškoms, suvokimo gelmei suvokti ir prireikė ganėtinai ilgo apmąstymų laikotarpio.

Pats R.Penkauskas sako: "Daiktai tikriausiai čia buvo niekuo dėti. Kaltininkas buvau aš, greičiau – beprotiškas noras išsipasakoti, ką jaučiu, išvaduoti save tarsi nebylų ėriuką iš supančio abejonių gardo. Gaudžiau kiekvieną maištaujančios minties šnabždesį, kiekvienoje erdvės kertelėje ieškojau menkiausių atsparos krislų. Kol suvokiau savo gyvenimo trapumą, laiko ir erdvės didybę bei nepastovumą, amžinybės nebūtį šiame vargų pasaulyje..."


Kas? R.Penkausko paroda "Sub Specie Aeternitatis".

Kur? Kauno kultūros centre "Tautos namai".

Kada? Veikia iki balandžio 17 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių