Naująjį sezoną Kauno valstybinėje filharmonijoje – didingos simfonijos ir kamerinė muzika

Ilgai visus saulėtu oru lepinusi vasara pamažu užleidžia pozicijas auksiniam rudeniui, o į Kauno valstybinės filharmonijos (KVF) erdves ir vėl sugrįžta muzikos garsai. Daug žadantis naujasis KVF sezonas prasidės rugsėjo 29 d. dviejų pianistų pasirodymu. Iš Nyderlandų atvykęs profesorius Hansas Eijsackersas ir mūsų tautietė Julija Sadaunykaitė dovanos publikai koncertą, kuriame karaliaus subtilios Fryderyko Chopino fortepijoninės miniatiūros ir efektingi fortepijoniniai duetai.

Penki simfonijų vakarai

KVF kvies klausytojus į penkis simfoninės muzikos koncertus, kuriuose galima apsilankyti įsigijus 2023 m. rudens sezono koncertų abonementą. Spalį du koncertus surengs žinomas pianistas Alexanderis Paley’us su Gintaro Rinkevičiaus diriguojamu Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru. Šių koncertų metu publika išgirs visus F. Chopino kūrinius, skirtus fortepijonui ir orkestrui.

Trečiasis abonemento koncertas vyks lapkritį, o jame bus galima mėgautis puikiais prancūzų muzikos šedevrais. Vadovaujant svečio iš Didžiosios Britanijos, dirigento Jonathano Bermano batutai, Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, violončelininkė Elena Daunytė, mecosopranas Eglė Šidlauskaitė, tenoras Mindaugas Jankauskas ir baritonas Romanas Kudriašovas atliks simfoninę Olivier Messiaeno meditaciją „Užmirštos aukos“, Camille’io Saint-Saënso koncertą violončelei ir orkestrui, itin retai scenose skambančią nuostabios prancūzų romantikės Lili Boulanger kantatą „Faustas ir Elena“.

Ketvirtasis abonemento koncertas kvies pasinerti į atradimų pasaulį. Kauno miesto simfoninis orkestras, Kauno valstybinis choras, Kauno fortepijoninis trio, dainininkai Marija Arutiunova, Gabrielė Kuzmickaitė, Mindaugas Jankauskas, Andrius Apšega ir dirigentas Robertas Šervenikas atliks Lietuvoje dar neskambėjusius kūrinius: daugiau kaip prieš šimtmetį sukurtą juodaodžio britų kompozitoriaus, afrikietiškuoju Mahleriu praminto Samuelio Coleridge-Tayloro kantatą „Sakmė apie senąją Japoniją“ ir itin efektingą šiuolaikinio amerikiečių kūrėjo Kenji Buncho koncertą fortepijoniniam trio ir orkestrui „Hardware Concerto“. Įdomu tai, kad S. Coleridge-Tayloro kantata pastarąjį kartą buvo atlikta 1913 m., o paskui jos partitūra pasimetė archyvuose. KVF iniciatyva ir pastangomis partitūra buvo atrasta ir šis išties romantiškas ir subtilus kūrinys tarsi atgims iš naujo, suskambės po 110 užmaršties metų.

Koncertų abonementą vainikuos puikią nuotaiką dovanosiantis koncertas „Kalėdų džiazas“, kuriame į netikėtą kolektyvų duetą susijungs Kauno valstybinis choras ir Kauno bigbendas.

Programa: Lietuvą naujais namais pasirinkęs pasaulinio garso pianistas A. Paley’us ir Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras suteiks galimybę išgirsti visus fortepijonui ir orkestrui skirtus F. Chopino kūrinius. / Organizatorių nuotr.

Akistata su fortepijonu

Sezoną pradėsiantis fortepijoninės muzikos koncertas „Tête-à-tête“ – tarsi užuomina, kad fortepijono rečitalių netrūks visą rudenį. Spalį nuskambės pianistės Mildos Umbrusevičiūtės koncertas „Skambantis vanduo“, o Ferenco Liszto kūrinių programą „Ugningasis fortepijono genijus“ pristatys jaunieji Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos pianistai.

Lapkritį klausytojus su 100-metį pasitinkančio vengrų kompozitoriaus György Ligeti kūryba supažindins pianistas Motiejus Bazaras, prakalbinsiantis ne tik fortepijoną, bet ir klavesiną. Kitą vakarą publika galės susipažinti su Estijoje gyvenančiu pianistu Juliumi Paukšte.

Gruodžio pradžioje penkis Johanno Sebastiano Bacho koncertus klavyrui atliks pianistai Justas Šervenikas ir svečias iš Estijos Johanas Randvere su Vytauto Didžiojo universiteto kameriniu orkestru, o artėjant šventiniam laikotarpiui fortepijoninės muzikos mėgėjų lauks du netikėtumai: turkų kilmės pianistė Aysedeniz Gokcin, gyvenanti JAV, atskleis paslaptį, kaip grupės „Pink Floyd“ muzika gali skambėti F. Liszto stiliumi, o gerai žinomas atlikėjas Gintaras Januševičius fortepijono garsais ir balsu papasakos Mažojo princo istoriją.

Dėmesys balsui

Kamerinės ir vokalinės muzikos mėgėjai taip pat turės iš ko pasirinkti. Tik prasidėjus sezonui koncertą surengs Kauno fortepijoninis trio, vėliau pasirodys dešimtmetį minintis fleitininkės Vilmantės Kaziulytės ir pianistės Kristinos Ivanauskaitės duetas „Duo FluPia“, koncertuos žinomas ansamblis „Vilniaus arsenalas“, solo pasirodymą surengs jaunosios kartos gitaristas Rokas Jurkus, į barokinės muzikos pasaulį nuskraidins klavesininkė Nijolė Dorotėja Beniušytė ir fleitininkas iš Italijos Vincenzo Lai.

Klausytojai išgirs Ramintos Vaicekauskaitės ir Evelinos Pilipavičiūtės-Juraškienės parengtą vokalinės muzikos programą „Vakaras–Naktis–Rytas“, vargonininkės Jūratės Landsbergytės ir dviejų fleitininkų koncertą „Po tamsos“, skirtą Ukrainos kovai už šviesą Europoje.

Pianistė Paulė Gudinaitė ir tenoras Mindaugas Zimkus dovanos nemarųjį Franzo Schuberto vokalinį ciklą „Gražioji malūnininkė“, kuriam šiemet sukanka 200 metų. Savo pasirodymais klausytojus tikrai pradžiugins kolektyvas „Meta piano trio“, Kauno styginių kvartetas su pianiste Daiva Stulgyte ir fleitininko Andriaus Radziukyno vadovaujamas ansamblis „Ar’s Musica“.

Balsingąjį Kauno valstybinį chorą publika galės išgirsti spalio koncertuose: didingoje graikų kilmės Kanados kompozitoriaus Christoso Hatziso kantatoje „Wormwood (Chornobyl)“ ir dirigento ir kompozitoriaus Lauryno Vakario Lopo jubiliejiniame koncerte, kuriame chorui diriguos pats jubiliatas.

Kantata pastarąjį kartą buvo atlikta 1913 m., o paskui jos partitūra pasimetė archyvuose. KVF iniciatyva ir pastangomis partitūra buvo atrasta.

Spalio pradžioje jubiliejinį koncertą surengs puikiai žinoma dainininkė ir vokalo pedagogė Sabina Martinaitytė, kurią scenoje sveikins jos buvę ir esami studentai.

Neįprasta tapybos ir muzikos garsų jungtis klausytojų lauks lapkritį būgnininko Arvydo Joffės ir dailininko Eimučio Markūno performanse „Tyla ir triukšmas“.

Pramoginio žanro pasiilgusiems klausytojams tikrai patiks Kauno muzikinio teatro solistų parengtas teatralizuotas koncertas „Barokiniai paveikslėliai“, akordeonininko Vytenio Danieliaus ir jo suburtos instrumentinės grupės džiazavimas ir, be jokios abejonės, prieš pat Kalėdas nuskambėsiantis Valdemaro Frankonio vadovaujamo „Žvaigždžių kvarteto“ pasirodymas su pianisto Arūno Šlausto suvienytais žinomais instrumentininkais.

Neliks užmiršta ir jaunoji klausytojų karta. Į muzikines popietes, skirtas visai šeimai, publiką kvies Kauno miesto simfoninis orkestras, Kauno bigbendas, pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“, Kauno styginių kvartetas su aktore Inesa Paliulyte ir kiti kolektyvai, o lapkričio 26 d. KVF pakvies jaunuosius muzikos mylėtojus į staigmenų ir netikėtumų kupiną Vaikų muzikos dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių