Niekieno dirbtuvėse – visų idėjos

Galerijoje "101" pristatomas projektas "Tas pats ma(ąs)tymo būdas" – tai grupinė paroda, kurios dalyviai kuria neįvardyto autoriaus kūrybinę erdvę.

Galerijoje "101" pristatomas projektas "Tas pats ma(ąs)tymo būdas" – tai grupinė paroda, kurios dalyviai kuria neįvardyto autoriaus kūrybinę erdvę.

Balta galerijos erdvė atstoja tradicinį tapybos lauką – baltą drobę. Šį kartą ji nepriklauso vienam autoriui, joje nėra ir štricho – tai erdvinė tapyba, kurios potėpius ir erdvinius planus kuria butaforija. Daugybė daiktų, besisukančios jų dalys, sklindantis garsas, jų tarpusavio santykiai kuria šio konceptualaus paveikslo nuotaiką.

Vienas iš parodos sumanytojų ir dalyvių Povilas Ramanauskas, pasakodamas apie ekspozicijos formos koncepciją, kurią sugalvojo kartu su bendraminčiu Andriumi Zakarausku, neslepia: juos įkvėpė tai, kad dažnas menininkas kurdamas užsisklendžia.

"Norėjosi dirbti ne taip, kaip įprasta, ne atskirai, bet kartu. Pasidalyti vieną autorystę ir kurti ne atskirus darbus, bet vieną visumą. Radome ir labai mūsų draugijai tinkantį žodį: ne "kolegos", o "bendraminčiai", – apie neįprastą idėją kalba menininkas.

Pasak parodos menininkų, esminės projekto gairės yra erdvės kūrimas, pateikiant pačią formuojamą erdvę kaip kūrinį. Siekiama kuriamos aplinkos emocijos vientisumo, universalaus vizualumo. Eksponatai padeda sukurti kūrybinę, tapybinę neįvardijamo menininko erdvę, atsisakant tekstinių nuorodų į autorius ir kūrinius. O menininkams artimos aplinkos artefaktai, kūriniai, kūrybos motyvai, perteikiantys asmenines patirtis yra sujungiami į naują, bendrą kūrybinę erdvę.

Projekte dalyvauja menininkai: Agnė Jonkutė, Eimutis Markūnas, Povilas Ramanauskas, Rosanda Sorakaitė, Karolis Vaivada, Andrius Zakarauskas. Juos jungia ne tik tai, kad visi yra tapytojai, bet ir bendras požiūris, stilistika.

Konceptuali išraiškos forma, pasak P.Ramanausko nėra atsitiktinė. "Tokią formą pasirinkome norėdami išvengti autorinio braižo, tokio aiškaus tradicinėje tapyboje. Parodoje aš randu daug tapybos – tai savotiškas tapymas daiktais, tapybiškas matymo, mąstymo būdas. Tūriai erdvėje", – sako jis.

Projekto dalyviai kviečia žiūrovus pasivaikščioti po jų kūrinį, nustebti neradus tradiciškai eksponuotų autorinių darbų, bet atrasti vieną visumą ir pasijusti tarsi atsidūrus kažkieno studijoje ar menininko galvoje prieš gimstant kūriniui.

P.Ramanauskas pastebi, kad tapyba visuomet absorbuodavo kitas medijas, yra nekintama informacijos nešėja.


Kas? Paroda "Tas pats ma(ąs)tymo būdas"

Kur? VDU menų galerija "101"

Kada? Paroda veiks iki kovo 21 d.


Šiame straipsnyje: galerija 101kūrybamenasparoda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių