Pažaislio festivalio savaitė: atgaiva su klasika

XXIX Pažaislio muzikos festivalis šią savaitę klausytojus pradžiugins net keturiais koncertais, o renginių geografija drieksis nuo Kauno valstybinės filharmonijos salės iki jaukios Zyplių dvaro erdvės.

Vokalas ir pučiamieji

Birželio 12 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje muziką prakalbins turkų kilmės pianistas Can Çakmur. Prieš penkerius metus Škotijoje ir Japonijoje laimėjęs prestižinius pianistų konkursus jaunasis talentas apibūdinamas kaip muzikas, kurio idėjos ir išmonė pranoksta jo amžių.

Šiuo metu pianistas rengia albumų seriją, kurioje kompanija „BIS Records“ išleis visus pagrindinius Franzo Schuberto ir šio kompozitoriaus įkvėptus kūrinius fortepijonui, o Pažaislio muzikos festivalio publiką pianistas pradžiugins programa, kurioje skambės trijų didžiųjų romantikų: F. Schuberto, Roberto Schumanno ir Frederico Chopino kūriniai.

Birželio 14 d. nepaprasta aura dvelkiančioje Pažaislio vienuolyno bažnyčioje programą „Freskos muzikoje“ klausytojams dovanos kiek neįprastos sudėties ansamblis: skaidraus soprano savininkė, nuolatinė Pažaislio muzikos festivalio renginių viešnia Asta Krikščiūnaitė ir sodriu vario skambesiu pasižymintis Klaipėdos brass kvintetas, kuriame groja trimitininkai Sigitas Petrulis ir Tadas Česnauskas, valtornininkė Monika Miliauskienė, trombonininkas Arvydas Stakvilevičius ir tūbininkas Vidmantas Liasis.

Šių muzikantų parengtame koncerte skambės įvairių epochų kompozitorių sakralinės muzikos kūriniai, neabejotinai suteiksiantys klausytojams tikrą dvasinę atgaivą ir kviesiantys prisiminti skaudžias mūsų šalies istorijos dienas, tarsi freskos atskleisdami skirtingus paveikslus. Klaipėdos koncertų salės kolektyvas Klaipėdos brass kvintetas ir jo meno vadovas trimitininkas S. Petrulis vykdo aktyvią koncertinę ir kūrybinę veiklą tiek gimtojoje Klaipėdoje, tiek Lietuvos ar užsienio scenose. Kolektyvo repertuaras stebina įvairove ir retai ar pirmą kartą Lietuvoje skambančiais kūriniais.

Išpuoselėto A. Krikščiūnaitės balso atspalvių galimybės leidžia jai atlikti įvairių žanrų muziką – operas, oratorijas, dainos žanrą, šiuolaikinių kompozitorių opusus. Solistė atliko daugiau nei 700 įvairaus žanro kūrinių, sukūrė įsimintinų operų vaidmenų Lietuvos, Estijos, Lenkijos ir Suomijos teatruose, yra apdovanota Baltosios žvaigždės ordinu už indėlį į Estijos kultūrą, Lenkijos Respublikos kultūros ministro garbės premija už nuopelnus Lenkijos kultūrai, o 2011 m. ji pelnė Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją.

Vertinu savo scenos partnerių profesionalumą ir Lietuvos publikos skonį, todėl kartu su ansambliu nuolatos ieškome galimybių plėsti repertuarą.

F. Chopino ženklai

Birželio 15 d. senojoje Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje koncertuos klausytojų greitai pamėgtas ansamblis „Paleasis“. Prieš dvejus metus charizmatiškojo fortepijono virtuozo Alexanderio Paley’aus suburtas ansamblis (A. Paley – meno vadovas, fortepijonas, Kristijonas Pūtys – smuikas, Tomas Savickas – altas, Marius Dominykas Sakavičius – violončelė) aktyviai koncertuoja visoje Lietuvoje, gastroliavo Moldovoje ir Prancūzijoje.

„Paleasis“ išsiskiria savo unikalia sudėtimi, leidžiančia muzikavimą drauge paversti tam tikra kamerinio muzikavimo laboratorija, atveriančia plačias repertuaro ir vienas kito pažinimo galimybes.

„Vertinu savo scenos partnerių profesionalumą ir Lietuvos publikos skonį, todėl kartu su ansambliu nuolatos ieškome galimybių plėsti repertuarą, juo stebinti ir džiuginti Lietuvos klausytojus“, – teigia pianistas. Šio vakaro programa „Hommage à Fryderyk“ atskleis vienos garsiausių Lietuvos kompozitorių Onutės Narbutaitės ir nemariojo Fryderyko Chopino muzikos paralelių.

Gitaros Zypliuose

Birželio 16 d. jaukiajame Zyplių dvare atlikimo preciziškumą ir aistrą muzikavimui demonstruos Juodkalnijos gitarų duetas, kuriame groja Goranas Krivokapićius ir Danijelis Cerovićius. Abu muzikantai – puikiai Juodkalnijoje ir visoje Europoje žinomi klasikinės gitaros virtuozai. Kartu jie dažnai koncertuoja prestižinėse salėse, skaito paskaitas ir veda meistriškumo kursus. Dueto repertuaras labai platus – nuo senosios muzikos transkripcijų iki originalių XX ir XXI a. kompozicijų, negana to – atlikėjai siekia plėsti gitaros repertuarą ir labiau integruoti šį instrumentą į kamerinės muzikos žanrą.

G. Krivokapićius yra devyniolikos prestižinių tarptautinių konkursų pirmųjų vietų laimėtojas. Jis koncertavo visoje Europoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Azijoje, Afrikoje, pasirodė didžiausiuose festivaliuose ir koncertų salėse. Anksčiau dėstęs Koblenco tarptautinėje gitaros akademijoje, Lemmenso institute ir Princo Klauso konservatorijoje, šiuo metu jis pedagoginę veiklą vykdo Detmoldo ir Kelno muzikos universitetuose.

D. Cerovićius – universalus atlikėjas, koncertuojantis kaip solistas ir kamerinės muzikos atlikėjas. Jis dėsto gitaros ir kamerinės muzikos disciplinas Cetinės muzikos akademijoje, Juodkalnijos universitete, yra nuolatinis kviestinis profesorius Sarajevo muzikos akademijoje, be to, jis – Tarptautinio Nikšičiaus gitaros festivalio ir konkurso meno vadovas, vienas iš festivalio įkūrėjų.

Zyplių dvare skambės Johanno Sebastiano Bacho, Santiago Lanchareso, Manuelio de Falla ir Astoro Piazzollos kūrinių transkripcijos dviem gitaroms, o klausytojai galės įsitikinti muzikos kritikų teiginių apie šio ansamblio muzikavimą teisingumu: „Transkripcijos puikios ir atliktos puikiai. Greitesnės dalys skamba su užkrečiama ritmine energija ir džiaugsmu. Ornamentai spindi kaip petardos, o lėtesnės dalys tiesiog žavi.“


Kas? „CAN ÇAKMUR: muziką prakalbinantis pianistas“.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? Birželio 12 d. 18 val.


Kas? Koncertas „FRESKOS MUZIKOJE“.

Kur? Pažaislio vienuolyno bažnyčioje.

Kada? Birželio 14 d. 19 val.


Kas? Ansamblio „PALEASIS“ koncertas „Hommage à Fryderyk“.

Kur? Senojoje Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje.

Kada? Birželio 15 d. 17 val.


Kas? Koncertas „JUODKALNIJOS GITARŲ DUETAS: precizika ir aistra“.

Kur? Zyplių dvare.

Kada? Birželio 16 d. 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių