Atgimimo laukia dar viena Kauno vieta

Steigiamojo Seimo aikštėje esantis fontanas ne vienus metus tiesiog stovėjo tuščias. Tačiau iki vasaros čia vėl planuojama paleisti vandens purslus ir taip pakviesti praeivius trumpam sustoti ir pasigrožėti.

Fontanas vėl veiks

Kaune fontanai pradeda šių metų sezoną, kai kuriuose jų jau šoka vandens srovės, o po ilgos pertraukos atgims ir dar vienas fontanas. Steigiamojo Seimo aikštės fontanas netrukus sulauks darbininkų.

„Po atnaujinimo Steigiamojo Seimo fontanas išlaikys senąją kompoziciją, dizaino elementai nebus keičiami. Suplanuotas paprastasis remontas: atstatyti hidroizoliaciją ir baseino plokštes, atnaujinti techninės fontano dalies įrenginius, atlikti kitus smulkius darbus“, – „Kauno dienai“ komentavo Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Jis informavo, kad darbus planuojama užbaigti iki vasaros, remontui numatyta apie 10 tūkst. eurų. Jei suplanuoti remonto darbai vyks sklandžiai, šį sezoną Kaune atsiras dar viena vieta, kur bus galima pasidaryti asmenukę.

Buvo kiti prioritetai

Paklausus, kodėl užtruko šio fontano remonto darbai ir kelerius metus ši vieta buvo tuščia, miesto specialistas nurodė, kad savivaldybė darbus vykdė kitose vietose, bet dabar atėjo laikas atsinaujinti ir Steigiamojo Seimo aikštės fontanui.

„Šie darbai anksčiau nebuvo atlikti dėl kitų prioritetų. Kaunas nuosekliai atnaujina viešąsias erdves ir jose esančius objektus. Per pastaruosius kelerius metus atgijo ir tarptautinio pripažinimo sulaukė Vienybės aikštė, atgimė Kauno valstybinio muzikinio teatro sodelis su fontanu, rekonstruotas vienas gražiausių Kauno tarpukario architektūros objektų – Kauko laiptai su viršutine terasa ir ten veikiančiu fontanu“, – pažymėjo A. Pakalniškis.

Darbus planuojama užbaigti iki vasaros, remontui numatyta apie 10 tūkst. eurų.

Aikštės pokyčių vizijos

„Kauno diena“ primena, kad praėjusių metų pabaigoje viešai pristatyta idėja dalį Steigiamojo Seimo aikštės užstatyti pastatais. Jie esą galėtų rikiuotis palei Šv. Gertrūdos ir Birštono gatves, o viduryje būtų suformuota tarsi uždara aikštė.

Pristatant detaliuosius planus, savivaldybės atstovai aiškino, esą aikštė nyki, netraukia joje pasibūti dėl per didelio eismo triukšmo, todėl reikalingi šios centrinės Kauno vietos pokyčiai.

„Šis projektas labai svarbus, nes Senamiestyje ir Naujamiestyje turi būti atstatytos teisingos gatvių trajektorijos, erdvėse turi būti perimetrinis užstatymas, kuriama architektūra, kuri skatintų žmones vaikščioti, o ne važiuoti automobiliais. Ši aikštė neveikia dėl transporto triukšmo taršos. Užstatydami palei gatvę sudarytume tam tikrą buferį ir taip būtų sprendžiama triukšmo problema. Tokiu atveju čia būtų galima įrengti skverą ar jaukesnę erdvę“, – praėjusių metų gruodį kalbėjo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Gedeminas Barčauskas.

Atgims: apleistame Steigiamojo Seimo aikštės fontane šiemet vėl bus paleistas vanduo. Regimanto Zakšensko nuotr.

Rengiant Steigiamojo Seimo aikštės ir gretimų teritorijų detalųjį planą keltas uždavinys numatyti optimalią 1,7 ha teritorijos urbanistinę struktūrą, kuri neprieštarautų Kauno miesto savivaldybės teritorijos bendrajam planui. Detalieji planai apėmė ne tik Steigiamojo Seimo aikštę, bet ir Šv. Gertrūdos g. 7, 22 ir 38 sklypus, esančius kitoje gatvės pusėje nei pati aikštė.

Pagal planą teritorija suskirstyta į penkis sklypus, beveik visuose numatytas perimetrinis užstatymas arba paliktos ir dabar esančios žaliosios erdvės. Plano rengėjai įvardijo siekį humanizuoti miesto istorinių dalių gatves, t. y. mažinti transporto parametrus ir didinti galimybes pėstiesiems ir bemotorėms transporto priemonėms.

„Plentprojekto“ teritorijų planavimo architektė ir projekto vadovė Gailutė Zimnickienė tąkart pasakojo, kad XIX a. aikštėje veikė turgus, tad dabar norima atkurti urbanistinę struktūrą. Šv. Gertrūdos gatvė taip pat buvo intensyviai užstatyta, todėl, statant pastatus šalia gatvės, būtų iš dalies atkurtas istorinis vaizdas.

Planų pristatymo metu pasiūlyta pačioje aikštėje ties gatvėmis užstatyti erdvę pastatais, viduje tarsi sukuriant atskirą zoną. Čia esą būtų ribojamas aukštingumas, kad nauji pastatai neišsiskirtų iš bendro Senamiesčio vaizdo. Tiesa, nors visuomenei pernai pristatyti detalieji Steigiamojo Seimo aikštės planai ir galimos konversijos, kol tai taps realybe, gali praeiti ir dešimtmetis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aivaras

Aivaras portretas
Na, manau, kad statyti namus aikŝtěs pakraŝčiuos, sumanymas nevykęs. Galima ir kitaip atgaivinti aikŝtę. Gal praplěsti pagal gatves žaliąją zoną, pasodinti medžių, pastatyti suoliukų , paminklą įžymiam kauniečiui, .............?

mudakas

mudakas portretas
Nu, taip gražiai ten dzeržinskis ten stovėjo, o dabar bardakas.

taip taip

taip taip portretas
pradėjo atsieit nuo fontano atnaujinimo, o paskui ir išlindo yla iš maišo...
VISI KOMENTARAI 56

Galerijos

Daugiau straipsnių