„Tyrėjų naktyje“ – ir žaibo išlydis iš arti

Iš paskaitos apie robotus – išbandyti elektromobilį bei bepilotį orlaivį, o po to iš arti stebėti žaibo išlydį bei pabandyti įminti, kaip gali švytėti niekur neprijungta lempa. Tai tik dalis veiklų, kurias šiandien Kauno technologijos universitete (KTU) galėjo išbandyti mokiniai, studentai ir visi kiti mokslu besidomintys kauniečiai.

„Tyrėjų naktis“ pristatoma kaip įspūdingas gyvybės, entuziazmo bei mokslo naujovių kupinas renginys. Įspūdžių apsilankiusiems vienoje ar kitoje jos dalyje tikrai netrūko.

„Įsivaizduoji, leido pabandyti pačiam!“, „Pats padariau!“ - tokie ir panašūs susižavėjimo atodūsiai šiandien sklido iš įvairių KTU laboratorijų ir auditorijų. Nors į įvairius nemokamus renginius buvo kviečiami visi norintys, tačiau sulaukta itin daug mokinių.

Dauguma kalbintųjų sakė, kad atėjo tiesiog įdomiai praleisti laiko, tačiau tikino, kad išvysti dalykai padidino motyvaciją mokytis, privertė į mokslą pažvelgti ne kaip į privalomą, bet kaip į smagų ir praktiškai naudingą dalyką.

„Tai mums bus labai gera patirtis“, – kalbėjo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazijos dešimtokės Magdalena Karoblytė ir Rusnė Kontrimaitė, susėdusios didžiulėje auditorijoje ir belaukusios fizikų paruoštos programos. Jos jau buvo spėjusios apsilankyti užsiėmimuose, kuriuose susipažino, kaip naujausios technologijos padeda tirti žmogaus kūną, gilintis į jo anatomines savybes.

Paauglės sakė laisvalaikiu savarankiškai mokslinių tyrimų atlikti nebando. Tam ir neturėtų laiko, nes daug laiko suryja pasiruošimas pamokoms. 

Kol vieni žingeidūs kauniečiai klausėsi, ką sugeba šiuo metu pasaulyje pažangiausi robotai, kiti patys bandė juos užprogramuoti ar sulituoti elektros grandinę taip, kad paspaudus mygtuką užsidegtų lemputė.

„Pažiūrėkit“, – spustelėjo mygtuką Kauno J. ir P. Vileišių mokyklos-daugiafunkcio centro septintokė Miglė Audickaitė, rankose laikydama veikiančią schemą.

„Labiausiai man patinka architektūra, bet ir čia labai įdomu. Patys viską galime išbandyti, sulaukiame studentų patarimų. Mokykloje nėra tokių sąlygų“, – pasakojo mokinė.

Įveikę užduotį jaunieji kauniečiai patraukė į salę, kur skraidė bepilotis lėktuvas. Kai kurie jam priartėjus net loštelėdavo, nes nesitikėjo, kad ji galima valdyti su tokiu tikslumu.

Visą penktadienį vykusių paskaitų metu buvo aiškinamos įvairių reiškinių prasmės, buvo demonstruojami mechanikos, elektros, magnetizmo, optikos ir kitokie bandymai. Vienų užsiėmimų lankytojai buvo stebinami žiniomis, kad garso bangomis galima priversti daiktus kyboti ore, naikinti bakterijas. Kitur žinovai dalijosi išmintimi, kaip išmokti sutelkti dėmesį ir išvengti informacinio triukšmo, išdavė paslaptį, kodėl mokytis daugiau ne visada yra geriau. 

Buvo diskutuojama ir apie naująsias e-pinigų technologijas, ir apie prognozes Baltijos jūros pakrantėms. Norintieji buvo kviečiami trumpam tapti įmonės vadovu ar buhalteriu.

„Džiaugiamės, jog kasmet jau tradiciniu tapęs renginys susilaukia vis didesnio visuomenės dėmesio. Į kai kurias paskaitas užsiregistruoti nebebuvo įmanoma net likus keletui savaičių iki renginio pradžios. Ypač pradžiugino tai, kaip aktyviai mokslo ir technologijų naujovėmis domėjosi mokyklinukai. Jie ne tik patys konstravo ir litavo įvairius komponentus bei mirksinčius suvenyrus, tačiau ir apipylė mūsų studentus ir dėstytojus gausybe tikrai įdomių klausimų. 

Iš to, ką man pavyko pamatyti šiandien, galiu teigti, kad šalyje tikrai auga nauja, protinga ir technologijomis besidominti karta“, – įspūdžiais apie vykusius užsiėmimus pasidalino KTU Elektros ir elektronikos fakultete dekanas prof. dr. Algimantas Valinevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių