Dėl ne vietoje paliktų nuomojamų e. paspirtukų – Kauno trypčiojimai

Vilniuje nuspręsta, kad ne vietoje palikti elektriniai nuomojami paspirtukai bus nutempiami į saugojimo aikštelę, o paspirtukų valdytojams bus paskirta bauda, kurią jie galės perleisti vartotojams. Kaune kol kas nėra aiškių sprendimų dėl e. paspirtukų statymo tvarkos.

Nenykstanti problema

Išpopuliarėjus e. paspirtukų nuomos paslaugai, pasimatė ir bėdos. Nuomojamos transporto priemonės paliekamos bet kaip ir bet kur, todėl kelia nepatogumų pėstiesiems, kitiems eismo dalyviams ar miesto tvarkytojams.

„Kauno diena“ ne kartą rašė, kaip nuomojami e. paspirtukai mėtosi reprezentacinėse miesto vietose, trukdo praeiviams patogiai vaikščioti šaligatviu. Neretai nuomojami paspirtukai užstoja ir dviračių takus. Kaune e. paspirtukus nuomoja tik bendrovė „Bolt“, todėl mieste mėtosi tik žalios spalvos paspirtukai.

Sprendimo dar nėra

Dienraštis pasiteiravo, ar Kaune jau imamasi kokių nors priemonių, kad pasinaudojus paspirtuko dalijimosi paslauga, transporto priemonė nebūtų numesta bet kur. Tačiau kol kas jokių konkrečių sprendimų nėra. Miestas su „Bolt“ tiesiog užsiima arbatėlės gėrimu ir pasvarstymais, ką reikėtų daryti.

„Su „Bolt“ kalbamės dėl tvarkos įvedimo – teritorijų, kur negalima palikti e. paspirtukų. Pirmiausia planuojame juos lokalizuoti tokiu būdu. Bendraudami su bendrovės atstovais užsimename apie problemines vietas, į kurias visada reaguojama“, – komentavo Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius.

Tačiau miesto eismo specialistas nedetalizavo, kokias paspirtukų statymo vietas Kaunas įvardija kaip problemines. Kol kas neaišku ir kur galėtų atsirasti nuomojamų e. paspirtukų statymo vietos.

Neužsibūna: tvarkingai išrikiuoti žali paspirtukai greitai paimami ir išmėtomi įvairiose miesto vietose. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Pradeda veikti

Kol Kaunas vis dar sprendžia, ką daryti su nevietoje pliktomis nuomojamomis transporto priemonės, Vilnius ėmėsi ryžtingai veikti.

Kaip skelbė BNS, Vilniuje nuo praėjusio pirmadienio draudžiamose vietose palikti e. paspirtukai ar dviračiai bus nuvežami priverstinai, pažeidėjams grės baudos iki 180 eurų. Apie tai ketvirtadienį pranešė sostinės savivaldybė.

Pranešime nurodoma, kad transporto priemonę vairavusiam asmeniui, kuris pažeidė Kelių eismo taisykles (KET), bus skiriama administracinė bauda iki 90 eurų, o pastačius mikrojudumo priemonę neįgaliojo stovėjimo vietoje – iki 180 eurų.

Transporto priemonės savininkai (nuomos veiklą vykdantys operatoriai) privalės sumokėti nuvežimo ir saugojimo mokestį – 48 eurus su pridėtinės vertės mokesčiu (PVM). Kaip nurodė BNS, paspirtukai ir dviračiai bus nuvežami nuo pėsčiųjų, dviračių takų ir kitų vietų, kuriose juos draudžiama statyti pagal KET.

Neima pavyzdžio

„Kol kas jokių baudimo priemonių nesame suplanavę ar priėmę“, – apie tai, kad Kaunas sostinės pavyzdžiu neseka, patvirtino M. Matusevičius.

Siekiant pažaboti e. paspirtukų chaosą, Vilniuje dar praėjusiais metais atsirado šimtai specialiai nuomojamoms transporto priemonėms palikti skirtų vietų. Taip siekiama, kad, pasinaudojus paspirtuko dalijimosi paslauga, jis būtų paliekamas ne bet kur, o tik konkrečiose zonose. Jas e. paspirtukų naudotojai gali matyti paslaugos tiekėjų programėlėse.

Iš dienraščiui pateikto atsakymo matyti, kad Kaunas ir dėl tokių nuomojamų e. paspirtukų statymo vietų nėra iki galo apsisprendęs, neima pavyzdžio iš sostinės. Todėl kauniečiams lieka tik laukti, kol biurokratai susitars ir mieste bus mažiau e. paspirtukų kuriamos netvarkos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anonimas

anonimas portretas
Pasidariau šitų ,,pirstukų'' elektroninį blokatorių , veikimo spindulys ~ 10m. sutilpo į seną TV pultelį , maitinimas ,,Krona'' ... Veikia zjb. !!! Tik sustabdo beveik momentaliai - numetą greitį iki 3km/h ... blin , gali apsivožti ir nusibrozdinti ...Bet kai kurie taip užknisa savo lakstymu ! Kaip galvojate - verta kokį debilą pamokyti ? kolegos?

Kaunas

Kaunas portretas
Dėl bet kur numestų,paliktų paspirtukų,Kaunas pasidarė labai netvarkingas miestas.

X

X portretas
nematau problemų dėl tų paspirtukų. Kad tik tiek bėdų būtų...
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių