Devynioliktasis laisvės pavasaris Kaune

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną kauniečiai mini patriotiškai: kone kiekvienas senamiesčio gatvėse sutiktas praeivis segi trispalvį drugelį ar mosuoja simbolinę vėliavėlę.

Kovo 11-osios renginiai Kaune prasidėjo nuo šventų mišių - dar gerokai prieš 10 valandą prie Arkikatedros bazilikos ir Kauno šv. Mykolo Arkangelo įgulos bažnyčios lūkuriavo gausus būrys kauniečių.

„Svarbi ši diena, todėl ir atėjome. Lietuvos nepriklausomybę reikia branginti ir saugoti“, - šypsojosi antros kartos kaunietė Angelė. Vyrui į parankę įsikibusi pensininkė tikino, kad kovo 11-oji yra didelė šventė visai šeimai, esą renginiuose dalyvaus ir vaikai, tik į mišias jie neskubėję eiti.

Apie 11 val. nuo Arkikatedros bazilikos Kauno moksleivija bei visuomeninės moksleivių ir kitokios organizacijos stojo į gyvą, kilometrinę eilę ir patraukė Vytauto didžiojo karo muziejaus sodelio link. Kone kiekvienas eisenos dalyvis segėjo trispalves vėliavėles - drugelius.

„Eisena lyg ir moksleivių turėtų būti, bet kažkodėl pirmosiose eilėse plevena partijų vėliavos, o moksleiviai nustumti į eisenos galą, kur ir orkestro negirdėti“, - piktinosi viena iš eisenos dalyvių. Greta žingsniavusi moteriškė jai patarė mažiau piktintis, nes esą taip būna kasmet ir mėgautis švente.

Sparčiu žingsniu Karo muziejaus link artėjusi gyvoji minia praeivius sveikino su kovo 11-ąją ir dalijo puošnias popierines trispalves. Guvi eisena abejingų nepaliko: dažnas į priešingą pusę ėjęs žmogus apsisuko ir prisijungė prie eisenos dalyvių.

Smalsius praeivius šūksniais viliojo ir Laisvės alėjoje įsikūrę saldumynų pardavėjai, lauko prekystalius nukloję tradiciniais cukriniais, vadinamaisiais „Kermošiaus“ saldainiais.

„Labiausiai perka susuktus į geltonus, žalius ir raudonus popieriukus ir cukrines trispalves, - pasakojo viena iš prekeivių. - Mažiau šiandien kauniečius domina kokakolos skonio saldainiai. Matyt, šiandien renkasi labiau lietuviškus“.

Apie vidudienį minia suplūdo į Karo muziejaus kiemelį, kur prasidėjo iškilmingas kovo 11-osios minėjimas: iškelta Vyčio Kryžiaus ordino vėliava, atidengtas generolo Jono Žemaičio paminklas, padėta gėlių Karo muziejaus sodelyje. Tylos minute pagerbti broliai ir seserys, gyvenę tėvynės laisvės idėja. Karo muziejaus kiemelyje aidėjo ir dedikaciniai šūviai: pirmoji serija - už Lietuvą tėvynę, antroji - už kariuomenę, trečioji - už Kauną ir kauniečius.

Po oficialiosios dalies prasidėjo koncertas „Atgimstantis pavasaris“, kuriame kauniečiams dainavo Deivis, Martynas Beinaris, „Delfinai“ ir kiti muzikantai. Tuo metu dalis šventės dalyvių patraukė Vytauto Didžiojo universiteto link - didžiojoje universiteto salėje vyko sakralinės muzikos choro „Giesmė“ koncertas.

Apie 15 val. prasidėjo chorinės muzikos koncertas Kauno kultūros centre „Tautos namai“.

Šventiniai renginiai Kaune tęsis iki vakaro.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių