ES milijoną išmetė tarsi į balą. Kaltų nėra?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Raudondvario centre prieš keletą metų už Europos Sąjungos lėšas sutvarkytas administracinis pastatas, turėjęs tarnauti žemės ūkio inžinerijos mokslui. Šiandien jis stovi tuščias ir niokojamas vandalų.

Raudondvario centre prieš keletą metų už Europos Sąjungos lėšas sutvarkytas administracinis pastatas, turėjęs tarnauti žemės ūkio inžinerijos mokslui. Šiandien jis stovi tuščias ir niokojamas vandalų.

Ištuštėjo po renovacijos

"Ar institutas kur nors kraustytis, man šito niekas nesakė. Buvo kalbama visai kitaip ir žadama kitaip, o išėjo – matote kaip", – tikino Gvidas Rutkauskas, paskutinysis šiame pastate veikusio Žemės ūkio inžinerijos instituto direktorius.

Pačiame miestelio centre, Instituto g. 20-uoju numeriu pažymėtas pastatas iš pirmo žvilgsnio akių nebado: šiuolaikiškai sutvarkytas fasadas kur ne kur apsilaupęs, bet tvarkingas, virš centrinės įeigos kabo užrašas "Inžinerijos institutas", tačiau ant tako žaliuojanti žolė ir tušti langai išduoda, kad pastate šeimininkų senokai nėra.

Kiemo pusėje – vaizdas gerokai liūdnesnis: fasado apšiltinimo medžiagos išdraskytos gabalais, kai kur net bandyta padegti, nuniokoti lietvamzdžiai, vienas langas išdaužytas ir užkaltas fanera, kiti langai išterlioti piešiniais ir užrašais, mėtosi tušti alkoholio buteliai, šiukšlės.

"Tas pastatas stovi tuščias nuo 2012 m. vasaros. Baigėsi renovacija ir jis liko tuščias. Dar buvo likę gal aštuoni žmonės, o prieš tai dirbo 80 darbuotojų", – prisiminė institutui vadovavęs G.Rutkauskas. Anot jo, 3 tūkst. kv. m ploto instituto administracinis pastatas ištuštėjo po to, kai nuspręsta jį pertvarkyti ir prijungti prie A.Stulginskio universiteto (tuomet – Lietuvos žemės ūkio universiteto).

Sprendė universitetas?

Kam tuomet reikėjo investuoti į pastato rekonstrukciją? "Buvo žadama, kad institutas ir liks institutas kaip juridinis vienetas. Paraišką rašėme mes. Paskui priverstinai perėjome universiteto žinion, ir sutartį 1,3 mln. litų ES paramai gauti jau pasirašė tuometis universiteto rektorius. Tai buvo turbūt 2009 m. ar 2010 m.", – kelerių metų senumo įvykius bandė prisiminti buvęs instituto vadovas.

Jis tikino paskutinius dvejus metus atlikęs tik administratoriaus vaidmenį: rūpinosi, kad darbuotojai ateitų į darbą ir kad patalpos nebūtų niokojamos, o esminius sprendimus dėl instituto ateities jau priimdavo ASU, po kurio sparnu ir buvo priglaustas Žemės ūkio inžinerijos institutas, vadovai.

Pasak G.Rutkausko, už 1,3 mln. litų instituto administracinis pastatas Raudondvaryje buvo apšiltintas, sutvarkytas jo fasadas, atnaujinta šildymo sistema ir šilumos bei ventiliacijos mazgas. "Dar pavyko pakeisti langus maždaug už 350 tūkst. litų. Iš viso sudėta beveik 1,7 mln. litų. ES lėšos nuėjo ne ten, kur reikia. Dabar visa atsakomybė tenka universitetui", – liūdnai skėstelėjo rankomis G.Rutkauskas.

Planavo perduoti

Buvęs instituto vadovas, dabar Kauno rajono tarybos narys G.Rutkauskas užsiminė, kad būta planų šį administracinį pastatą perduoti Kauno rajono savivaldybei.

"Taryba buvo priėmusi sprendimą perimti šitą turtą. Manau, kad toks sprendimas buvo geras, bet ten panaudotos ES lėšos ir reikalaujama, kad pastatas būtų naudojamas pagal paskirtį. Kai praeis penkeri metai, bus galima spręsti apie perdavimą savivaldybei", – svarstė G.Rutkauskas.

Jis atkreipė dėmesį, kad ir ASU šio pastato taip pat nenaudoja pagal paskirtį, o tuščio pastato priežiūra, šildymas žiemą kainuoja.

Tikisi, kad atgis

Dėl vandalų niokojamo pastato, kuris galėtų tarnauti žmonėms, galvą skauda ir Raudondvario seniūnei Daivai Bulotienei.

"Mes tikrai norėtume, kad tas pastatas būtų naudojamas ir gyvas, nes buvo gražiai sutvarkytas", – sakė miestelio seniūnė. Anot jos, teritorija aplink buvusio instituto pastatą nušienaujama ir prižiūrima, tačiau vandalai kiemo pusėje niokoja tai, kas buvo sutvarkyta už ES pinigus.

"Kreipėmės raštu į ASU ir įspėjome, kad pastatas niokojamas. Jokio atsakymo nesulaukėme. Nežinau, ar jie bent kartkartėmis atvažiuoja, ar pasižiūri", – atvirai pasakojo D.Bulotienė.

Universitetui nereikalingas

"Ne mums jis priklauso, tai valstybės pastatas, mes tik patikėjimo teise jį valdome. Mes neturime savo turto", – atsakomybės kratėsi ASU prorektorius doc. dr. Vidmantas Butkus, paklaustas apie universiteto žinioje esantį pastatą Raudondvaryje.

Pasiteiravus, kas dabar prižiūri šį statinį, V.Butkus nuo tiesaus atsakymo taip pat išsisuko. "Dėl to pastato – ilgas aiškinimas. Tai buvo savarankiškas institutas, didelė įstaiga. Paskui buvo priimtas Vyriausybės nutarimas, pagal kurį institutai inkorporuoti į universitetus, tarp jų – ir šitas institutas tapo mūsų padaliniu. Laikui bėgant mokslininkų liko mažai, ir visi jie sutilpo pas mus. Mūsų visi pastatai taip pat renovuoti, naujos laboratorijos, mokslo slėnis "Nemunas" atsidaręs. Taip tas pastatas ištuštėjo", – bandė aiškinti ASU prorektorius. Kiek vėliau jis pripažino, kad jam pavaldus universiteto techninis padalinys, kurio darbuotojai turi rūpintis šiuo pastatu.

"Jis mums nereikalingas. Šnekamės su Švietimo ir mokslo ministerija, kad galbūt reikėtų jį atiduoti turto valdytojui – ŠMM, tada ji ir spręs, kam tą pastatą panaudoti", – pridūrė V.Butkus.

Moka už šildymą

Pasiteiravus, ar buvo tikslinga pastatą renovuoti už ES lėšas žinant, kad instituto neliks, ASU prorektorius dėstė savo versiją: "Renovacija prasidėjo daug anksčiau, ir sprendimai buvo priimti tada, kai mūsų komanda dar nedirbo. Nebuvo turbūt tokios plačios įžvalgos, kad gali taip sumažėti darbuotojų ir tokie jungimai bus. Dabar sunku pasakyti."

Internete nesunkiai prieinama informacija, kad dar 2002 m. Vyriausybė buvo priėmusi nutarimą pertvarkyti valstybinį Lietuvos žemės ūkio inžinerijos institutą į Lietuvos žemės ūkio universiteto Žemės ūkio inžinerijos institutą. 2008 m. spalį priimtas dar vienas Vyriausybės nutarimas dėl mokslo institutų pertvarkos, o 2009 m rugsėjį jau viešai paskelbta, kad Lietuvos žemės ūkio universiteto Žemės ūkio inžinerijos institutas reorganizuojamas į Agroinžinerijos institutą ir išsikels iš Raudondvario. Institutą privalės palikti apie 60 proc. mokslo darbuotojų.

Užsiminus apie galimas sankcijas dėl galbūt netinkamai panaudotą ES paramą, ASU prorektorius tikino, kad ieškoma sprendimų.

"Aiškinamės su Verslo paramos agentūra ir ŠMM, kaip reikėtų pasielgti. Pastatas niekam nėra perduotas, matysime, kaip čia bus. Gal bus rastas sprendimas, kaip valstybė tą pastatą racionaliau galėtų panaudoti", – aiškino V.Butkus.

Anot jo, pastatas ne visas renovuotas – atliktas tik energetinis projektas: pakeisti langai, apšiltintos sienos, o viduje jokio remonto nebuvo daryta.

ASU prorektorius neatskleidė, kiek universitetui atsieina šį tuščią pastatą išlaikyti. "Apsauga yra, tai kainuoja, ir žiemą kainuoja minimalus šildymas, nes modernizuotos šildymo sistemos išjungti negalime, kad nesugadintume. Tiksliai skaičių nepasakysiu, bet tai nėra labai didelis pinigai", – tikino V.Butkus.

Jis prisipažino žinantis, kad pastatas niokojamas, neseniai buvo išmuštas langas. Pasiteiravus, ką ketinama daryti, kad sutvarkytas pastato fasadas nebūtų dar labiau nusiaubtas, ASU prorektorius šyptelėjo: "O ką jūs siūlote? Apsaugininko nepastatysi, kad jį saugotų. Ir su seniūnija šnekamės, kad pažiūrėtų, ir mūsų žmonės nuvažiuoja, bet žinote, kaip būna – sunku pagauti. Jaunimas susirenka, nenusaugosi visko ten."


Komentaras

Eglė Žemaitienė, Lietuvos verslo paramos agentūros Komunikacijos skyriaus vedėja

Pastatas Kauno r. Raudondvario miestelyje, Instituto g. 20, buvo renovuotas pagal ES struktūrinės paramos priemonę "Viešosios paskirties pastatų renovavimas nacionaliniu lygiu". Šiam projektui vykdyti Aleksandro Stulginskio universitetas gavo 1,33 mln. litų paramą. Projektas buvo užbaigtas 2011 m. gegužės 25 d. Vadovaujantis priemonės finansavimo sąlygų aprašu, projekto finansavimo sutartimi A.Stulginskio universitetas įsipareigojo penkerius metus po projekto nekeisti jo metu sukurto ar įsigyto turto paskirties, nuosavybės pobūdžio, veiklos pobūdžio, taip pat apdrausti renovuotą pastatą nuo galimos įvairaus pobūdžio rizikos. 2014 m. rugsėjo 17 d. Lietuvos verslo paramos agentūra gavo A.Stulginskio universiteto raštą, kuriuo informuojama apie ketinimus renovuotą pastatą perduoti kitam juridiniam asmeniui. Atsižvelgdama į šią informaciją, Lietuvos verslo paramos agentūra kitą savaitę planuoja atlikti patikrą objekto vietoje ir įvertinti jame vykdomą veiklą, kaip užtikrinamas projekto tęstinumas, taip pat tai, ar pastatas prižiūrimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo  portretas
dar idomiau kad pries apsiltinima irgi buvo pakeista langai ir pastatas perdazytas aisku vadovaujant G Rutkauskui aisku jis niek nezinojo .......

666

666 portretas
įdomiausia kad straipsnyje neminima kas atlikinėjo darbus . labai įdomiausia . O visa kita ir taip aišku / valstybinė mafija

baba

baba portretas
Ar tai vienintelis milijonas,ismestas i bala?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių