Kaune – painiava dėl gatvės pavadinimo

Prieš trejus metus S. ir R.Samulevičių pavadinimą gavusi gatvė Gričiupio seniūnijoje vėl bus pervadinta ir taps Pietų gatve. Miesto taryba pagaliau nusprendė atsižvelgti į šios gatvės gyventojų prašymus išvaduoti juos nuo pavadinimų painiavos, tačiau, atrodo, kad painiavos atsiras Archyvo gatvėje.

Nusipurtė nemielo pavadinimo

Prieš pat Naujuosius metus miesto taryba nubalsavo, kad S. ir R.Samulevičių gatvė būtų pervadinta Pietų gatve. Kai kurie tos gatvės gyventojai politikų sprendimą pavadino šventine dovana, mat kelerius metus siekė nusipurtyti šio prieš jų valią gatvei suteikto pavadinimo.

"Neturime nieko prieš Samulevičius, bet gatvės pavadinimas neturi klaidinti. Kaip policijai, gaisrinei ar greitajai medicinos pagalbai, taksistams, siuntų kurjeriams surasti mus, jeigu nei žemėlapiuose, nei GPS tokios S. ir R.Samulevičių gatvės nėra? Ir lenteles tik neseniai ant namų užkabino. Dabar jau turbūt už savo pinigus nusipirksiu lentelę ir pasikabinsiu", – džiaugėsi Pietų pavadinimą gavusios gatvės gyventojas Vigimantas Abramavičius.

Jo manymu, naujasis pavadinimas bus logiškiausias ir mažiausiai klaidins, mat gretimos gatvės pavadintos Rytų, Vakarų, Saulės, Topolių ir kitokiais pavadinimais be asmenvardžių.

Iki 2012-ųjų gruodžio ši gatvė buvo vadinama Žiemių, tačiau gyventojai netikėtai sužinojo, kad gyvena visai kitu adresu, nei įsivaizdavo. "Kauno diena" prieš dvejus metus rašė, kad apie užmojus keisti gatvės pavadinimą žmonės net nebuvo informuoti, o ir pasikeitusių namų numerių bei gatvės pavadinimo lentelių niekas neskubėjo keisti. Iš įvairių valstybės ir savivaldybės institucijų siunčiami laiškai ir sąskaitos ir toliau keliaudavo į Žiemių – iš įpročio. Žmonėms teko patiems rūpintis nuosavybės bei kitų dokumentų keitimu pasikeitus adresui, o tai kainuoja pinigus.

Daugiau kaip 150 gatvės gyventojų pasirašė ir ne kartą kreipėsi į savivaldybę prašydami grąžinti senąjį pavadinimą arba suteikti kokį nors kitą. Žmonės savo prašymus motyvavo tuo, kad pavadinimas su dviem vardų raidėmis bei jungtuku "ir" yra pernelyg keblus bei sunkiai įsimenamas.

Pavadinimų mišrainė

Ši gatvė pervadinta jau ne pirmą kartą. 1958-aisiais ji vadinta Viensėdžių, tačiau pavadinimas buvo pakeistas į Šiaurės. Kai mieste atsirado Šiaurės prospektas, kilo daug nesusipratimų, kur yra gatvė, o kur prospektas. Šiai nedidelei gatvelei, kurioje yra trys daugiabučiai ir keli privatūs namai, suteiktas Žiemių gatvės pavadinimas, pernai pakeistas į S. ir R. Samulevičių.

Stasė Samulevičienė buvo tautodailininkė, knygelių vaikams autorė, o jos sūnus Raimundas – dramaturgas, prozininkas. Jie abu gyveno Žaliakalnyje, Vaisių gatvėje, tačiau ten gatvių pavadinimų neleidžia kaitalioti paveldosaugininkai.

Tai, kad R.Samulevičius 1981 m. neaiškiomis aplinkybėmis buvo nušautas KGB pulkininko Ričardo Vaigausko bute, sukėlė įvairių interpretacijų dėl jo ir jo motinos vardo suteikimo gatvei. Savivaldybės koridoriuose imta svaidytis kagėbistų epitetais tiek iš pavadinimo šalininkų, tiek iš kritikų pusės.

2013 m. miesto politikai ir savivaldybės administracijos atstovai pripažino, kad Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo komisija, kuri ypač stengėsi įamžinti S. ir R.Samulevičių vardą, neatsižvelgė į gatvės gyventojų pageidavimus bei pasiūlymus. Tuomet savivaldybės tarybos kolegija svarstė, kad S. ir R.Samulevičių vardas galėtų būti suteiktas Josvainių gatvės atkarpai Šilainiuose, tačiau tai nebuvo įgyvendinta.

Svarstytas ir dar vienas variantas: S. ir R.Samulevičių gatvei suteikti R.Samulevičiaus dėdės, žinomo tapytojo Antano Samuolio vardą, o jo vardu pavadintą skverą Žaliakalnyje pervadinti S. ir R.Samulevičių vardu, tačiau ir tai netapo tikrove. Antano Samulevičiaus-Samuolio pavadinimas Darbininkų bei P.Dovydaičio gatvių sankirtoje esančiam skverui buvo suteiktas 2012-ųjų birželį miesto tarybos sprendimu.

Pervadins Archyvo gatvę

Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius patvirtino, kad S. ir R.Samulevičių pavadinimas iš Kauno gatvių žemėlapio niekur nedings. "Turėjome pasiūlyti kitą vietą. Jau yra parengtas sprendimo projektas Samulevičių pavadinimą suteikti Archyvo gatvės daliai nuo "Statoil" degalinės iki Kauno tvirtovės VII forto", – atskleidė N.Valatkevičius.

Jis priminė, kad prieš kelerius metus Vyriausybė priėmė nutarimą, kuriame gatvės turi būti nenutrūkstamos, o jeigu tokių yra, joms turi būti suteikti atskiri pavadinimai, esą taip siekiant sumažinti painiavą. N.Valatkevičiaus teigimu, savivaldybė ne kartą yra gavusi Registrų centro ir Vyriausybės atstovo Kauno apskrityje nurodymus suteikti pavadinimus nutrūkstančių gatvių atkarpoms, o jo įvardyta Archyvo gatvės atkarpa būtent tokia ir yra, mat gatvę į dvi dalis padalijo virš Tvirtovės alėjos pastatytas viadukas.

"Šioje vietoje vis tiek reikės keisti pavadinimą, nes ši atkarpa neatitinka gatvės charakteristikos ir aprašo", – pridūrė Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas. Anot jo, Archyvo gatvės pradžia yra ilgesnė ir ten gyvena daugiau gyventojų, tad ir pasirinkta būtent trumpesnė gatvės dalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JO

JO portretas
Samuleviciu nusove Bacevicius, KGB zentas, jo motina Baceviciene buvo ilgamete Energijos Realizavimo imones inspektore.

na

na portretas
Jeigu pastate viaduka, tai dar nereiskia, kad ta gatve padalijo i dvi dalis. Matyt kaip ta komisija dirba miestui pragaistinga darba. Tokius valdininku etatus naikinti ir gatviu pavadinimus pavesti miesto visuomeninems organizacijoms kartu su seniunijomis spresti. Jau patys nebesusigaudo savo priimtu istatymu gausybeje.

zigmas

zigmas portretas
St.Samuleviciene buvo tautodailininke, kurios zaislus dovanom uzsisakydavo Kremliaus ponai Kas buvo jos sunus as nezinau, kodel ju vardu pervadinti ARHYVO gt.? Valdininkai ,atsikvosekit!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių