Kauno savivaldybė ruošiasi tvarkyti Sargėnų dvaro parką

Kauno miesto savivaldybei ketinant tvarkyti istorinį Sargėnų dvaro parką, paskelbti jo projektiniai pasiūlymai, rangos darbus pradėti tikimasi kitais metais.

Kaip teigiama bendrovės „Susisiekimo komunikacijų sprendimai“ parengtuose ir gegužės antroje pusėje paviešintuose pasiūlymuose, parke numatoma tvarkyti takų tinklą, įrengti suoliukus, laužavietes su iškylos stalais, žaidimų ir sporto aikšteles.

Šiuo metu esančių bendruomenės daržų vietoje projektuojami gėlynai su gultais, panoraminėse vietose – pakeltos apžvalgos aikštelės su stoginėmis, gultais ir suolais.

Pietinėje parko dalyje projektuojama žydinti pieva su vabzdžiams naudingais augalais, šalia pagrindinio įėjimo numatoma šunų vedžiojimo aikštelė.

„Dar yra tvenkinys, jį galvojama pritaikyti ne maudynėms, bet inkorporuoti kaip estetinį parko elementą. Išvalyti, galbūt lieptelį įrengti, toks noras, dar anksti kalbėti“, – BNS pažymėjo Kauno vicemeras Andrius Palionis.

Anot projektuotojų, tvarkant teritoriją prioritetas teikiamas vertingų medžių apsaugai, vandens telkinių išvalymui, bendram gamtos saugojimui.

„Jeigu viskas gerai, rangos darbai galėtų prasidėti kitąmet ir būtų užbaigti 2026-ųjų pabaigoje“, – nurodė A. Palionis.

Miestas kol kas negali įvardyti, kiek lėšų reikės skirti tvarkymui. Pasak vicemero, kai savivaldybė „turės patį projektą, bus ekspertizė ir ranga atrinkta, tada bus tiksli kaina“.

Kaip BNS informavo savivaldybė, šiemet Kaune jau atnaujintas Gedimino skveras, jame suformuotas gėlynas, darbai pradedami bei tęsiami Naugardiškės, Kovo 11-osios ir Gričiupio parkuose.

Tuo metu Šilainiuose rekonstruojamas Naujakurių skveras, numatoma pradėti darbus Vijūkų skvere.

Remiantis Ąžuolyno bibliotekos šaltiniais, Sargėnų vietovardis minimas nuo 1782 metų. Sargėnų dvaras XIX amžiaus antroje pusėje priklausė bajorams Macianskiams, dvarininkas Leonas Macianskis buvo vienas iš 1831-ųjų sukilimo vadų Kauno apylinkėse.

Tarpukariu dvaras rūpestingai prižiūrėtas, 1931 metais čia filmuotas pirmasis pilno metro lietuviškas vaidybinis filmas „Onytė ir Jonelis“. 1938 metais Sargėnų dvaro žemė išparceliuota, ją perėmė valstybė.

Sovietmečiu dvaro sodybą iš šiaurės apsupo dabartinis Islandijos plentas, iš pietų – Šilainių mikrorajono daugiabučiai, vėliau sodyba buvo padalinta į atskiras privačias valdas.

Parko projektuotojų žiniomis, dvaro teritorijoje yra išlikę trys senieji statiniai: perdarytas iš dalies gyvenamas dvarininko namas, išplėstas mažasis namelis ir gyvenimui pritaikytas karvelidės pastatas.

Nė vienas jų nėra registruotas kaip paveldo objektas. Sargėnų dvaro želdynui istorinio parko statusas suteiktas 1997 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tuo pačiu

tuo pačiu portretas
... ir statyboms numatytą teritoriją "įsisavins" už savivaldybės pinigus?

Papildau

Papildau portretas
Perteklinio vandens nubėgimo kanalo plotis plane apie 10 m. Ar rytiniai Rasytės g-vės šlaitai nebus tvarkomi? Pasiūlymų brėžiniuose jie neparodyti. Gal klystu....

Ar teisingai supratau?

Ar teisingai supratau? portretas
Sargėnų parko sutvrkymo Pasiūlymuose numatyta sutvarkyti tik Dalį Sargėnų parko, t.y. nebus tvarkomas perteklinio vandens iš pietinio tvenkinio nubėgimo kanalas, kuris yra gausiai apaugęs vertingais ir nevertingais medžiais/krūmais, kuris turi apie 2 m. (H) X 5 m. (B) X 100 m (L) šlaitus, kurie tęsiasi iki Rasytės g-vės pėsčiųjų tako ir, kuris paprastai yra ištisinė didžiulė šiukšlių dėžė: padangos, varikliai, buitinės atliekos, pakuotės ir pan. Tai dalis parko bus šiuolaikiškai sutvarkyta, o dalis taip ir liks - šiuolaikiškai apšnerkšta, ir nereikia prisidengt, neva paliekama natūrali, neliečiama augmenija.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių