„Mega“ – mirtini spąstai lankytojams?

Vasario 16-osios popietę prekybos ir laisvalaikio centre "Mega" lankęsi žmonės, išgirdę raginimus skubiai palikti centro patalpas, bergždžiai klebeno avarinių išėjimų duris – jos buvo užrakintos. Laimė, pranešimas apie gaisrą nebuvo tikras.

Pasijuto įkalinti

"Su septynmečiu vaiku žiūrėjome filmą, kai pasigirdo signalas ir instrukcijos, kad reikia palikti patalpas. Vis buvo pranešama, kad reikia ieškoti žalia rodykle pažymėtų avarinių durų. Kino salėje susiradome tokias duris, bet jos buvo užrakintos", – pasakojo į nemalonią situaciją "Megoje" patekusi moteris.

Antradienio popietę didžiuliame prekybos ir pramogų centre "Mega" laiką leidę žmonės buvo paraginti kuo greičiau palikti visas centro patalpas – įsijungus priešgaisrinei signalizacijai paskelbta apie evakuaciją. Įvykio liudininkai piktinosi, kad evakuacija vyko labai neatsakingai, nes, užuot pasinaudoję avariniais išėjimais, centro lankytojai buvo priversti stovėti eilėje prie lėtai besisukančių vieno iš pagrindinių išėjimų durų.

Kino salėje buvę žmonės nustebo ne tik dėl to, kad avarinio išėjimo durys paskelbus evakuaciją buvo užrakintos. "Kauno dienai" apie tai pasakojusi moteris prasitarė, kad darbuotojas, į kurį kreiptasi pagalbos, teigė neturįs rakto nuo tų durų ir nežinąs, kas jį turi, tad žmonėms nieko kito neliko, kaip iš kino salės išeiti per pagrindines duris, pakliūnant į restoranų zoną, iš kurios kartu su minia dar reikėjo leistis laiptais, o po to laukti prie vėžlio greičiu besisukančių pagrindinių durų į lauką. Užrakintos buvo ir avarinės durys, per kurias iš fojė prie akvariumo galima patekti į lauką.

"Vadinasi, kilus gaisrui, kino salėje gali sudegti", – su siaubu konstatavo skaitytoja ir retoriškai klausė, kam reikalingos avarinės durys, jeigu jos būna užrakintos. Laimė, šįkart pavojus buvo netikras ir žmonėms po 15–20 minučių leista sugrįžti į pastato vidų.

Pavojaus nebuvo?

"Megos" atstovė Rasa Vyšniauskienė vakar priešpiet teigė negalinti nieko pakomentuoti, nes dėl įvykio vyksta tyrimas, kurio metu ir turėtų būti išsiaiškintos visos aplinkybės.

"Suveikus automatinei priešgaisrinei sistemai, buvo paskelbta evakuacija. Tokiu atveju visi prekybos centro evakuaciniai išėjimai atsidaro automatiškai, jie nėra rakinami raktais. Pavojaus paskelbimo atveju buvo atidaryti 39 evakuaciniai išėjimai pirmajame prekybos centro aukšte", – darbo dienai baigiantis informavo R.Vyšniauskienė.

Jos teigimu, apsaugos darbuotojai operatyviai patikrino įvykio vietą ir išsiaiškino, kad signalas klaidingas ir realaus pavojaus "Megos" klientams ir darbuotojams nebuvo. "Evakuacinius įėjimus antrajame prekybos centro aukšte (čia ir yra įsikūręs kino teatras, apie kurį pranešė klientė) apsaugos darbuotojai sistemiškai uždarė, kad, kol veikė sisteminiai pranešimai apie evakuaciją, klientai neitų per antrojo aukšto evakuacinius išėjimus, kurie veda ant prekybos centro stogo. Nuo jo yra evakuaciniai laiptai už pastato žemyn", – įvykio aplinkybes aiškino "Megos" atstovė.

Pasak R.Vyšniauskienės, pašalinus gedimą, priešgaisrinės signalizacijos sistema buvo sugrąžinta į budėjimo režimą ir evakuacijos transliacija nutraukta nedelsiant. "Megos" lankytojai per garsiakalbius buvo informuoti apie tai, jog pavojus klaidingas ir galima grįžti į prekybos centrą. Evakuaciniai išėjimai nėra rakinami raktais, jie atsidaro automatiškai suveikus priešgaisrinei sistemai", – tikino R.Vyšniauskienė.

Jos teigimu, 2006 m. parengti, o pertvarkius patalpas pernai kovą pakoreguoti evakuacijos planai yra iškabinti prekybos centre prie kiekvieno evakuacinio išėjimo.

"Priešgaisrinė signalizacija, jos veikimas, evakuacijos pranešimų transliacija, evakuacinių ženklų ir durų veikimas tikrinamas reguliariai. Paskutinį kartą buvo tikrinta 2016 m. sausio 27 d. Kompleksinį visų sistemų (priešgaisrinės signalizacijos, gaisro gesinimo sistemos, vėdinimo ir oro kondicionavimo sistemos, elektrotechninės dalies ir pan.) bandymą privaloma vykdyti kartą per metus. "Megoje" paskutinis atliktas 2015 m. rugpjūčio 27 d.", – informavo R.Vyšniauskienė.

Durys privalėjo atsidaryti

"Visos tokios gaisrinės sistemos yra tikrinamos kiekvienais metais, ir jos turi suveikti automatiškai, jeigu kilo gaisras ar atsitiko koks nors incidentas – durys turi atsidaryti pagal visus reikalavimus. Šiuo atveju kažkur kažkas ne taip buvo padaryta", – situaciją "Megoje" komentavo Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyresnysis inspektorius Aurelijus Lukauskas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hahaha

Hahaha portretas
Dirbu megoje ir taip jokiu apmokymų kaip elgtis kilus pavojui niekas nerengia. Mega sioje vietoje daro didele klaida. Artėja neramus laikai. Babajai su bombom ir visa kita...

Anonimas

Anonimas portretas
kaip priesgaisrine ziuri i toki aplaiduma, ar megos vadovai nebaudziami, o jei ivyktu gaisras visi galvom lnguotu ir sakytu kaip blogai..

jaronimas

jaronimas portretas
paspaude mygtuka ir nuejo. O didziausioj parduotuvej lietuvoj kilo samysis.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių