Žemės ūkio akademija mini veiklos 100-metį

  • Teksto dydis:

Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademija (VDU ŽŪA) mini ypatingą sukaktį – 100-mečio veiklos jubiliejų.

Šia proga visus metus vyko įvairūs renginiai, skirti akademijos nueitam keliui prisiminti: kaip įstaiga keitėsi, augo, stiprėjo ir kokia ji yra dabar. Neseniai surengtas iškilmingas minėjimas, kuris vainikavo visų metų renginius.

Pasveikinti VDU ŽŪA bendruomenės susirinko gausus būrys svečių: universiteto socialiniai partneriai, mecenatai, kitų aukštųjų mokyklų atstovai, draugai, absolventai. Žinoma, renginyje netrūko ir garbingų svečių, dalyvavo VDU rektorius prof. Juozas Augutis, žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius, aplinkos ministras Simonas Gentvilas, švietimo, mokslo ir sporto viceministras Justas Nugaras, Kauno rajono savivaldybės vadovai: vicemerė Raminta Popovienė, administracijos direktorius Šarūnas Šukevičius ir jo pavaduotojas Tomas Didžiulis. Jie akademijai linkėjo sėkmės darbuose, plėtoti mokslinius tyrimus, kurti ir diegti sektoriui aktualias inovacijas.

„Ši šimtmečio šventė skirta ne tik praeičiai prisiminti, kaip keitėsi akademija, bet ir pažvelgti į ateitį, kokie iššūkiai mūsų laukia. Per 100 metų akademija patyrė daug transformacijų, tačiau šiandien ji – žinių ir inovacijų centras“, – jubiliejaus proga visą universiteto bendruomenę sveikino VDU ŽŪA kanclerė prof. dr. Astrida Miceikienė.

Šiandien VDU ŽŪA – mokslo ir žinių sklaidos lyderis Lietuvoje.

VDU ŽŪA oficialiai buvo įsteigta 1924 m. spalio 15 d. Dotnuvos žemės ūkio technikumo bazėje. Deja, įstaigos darbą sutrukdė prasidėjęs Antrasis pasaulinis karas ir viena po kitos sovietų, vokiečių ir vėl sovietų okupacijos.

1945 m. VDU ŽŪA perkeliama į Kauną, į buvusią Žemės ūkio ministeriją Kęstučio gatvėje. Didėjant studentų skaičiui, patalpos tapo ankštos, todėl buvo nuspręsta pastatyti atskirą Lietuvos žemės ūkio akademijos miestelį Noreikiškėse. Naujų rūmų kertinis akmuo buvo padėtas 1957 m. spalio 15 d., galutinai į šį miestelį persikelta 1964 m., o po penkerių metų buvo patvirtintas akademijos išplėtimo planas.

Šiandien VDU ŽŪA – mokslo ir žinių sklaidos lyderis Lietuvoje, taip pat – vienintelio mūsų šalyje žemės ūkio ir maisto mokslo, studijų ir verslo slėnio „Nemunas” iniciatorė, steigėja ir lyderė. VDU ŽŪA įsikūrusi 719 ha plote, turi keturis mokomuosius korpusus, bandymų stotį, mokomąjį ūkį, unikalų studentų ir dėstytojų miestelį. Įkurtas jungtinių tyrimų centras su moderniausia įranga aprūpintomis atviros prieigos mokslinių centrų laboratorijomis.

Studijų miestelyje yra trys parodų paviljonai, kuriuose vyksta tarptautinės ir nacionalinės parodos, tokios kaip „Ką pasėsi…“, „Inno panorama“ ir kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių