Mokinius keičia statybininkai: kai kas pasikeis neatpažįstamai

Kai kuriose Kauno švietimo įtaigose jau pradėti vasaros remonto darbai, į kitas statybininkai įžengs, kai baigsis egzaminų sesija ir mokiniams prasidės atostogos.

Kapitalinis remontas

Kauno miesto vicemeras Andrius Palionis dienraščiui nurodė, kad šią vasarą didesni ar mažesni darbai vyksta arba planuojami dešimtyse mokyklų ir darželių.

„Siekiant didinti švietimo įstaigų energinį efektyvumą, dalis pastatų bus apšiltinti. Tvarkomi stogai, elektrotechnika, šildymo, kondicionavimo sistemos, virtuvės, sporto salės“, – pagrindinius darbus vardijo mero pavaduotojas.

Virtuvių remontas suplanuotas šešiose ugdymo įstaigose: VDU klasikinio ugdymo, Šilo ir Prano Mašioto pradinėse mokyklose, „Aušros“, Juozo Grušo meno, Antano Smetonos gimnazijose.

Kitais mokslo metais mažieji kauniečiai galės sportuoti atnaujintose sporto salėse. Šių erdvių remontas numatytas „Atžalyno“, Tado Ivanausko ir Vaižganto progimnazijose, Aleksandro Stulginskio mokykloje ir Veršvų gimnazijos pradinių klasių korpuse Inkaro gatvėje.

„Bus įrengtos STEAM laboratorijos kartu su laisvalaikio-nusiraminimo erdvėmis Suzuki, Žaliakalnio, Tado Ivanausko, Milikonių progimnazijose, Aleksandro Stulginskio, Jono ir Petro Vileišių mokyklose, Gedimino sporto ir sveikatinimo gimnazijoje, Juozo Grušo meno gimnazijoje ir „Vyturio“ gimnazijoje“, – apie dar vienų erdvių sukūrimą kalbėjo A. Palionis.

Darbai: Kauno tarptautinėje gimnazijoje dygsta ketvirtas aukštas. / E. Cickevičiaus nuotr.

Naujos statybos

Kauno miesto savivaldybė sudėliojo ir didesnių darbų planą. Planuojama rekonstruoti Simono Daukanto progimnazijos (Taikos pr. 68) ir KTU inžinerijos licėjaus (S. Lozoraičio g. 13) stadionus.

„Tvarkomos KTU Vaižganto progimnazijos laiptai ir tvoros. Kauno tarptautinėje gimnazijoje Vytauto prospekte baigiamos papildomų erdvių – ketvirto aukšto – statybos“, – apie tai, kad kai kur mokiniai su statybininkais dalijasi erdvėmis, kalbėjo Kauno viemeras.

Jis informavo, kad ant Parodos kalno, Kauno Miko Petrausko scenos menų mokykloje, įsibėgėja fasado, stogo ir vidaus patalpų atnaujinimo darbai. Maironio universitetinės gimnazijos kieme jau kyla naujos sporto salės pastatas.

Naujų darbų planai

Didelė Aleksoto plėtra sparčiai augina mokyklų ir darželių paklausą tarp šio mikrorajono gyventojų. Kasmet vis didesnio populiarumo sulaukianti Prezidento Valdo Adamkaus gimnazija ruošiasi dar didesnei plėtrai.

„Šiemet bus parengtas Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos pradinukų korpuso rekonstrukcijos techninis projektas, o kitąmet pradėtos 24 klasių ir sporto salės komplekso statybos Šeštokų gatvėje“, – pažymėjo A. Palionis.

Miesto savivaldybė skelbė, kad per artimiausius kelerius metus seną pradinių klasių filialo pastatą turėtų pakeisti beveik tris kartus didesnės erdvės: patalpų bendrasis plotas didės nuo 1,6 tūkst. iki 4,5 tūkst. kv. m. Šiuo metu baigiami rengti priešprojektiniai pasiūlymai.

Naujame pastate vietoje dabartinių septynių projektuojamos ne mažiau kaip 24 klasės pradinukams, kabinetai personalui, patalpos maistui gaminti ir mokiniams maitinti, sandėliuoti. Maža to, greta iškils universali aktų ir sporto salė su sanitariniais mazgais ir persirengimo kambariais. Ši erdvė neabejotinai pasitarnaus ir vietos bendruomenės poreikiams.

12 mln. eurų – tiek šiemet skiriama Kauno švietimo įstaigoms remontuoti.

„Tvarkingos mokyklos ir darželiai turi didelę reikšmę miesto patrauklumui. Pastaruoju metu Kaunas čia padarė nemažą pažangą. Tuo viskas nesibaigia – dar yra kur rimčiau padirbėti. Miestas rūpinasi, kad vaikai augtų ir mokytųsi jaukiose erdvėse, o mokytojams būtų patogu, gera dirbti. Tėvams svarbu, kad jų atžalos lankytų ugdymo įstaigas arčiau namų. Tad ir toliau plėsime mokyklas ten, kur Kaunas auga labiausiai.

Be to, kalbame apie Prezidento Valdo Adamkaus gimnaziją. Jau vien šis garbingas vardas įpareigoja, kad įstaiga būtų visapusiškai jo verta“, – yra sakęs Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Kaip teigė miesto atstovai, Šeštokų gatvės 30-uoju numeriu pažymėtą teritoriją pirmiausia numatoma išvalyti – nugriauti garažus, katilines ir kitus nereikalingus statinius.

Architektai siekia sklype išsaugoti kuo daugiau želdinių. Pastatas formuojamas geriausiomis apšvietimo kryptimis. Prijungus naujai projektuojamus priestatus, statinys turės vidinį kiemelį lauko užsiėmimams, susibūrimams, renginiams, žaidimams. Fasadų apdailai numatomos tamsiai ir šviesiai pilkos ir oranžinės plokštės.

Po rekonstrukcijos įvažiavimas į teritoriją išliks iš šiaurės rytų pusės. Ten pat projektuojamos automobilių stovėjimo aikštelės. Greta numatyta vieta sandėliukui ir šiltnamiui, kurie pasitarnaus lauko edukacijoms. Ši gimnazija yra ekologinės pakraipos ir išskirtinį dėmesį teikia būtent su tuo susijusioms veikloms ir iniciatyvoms.

Vakarinėje teritorijos dalyje projektuojamos žaidimų aikštelės, erdvės lauko klasės veikloms, pavėsinė. Pietinėje – sporto salė ir lauko krepšinio aikštelė.

Naujienų greitai sulauks ir kitos Kauno švietimo įstaigos, išplėsiančios erdves mažiesiems kauniečiams augti ir semtis mokslo žinių.

„Greitai paaiškės naujo lopšelio-darželio statybos Romainiuose, Vijūkų gatvėje, viešojo konkurso laimėtojas. Tai bus didžiausia ikimokyklinio ugdymo įstaiga Kaune.

Dar daugiau pokyčių – Aleksote. Dvarų ir M. Yčo gatvėse šiemet startuos priestatų statybos, tad bus įrengtos devynios naujos klasės mokiniams ir aštuonios grupės darželinukams. Darbai turėtų prasidėti po dviejų mėnesių“, – ambicingus darbus vardijo A. Palionis.

Anksčiau buvo skelbta, kad švietimo įstaigą ketinama įrengti ir nebaigtame statyti turgaus pastate Šiaulių gatvėje. Kol kas realūs darbai čia nevyksta.

„Apie realius darbus kalbėti dar gerokai per anksti. Laukiama sprendimo iš Nacionalinės žemės tarnybos dėl Šiaulių g. 30 sklype ir jame esančių statinių perėmimo visuomenės poreikiams“, – nurodė Kauno vicemeras.

Kiek kainuos?

Miestas lėšų mokykloms remontuoti yra numatęs iš anksto. Skaičiuojama, kad šiemet remontams mokyklose ir darželiuose skirta 12 mln. eurų. Tai dvigubai daugiau nei pernai.

„Viskas finansuojama miesto biudžeto lėšomis. Ateinančiais metais planuojame dar didesnių investicijų į ugdymo įstaigų plėtrą“, – teigė A. Palionis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Netikim godžiais krabais

Netikim godžiais krabais portretas
už kiekvieno gražaus bla bla bla,- pinigų plovykla. Ypač, jei Šileikė pasamdyta.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių