Apie priedangas Kaune: tai neteisinga prieš žmones, kurie negali renovuotis namų

  • Teksto dydis:

Kaunas nusprendė daugiabučiuose įrengti priedangas. Nors tai nėra privaloma ir gyventojai patys galės spręsti, ar nori savo name turėti priedangą, kurios įrengimą finansuotų savivaldybė, ar ne. Tačiau siekis, kad visi daugiabučiai Kaune turėtų priedangas.

Vienam iš Kaune esančių daugiabučių – daugiau kaip 60 metų, jame 68 butai. Kiekvienas jų rūsyje turi po sandėliuką, kuriuose, kaip ir visi šalies gyventojai, laiko įvarius rakandus.

„Yra šilumos mazgo patalpa. Norėtų tokiose patalpose daryti, bet ji nedidelė, tilptų daugiausia penkiolika žmonių, kai name virš 100 žmonių. Yra dar bendro naudojimo koridoriai“, – kalbėjo bendrijų pirmininkė Ramunė Liuda Razgūniėnė.

Kauno taryba patvirtino projektą, pagal kurį tokių daugiabučių rūsiuose būtų įrengtos priedangos.

Priedangoms įrengti turėtų pritarti 60 proc. daugiabučio gyventojų. Tad, panašu, kad surinkti parašus bus nelengva, ypač jeigu būtų nuspręsta jas įrengti vietoje sandėliukų.

„Aš jau pasenau, man nieko nereikia“, – teigė moteris.

Pasak pirmininkės, sandėliukus paimti iš žmonių reikėtų, antraip laisvos vietos rūsyje nėra.

„Sandėliukai – maksimaliai 2,5 kvadrato dydžio. Nežinau, kurioje vietoje, nebent išgriauti sienas ir padaryti bendrą patalpą“, – šnekėjo R. L. Razgūniėnė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Priedangų turėjimas šalyje nėra privalomas, tai – kiekvienos savivaldybės reikalas. Kaunas – pirmasis nusprendęs, kad priedangos turėtų atsirasti visur. Savivaldybė paaiškino, kokius darbus finansuotų 100 proc.

„Papildomų avarinių išėjimų įrengimas, avarinio apšvietimo, langų ir kitų angų uždengimo įrengimas, ventiliacija ir generatorių galimybės pajungti prie šildymo sistemos instaliacijos įrengimas“, – aiškino administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

Skaičiuojama, kad nuo kitų metų biudžete reiktų papildomai mažiausiai milijono eurų.

Bendrijos pirmininkė sakė, kad finansavimas turėtų būti skirtas visiems priedangų įrengimo darbams, o ne kai kuriems, nes gyventojams tai būtų per didelė našta.

„Viskas turi būti finansuojama 100 proc. – ekspertizės, techninis projektas. Negali būti selektyviai atrenkami namai. Finansavimas turi atsirasti kuo greičiau“, – kalbėjo R. L. Razgūniėnė.

Nors savivaldybė sako, kad priedangos turi būti visur, tačiau kai kuriems daugiabučiams žadamas didesnis prioritetas.

„Prioritetas gali būti taikomas tiems gyventojams, kurie renovavę pastatus, ūkiškai tvarkosi, sugebės atlikti darbus, išlaikyti priedangas. Prioritetas, jeigu reikėtų rinktis dėl finansavimo prioritetų“, – nurodė P. Keras.

Miesto opozicija sakė, kad civilinė sauga yra prioritetas, tačiau nepritaria daugiabučių skirstymui į naujus ir senus.

„Tai yra neteisinga prieš žmones, kurie negali renovuotis namų. Turi būti taikoma visiems, svarbu, kad projektai nestrigtų, jog greičiau būtų sudaromas fondas“, – šnekėjo opozicijos lyderis Paulius Lukševičius.

Kaune yra 287 priedangos, jose tilptų tik trečdalis kauniečių. Miesto skaičiavimais, iš kiek daugiau nei 300 tūkst. gyventojų, maždaug 74 proc. gyvena daugiabučiuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aišku

aišku portretas
Karo atveju reikia SLĖPTUVIŲ , o ne masiškų kapaviečių po daugiabučių griuvėsiais . O valdžiai reikia atsiskaityti , kad viską padarė - taip ir atsirado PRIEDANGA vadinama nesąmonė . Baikit , valdantieji , išsidirbinėti , vaidindami veiklą . Kai vadovauja anūkas su armonaitėmis , apie tvarką galima tik svajoti . Kodėl suomiai sugebėjo VISIEMS savo gyventojams pastatyti ilgalaikio buvimo slėptuves ? Jei jau TIKRAI yra toks poreikis , tai vietoje stadionų ir panašių projektų pinigams plauti gal pastatytų normalias slėptuves ?

LT pilieciui

LT pilieciui portretas
nori grizti i TSRS kai nuosavybe buvo privatizuojama, o zemiu savininkai isbuozinami i Sibiro ar kitokias dydziosios salies platybes??? Ar tiesiog is pavydo pasiruoses darbscius zmones, kuriu triuso deka turi ko paest, sunaikint atimant ju nuosavybe???

Juokas pro ašaras

Juokas pro ašaras portretas
Lietuvoje išaugo nauja "auksinių" galvų karta (švietimo sistemos sunaikinimas davė rezultatą), teikianti absoliučiai nerealius pasiūlymus - ypač juokingai "reali" priedanga būtų 9 ar 12 aukštų name
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių