VDU vyks tarptautinė konferencija, skirta Kauno geto likvidavimo 80-osioms metinėms paminėti

  • Teksto dydis:

Liepos 8–9 d. Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Senato salėje (S. Daukanto g. 28, Kaunas) vyks tarptautinė konferencija „Mąstyti istoriją, suprasti atmintį“ (ang. „Considering History, Understanding Memory“), skirta Kauno geto likvidavimo 80-osioms metinėms paminėti.

Konferencijoje dalyvaus Lietuvos ir užsienio mokslininkai. Renginyje bus gvildenamos istorijos, politikos mokslų, socialinių mokslų, teatro ir meno temos, diskutuojama apie Lietuvos žydų gyvenimą prieš Holokaustą ir jo metu.

Pasak vienos iš renginio organizatorių, VDU istorijos mokslų doktorantės Lisos Storer, šia konferencija norima visuomenei parodyti, kokį svarbų vaidmenį nacių okupuotoje Lietuvoje vaidino Kauno getas, bei priminti istorijas ir patirtis tų, kurie jame buvo kankinami.

„Pagrindinė Kauno geto paskirtis buvo įkalintus žydus, prieš šiuos pasmerkiant mirčiai, kuo labiau nužmoginti. Šiemet minėdami Kauno geto 80-ąsias likvidavimo metines, prisimename ne tik kalėjusiųjų gete realybę, jų žeminimus, bet ir veiksmus tų, kurie prisidėjo prie žydų genocido Lietuvoje“, – sakė L. Storer.

Istorikės teigimu, konferencijos pavadinimas „Mąstyti istoriją, suprasti atmintį“ kviečia diskutuoti apie istoriją ir kolektyvinės atminties spragas – kodėl šios atsiranda, ir ar iš tiesų apie jas yra kalbama pakankamai.

„Labai dažnai kolektyvinė atmintis nepaiso to, kas mums yra nemalonu – stengiamės savo etninės grupės ar tautos negatyvius atsiminimus nugramzdinti užmarštin. Mes turime nuolat kalbėti apie tai, kodėl vieni žmonės renkasi dehumanizuoti ir naikinti kitus, kurie kažkuo skiriasi nuo mūsų.

Konferencijos metu sieksime šias, dažnam nepatogias, temas paliesti. Pranešėjai ir diskutantai kels klausimus, kokias priemones ar požiūrio kampus pasitelkiant, būtų sąžiningiausia ir tiksliausia kalbėti apie Holokausto ir Lietuvos istorijos bei atminties ryšį. Taip pat diskutuosime, kaip kinta Lietuvos žydų ir lietuvių bendros praeities suvokimas“, – konferencijos diskusijos temas apibūdina viena jos organizatorių.

Tarp renginio pranešėjų – JAV, D. Britanijos, Lietuvos ir kitų šalių mokslininkai, menininkai: dr. Tobias Brinkmann (Pensilvanijos valstybinis univesitetas, JAV), menininkė Jenny Kagan, kino režisierius Saulius Beržinis, dr. Eliyana Adler ir kiti.

Konferencijoje dalyvaus ir Izraelio ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein, JAV ambasadorė Lietuvoje Kara McDonald, Vokietijos ambasadorius Lietuvoje dr. Cornelius Zimmerman bei Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas.

Renginio metu taip pat bus surengtas apsilankymas Sugiharos namuose, vyks filmo „Kauno getas: palaidota istorija“ peržiūra, taip pat – vizitas Istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje Kaune. Konferencijos metu veiks geto gyvenimo liudytojo, George‘o Kadišo fotografijų paroda.

Po konferencijos, liepos 10 d., 15 val., VDU Didžiojoje auloje (Gimnazijos g. 7, Kaunas) bus surengtas atminimo koncertas.

Konferencija vyks adresu: VDU Senato salė (S. Daukanto g. 28, Kaunas)

Renginys yra atviras visuomenei.

Renginio kalba – anglų Renginys taip pat bus transliuojamas internetu. Transliacijos nuorodą galite rasti čia.

Organizatoriai: Vytauto Didžiojo universitetas ir Sugiharos fondas „Diplomatai už gyvybę“.

Organizacinis komitetas: Dr. Linas Venclauskas, Dr. Ina Pukelytė, Dr. Daiva Price, Shifra Poupko, Lisa Storer.

Organizatoriai informuoja, kad renginyje gali būti filmuojama ir/ar fotografuojama ir jūs galite būti matomi renginio nuotraukose ar vaizdo įrašuose, kurie gali būti paskelbti įvairiose medijos priemonėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pasiūlymas gero žmogaus

Pasiūlymas gero žmogaus  portretas
Reikia surengti konferencija apie ritiniu itaka žydu problemoms didelėms

Klausimas

Klausimas portretas
Kas išvoge Amerikos darbininku pinigus kad tiek skolinas? Čia mano nuomonė .

Be reikalo nieko nebūna

Be reikalo nieko nebūna  portretas
Kiek reikia prisidirbti kad sukelt tokia žmoniu neapykanta, vis tiek garbina tuos ritinius nuo kuriu viskas eina ... ir geris totalus ir blogis totalus ...
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių