Netikėtas posūkis Gestapo byloje užminė mįslę: ar jo negloboja pats velnias?

Šiandien vėl susirinkus į naujos Pauliaus Navicko, pravarde Gestapas, bylos posėdį, paaiškėjo šokiruojantis faktas – mirė kartu su juo prieš Kauno apylinkės teismą stojęs Žilvinas Žiemelis, po pirmojo šios bylos posėdžio išlydėjęs konvojaus iš teismo salės išvedamą Gestapą prakeiksmu: „Tave Dievas nubaus!“.

Mirė užrakintas sandėliuke

Kaip jau rašyta, antrasis planuotas šios bylos posėdis, įvykęs spalio 7-ąją, buvo atidėtas, kaip tada konstatuota, dėl nežinomos priežasties į jį neatvykus Ž. Žiemeliui, dėl ko buvo priimta nutartis į šiandieninį posėdį jį atvesdinti prievarta su policijos pagalba.

Tačiau šiandien paaiškėjo, kad tada Ž. Žiemelis jau buvo miręs. Tai įvyko prieš dvi dienas iki planuoto antrojo šios bylos posėdžio arba už devynių dienų, kai Ž. Žiemelis, kuriam gruodį, anot jo mamos, būtų sukakę 50 metų, pasiuntė minėtą prakeiksmą 44-erių P. Navickui.

Paulius Navickas/Regimanto Zakšensko nuotr.

Negyvą sūnų radusi Ž. Žiemelio mama portalui kauno.diena.lt teigė, kad Žilvinas gyveno jų daugiabučio rūsio sandėliuke, kuriame buvo įsirengęs kambarį. Su baldais ir net televizoriumi. Nebuvo tik vandens ir tualeto. Ateidavo, kai to prireikdavo, pas ją. Kurį laiką jiedu gyveno kartu jos vieno kambario bute, bet sūnus panoro privatumo.

Anot Ž. Žiemelio mamos, sūnaus mirties liudijime parašyta, kad sustreikavo širdis. Per pusę paros jis minėtame sandėliuke-kambaryje, kuriame buvo mamos užrakintas, surūkė visą išvakarėse šios, jo prašymu, nupirktą cigarečių pokelį.

Vos valdėsi

Komentuodama sūnaus P. Navickui pasiųstą prakeiksmą, Ž. Žiemelio mama teigė, kad tarp jų turėjo įvykti kažkas rimto, kad sūnus pasakytų tokius žodžius.

Kaip jau rašyta, pasiteiravus tada Ž. Žiemelio, kuo P. Navickas jį taip užrūstino, prakeiskmo autorius teigė, kad buvo Gestapo apšmeižtas ir nekaltai „pakištas“.

Jeigu būčiau žinojęs, kad jis taip pasielgė su ta mergaite, būčiau pats savo rankomis…

Be to, Ž. Žiemelis net neklausiamas buvo linkęs tada purtytis ir turėtų sąsajų su P. Navicku, kurio 1995-ųjų sausį įvykdytas nusikaltimas Kaune ant Milikonių kalno, kur rogutėmis važinėjo nemažai vaikų, bei sukrečianti jo pabaiga, numetant ant šio kalno pagrobtą ir vėliau išžagintą aštuonmetę nuo Varnių tilto į Nerį, tada sukrėtė visą šalį.

„Jeigu būčiau žinojęs, kad jis taip pasielgė su ta mergaite, būčiau pats savo rankomis…“, – vos valdėsi tada Ž. Žiemelis. Tiesa, portalo kauno.diena.lt fotografui bandant jį įamžinti, Ž. Žiemelis taip pat replikavo, kad jo fotografuoti nereikia, nes jis – ne žudikas.

Prieš prakeiksmą – padėka prokurorui

Galiausiai apsiraminęs, Ž. Žiemelis tada atskleidė, kad yra teisiamas kartu su P. Navicku už bandymą pavogti automobilį ir šio apgadinimą, nes Gestapas jį apgavo, kad tai – jo draugo automobilis, kuris šį jam atiduoda, nes jis nevažiuoja. Ir jie, nusivilkę šį lanksčia vilktimi, galės parduoti.

„O į tą spaudos kioską tą pačią naktį, kuo taip pat esu kaltinamas, aš su juo nesilaužiau! Jis mane apšmeižė!“ – tikino Ž. Žiemelis, kurio biografijoje jau buvo devyni teistumai. Beveik visi – dėl smulkių vagysčių. Ir dalis jų – jau išnykę.

Ir Ž. Žiemelis, pripažinęs savo kaltę tik iš dalies, ir P. Navickas, pripažinęs ją pilnai, buvo sutikę duoti parodymus jau pirmajame šios bylos posėdyje – po kaltinamojo akto pagarsinimo. Tačiau prokurorui atkreipus dėmesį, kad esamoje situacijoje reikėtų skirti valstybės advokatą, kuris jau skirtas P. Navickui, ir Ž. Žiemeliui, šis prašymas buvo tenkintas, dėl ko buvo paskelbta pertrauka šiame teismo procese reikiamų formalumų sutvarkymui.

Prieš pasiuntęs P. Navickui prakeiksmą, Ž. Žiemelis dar spėjo padėkoti prokurorui už minėtą pasiūlymą.

Sprendimą teko priimti mamai

Ž. Žiemelio mamai, iškviestai šiandien į teismą, reikėjo priimti neeilinį sprendimą – ar prašyti, kad ši byla sūnaus atžvilgiu būtų nutraukta jam mirus, ar prašyti, kad ji būtų tęsiama, siekiant sūnaus reabilitacijos. Tačiau šiai nepavykus, velionio mamai grėsė sūnui priteisti ieškiniai.

Bendrovė, kurios automobilis, remiantis kaltinamuoju aktu, buvo nuniokotas ir bandytas pavogti, jokio ieškinio nepareiškė. Tačiau „Kauno spauda“, iš kurios kiosko, esančio Savanorių prospekte, tą pačią naktį buvo pagrobtos 392 prekės, yra pareiškusi 1293 eurų ieškinį, kurį prašė priteisti iš P. Navicko ir Ž. Žiemelio solidariai.

Paulius Navickas/Regimanto Zakšensko nuotr.

Panašu, kad tai ir lėmė Ž. Žiemelio mamos sprendimą prašyti teismo nutraukti bylą jos sūnaus atžvilgiu, šiam mirus. Teismas šį prašymą tenkino. Tačiau kitas šios bylos teismo posėdis numatytas tik lapkričio viduryje, nes šiandien paskelbtą nutartį dėl jos nutraukimo Ž. Žiemelio atžvilgiu, šiam mirus, dar galima aspkųsti.

Atvejai, jog bylos nagrinėjimo metu mirtų kaltinamieji – labai reti. Šios rūšies byloms rekordininkėms būtų galima priskirti 2022-ųjų pavasarį Kauno apygardos teismui perduotą „Kamuolinių“ nusikalstamo susivienijimo bylą, kuri buvo išskaidyta į šešias bylas, dvi iš kurių tebėra nagrinėjamos Kauno apygardos teisme. Jose jau yra mirę keturi kaltinamieji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na jeigu advokatus ,teisejus su prokurorais

na jeigu advokatus ,teisejus su prokurorais  portretas
siais laikais priimta vadint velniais --tuomet ,taip gestapa globoja velniai.....

Juozas

Juozas  portretas
Gestapas ??? Kauno Mossadas tavęs lauks išeinančio...

Kauna'Tiese, \\\\\.../////

Kauna'Tiese,  \\\\\...///// portretas
Jei jums tam išgamai gaila kilpos,tai jūs prisiimkit,kodėl bokuojate?banditus ginat?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių