Paaugliui už vagystes ir chuliganišką elgesį – kalėjimas

  • Teksto dydis:

Kauno apylinkės teismas penktadienį metams nuteisė nepilnametį dėl vagysčių, viešosios tvarkos pažeidimo bei svetimo turto sugadinimo.

Kaip pranešė teismas, nepilnametis viename iš prekybos ir laisvalaikio centrų tyčia aštriu daiktu subadė keturis meno kūrinius – autorinius fotografo paveikslus, kurie buvo „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ projekto dalis. Paveiksluose, kuriuose buvo vaizduojami žmonės, akių ir lūpų zonose buvo padarytos skylės, taip sugadinant didelės kultūrinės reikšmės turinčias vertybes.

Byloje taip pat išaiškintos ir įžūlios atviros vagystės. Nustatyta, kad jis, veikdamas ir su kitais asmenimis, vogė iš parduotuvių. 2023 metų gruodžio 8-ąją pasisavino alkoholinių ir nealkoholinių gėrimų, tyčia spardė užblokuotas parduotuvės duris, kol nulaužė jų elektroninį užraktą ir pabėgo.

Taip pat nustatyta, kad tų pačių metų vasario 10-ąją nepilnametis elektronikos prekių parduotuvėje pagrobė 310 eurų vertės ausines, o po savaitės, kartu su nenustatytu asmeniu, maisto prekių parduotuvėje atvirai pagrobė penkis butelius stipriųjų alkoholinių gėrimų.

Šioje byloje įrodytos ne tik įžūlios asmens vagystės, bet ir chuliganiškas elgesys su aplinkiniais. 2024 metų balandžio 4 dieną nepilnametis, būdamas neblaivus kartu su grupe jaunuolių įlipo į troleibusą, jame elgėsi agresyviai, demonstravo nepagarbą aplinkiniams, trikdė viešąją rimtį ir garsiai vartojo necenzūrinius žodžius.

Išlipęs iš troleibuso, į jo langą paauglys metė butelį, o kartu keliavęs jo pažįstamas apspjovė troleibuso vairuotoją. Pašaliniam asmeniui bandžius sulaikyti chuliganiškai besielgusį jaunuolį kilo konfliktas, kurio metu kaltinamasis pilietiškam asmeniui grasino bei prieš jį panaudojo fizinį smurtą. Šiam asmeniui dėl patirtų sužalojimų buvo konstatuotas nežymus sveikatos sutrikdymas.

Kaltinamasis teisiamojo posėdžio metu pilnai pripažino savo kaltę ir nurodė, jog paveikslus sugadino iš neturėjimo ką veikti, ausines vogė nes „jų labai reikėjo“, o aiškindamasis dėl gėrimų vagysčių paaiškino, kad juos tiesiog išgėrė su draugais.

Bylą nagrinėjusi teisėja Sigita Meškauskienė, atsižvelgdama į kaltinamojo asmenybę, faktą, jog asmuo yra nepilnametis, bei ankstesnius asmens teistumus, prieš skirdama bausmę kreipėsi į Lietuvos probacijos tarnybą, pavedant asmeniui atlikti socialinio tyrimo išvadą.

Teismo nuosprendyje pažymima, jog asmuo, būdamas itin jauno amžiaus jau turi tris apkaltinamuosius nuosprendžius už analogiškas nusikalstamas veikas, taip pat, jog Kauno apylinkės teisme šiuo metu yra nagrinėjamos dar trys baudžiamosios bylos, kuriose jis taip pat pripažintas kaltinamuoju, be to, nuo 2022 metų liepos iki 2024 metų balandžio mėnesio asmuo 26 kartus patrauktas administracinėn atsakomybėn.

„Kaltinamąjį nuo naujų nusikalstamų veikų darymo iš esmės sulaikė ne jo paties padarytos išvados dėl netinkamo elgesio, o tik jo laikinas sulaikymas bei paskirta griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas, kuri teismo tęsiama lig šiol“, – teigia nuosprendį paskelbusi teisėja S. Meškauskienė.

2024 metų rugpjūčio 2 dienos nuosprendžiu paauglys pripažintas kaltu dėl dviejų turto sunaikinimo ar sugadinimo epizodų, trijų vagysčių epizodų ir viešosios tvarkos pažeidimo, subendrinus bausmes jam paskirta galutinė metų laisvės atėmimo bausmė. Byloje taip pat tenkinti nukentėjusiųjų civiliniai ieškiniai dėl turtinės žalos atlyginimo.

Nuosprendis nėra įsiteisėjęs ir per 20 dienų gali būti skundžiamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
na va "laisves atzala" isaugo, dokit jem dar teisiu ir grei patis no ju begiosim, ir tai tik venas debiloidas, o kek ju yra? susirinks kaleime, paskui iseis i laisve parosta grupote.

Kodėl tik vienus metus?

Kodėl tik vienus metus? portretas
Kiek daug nusikaltimų reikia padaryti,kad gautum tik vienus metelius.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių