Festivalis „Jaunatis“: kas nauja ir įdomu

„Jaunatis“ – naujas pavadinimas Klaipėdos žvejų rūmų renginių afišoje. Bet iš tikrųjų tai aštuntą kartą vyksiantis šalies teatrų festivalis vaikams ir jaunimui, anksčiau vadintas „Ledine zylute“, šiemet rengiamas vasario 1–21 dienomis.

Tradicinis festivalis kasmet vasario mėnesį uostamiesčio publikos dėmesiui pateikia naujausius ir įdomiausius Lietuvos teatrų pastatymus, dedikuotus jaunajai auditorijai ir ne tik jai. Šiemetėje programoje – šeši Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos jaunų teatro trupių spektakliai: tai ir premjeros, ir jau pelnę apdovanojimus scenos darbai. Festivalio publiką kaskart pasitiks ir sveikins Žvejų rūmų pantomimos teatro „A“ aktoriai.

Žmonės ir lėlės

„Sveikas, tai aš...“ – taip festivalio „Jaunatis“ atidaryme vasario 1 d. 17 val. su žiūrovais pasisveikins Klaipėdos universiteto Menų fakultete prieš trejus metus susibūrusi lėlių teatro trupė „459“. Tai  lėlių ir objektų teatro spektaklius kuriantys aktoriai. Spalvotų šešėlinių lėlių spektaklį „Sveikas, tai aš...“ trupė kūrė kartu su dailininke ir režisiere Jūrate Januškevičiūte. Spektaklio pagrindinis herojus – paprastas mažas žmogutis. Jis – Lietuvos ir Žemės žmogus. Kaip gyventi, kad išgyventum? Kaip gyventi ir išlikti žmogumi? Ar įmanoma sustabdyti baisią šiuolaikinę vis augančią ir viską pakeliui naikinančią pasaulinę prievartos ir agresijos mašiną? Į šiuos klausimus bando atsakyti mažasis žmogutis. Spektaklyje vaidina Aušra Bakanaitė, Daina Ulmytė, Gintarė Damanskytė, Monika Mikalauskaitė, Rūta Jankevičiūtė. Kaimo buities daiktai aktorių rankose vasario 8 d. 12 val. atgis „Stalo teatro“ spektaklyje „Tarmių stalas“ („Apie ožką, karalių, Bezduką ir griūvantį dangų“), kuris 2014 m. jau pelnė garbingą Lietuvos teatro apdovanojimą – Auksinį scenos kryžių. Aktoriai Saulius Čėpla, Saulė Degutytė, Jurgita Orlovaitė ir Edita Zizaitė spektaklyje šeimai „Tarmių stalas“ (rež. S.Degutytė) keturiomis tarmėmis seka pasakas su muzikiniais intarpais ir animuoja senus lietuviško kaimo buities daiktus bei liaudies menininko Vlado Šiekštelės (1892–1978), kilusio iš Švenčionėlių, drožinius. Visus spektaklio rekvizito medžio drožybos darbus atliko V.Šiekštelės proanūkis keturiolikmetis Severinas Šiekštelė.

„Trys moterys ir vyras – bevardžiai veikėjai – pasikeisdami seka pasakas. Apie ožką melagę, apgavusią savo šeimininką, apie miško žvėrelių paranoją dėl neva griūvančio dangaus, apie kvailelius brolelius, siekiančius dovanomis užkariauti karalaitės širdį... Kad pasakos atgytų ne tik žiūrovų vaizduotėje, bet ir akyse, išnaudojamas kiekvienas scenoje esantis daiktas – puodynė, grėblys, vandens malūnėlis, medinės žmogelių galvelės, klumpės. Spektaklis prisodrintas čia pat scenoje atlikėjų kuriamos ritminės akustikos, suteikiančios unikalų garsinį foną animuojamų daiktų pasauliui. Šiuo spektakliu „Stalo teatras“ dar kartą įrodo, koks teatrališkas gali būti paprasčiausių daiktų pasaulis. Tereikia trupučio fantazijos ir meninės drąsos“, – teigė teatrologas, Lietuvos nacionalinio UNIMA centro direktorius Vilmantas Juškėnas.

Pasakos – ne tik mažiesiems

„Labaiteatras“ – tai teatras, gimęs vieną saulėtą rudens dieną iš labai didelio noro, kad savos idėjos, savi kūrybiniai sumanymai turėtų savus namus. Jis kuria šeimai – nuo pačių jauniausių iki vyriausių jos narių“, – pasakojo šio teatro įkūrėjai – režisierė, aktorė Agnė Sunklodaitė ir kompozitorius Deividas Gnedinas.

Festivalyje vasario 15 d. 12 val. bus rodomas jų spektaklis-žaidimas „Aplink pasaulį“. Tai improvizuota kelionė aplink pasaulį, kurioje daug muzikos, fantazijos šėlsmo ir žaidimų. Žiūrovai patys tampa šios kelionės dalyviais, laivo, oro baliono, lėktuvo kapitonais ir net aplankytų šalių gyventojais. Žaidimo metu mažieji keliautojai patiria įvairių nuotykių, susipažįsta su labai skirtingų kultūrų žmonėmis, išmoksta dainų ir žaidimų. O svarbiausia – atranda labai seną ir amžiną tiesą, kad visur gerai, bet namuose – geriausia...

Vilniaus kamerinis teatras vasario 21 d. 12 val. festivalyje parodys nuotykių spektaklį pagal vienos populiariausių pasaulyje rašytojų vaikams A.Lindgren knygą „Emilis iš Lionebergos“. Ši inscenizacija iš šiuolaikinių „pasakiškų“ pastatymų vaikams skiriasi kalbėjimu apie realų vaikų gyvenimą, jų pastangas pritapti suaugusiųjų pasaulyje, didelę vaikų drąsą, savarankiškumą. Spektaklis turėtų vaikams įkvėpti pasitikėjimo savimi, parodyti, kad jie būdami maži yra labai reikšmingi žmonės ir gali nuveikti didelių darbų, kaip ir pagrindinis personažas Emilis – išgelbėti gyvybę sergančiam draugui.

„Noriu padrąsinti ir palaikyti vaikus. Svarbu, kad jie žinotų, jog išdaigos ir pabarimai visai nereiškia, kad esi niekam tikęs, nes labai dažnai iš didžiausių išdaigininkų išauga dideli žmonės. Noriu paraginti tėvelius kartu su vaikais prisiminti, kas yra užuojauta vargdienėliams, o besiremdama A.Lindgren priminti, kad ir penkiamečiai išdykėliai kartais gali atlikti didelių žygdarbių“, – kalbėjo spektaklio režisierė Ramunė Kudzmanaitė.

Spektaklyje „Emilis iš Lionebergos“ vaidina Tadas Gudaitis, Žana Jablonskytė, Renata Kutinaitė, Alina Leščinskienė, Marta Lipčienė, Vaiva Markelytė, Marius Mačiulis, Sima Tarvydaitė ir Paulius Valaskevičius.

Pirmieji įvertins premjerą

„Barakudų medžioklė žaliems“ – tai komiška monodrama (N16) su kriminaliniu atspalviu. Pradėta kurti Klaipėdoje, pjesė „emigravo“ į Kauno mažąjį teatrą, o galutinai „sustyguota“ premjera įvyks festivalyje „Jaunatis“ vasario 7 d. 18 val. ir ją pirmieji įvertins klaipėdiečiai. Pagrindinis spektaklio personažas Albinas – „kitoks“ vilkas iš pasakos apie Raudonkepuraitę. Čia jis – gaujos narys, boso sūnus, bet... pacifistas ir meniškos sielos jaunuolis. Iki ausų įsimylėjęs barakudos tipo (jam atrodo – tobulą) merginą Kanelupę ir atsidūręs pasirinkimo (meilė arba pinigai) kryžkelėje, Albinas žengia klaidingu keliu – nuslopina savo vidinį balsą ir renkasi nusikaltimą. Šiame spektaklyje beveik dešimt skirtingų personažų – Albiną, Vilkų gaujos narius Svajką, Houpą ir Tomį, sužadėtinę Kanelupę, Raudonkepuraitės prototipą Rozamundą, jos mamą ir močiutę etc. – kuria aktorius Lukas Alsys, šmaikščiai, nedidaktiškai ir be pagraudenimų „tiriantis“ jaunuolio, tapusio sėkmingo žmogaus įvaizdžio auka, bylą.

Spektaklio „Barakudų medžioklė žaliems“ autorius ir režisierius Mindaugas Valiukas – žinomas klaipėdietis rašytojas (4 knygos), dramaturgas (pjesės „Septyniolika“ „Trintukas“ ir kt.), scenaristas (filmas „Pašteto brolija“), aktorius bei muzikantas. Nemažai savo pjesių režisavo Klaipėdos vaikų ir jaunimo teatre „Aušra“.

Ačiū už apdovanojimą...

Ketvirtąjį sezoną kurianti spalvinga teatro judėjimo „No theatre“ komanda įspūdingai „drebina“ lietuviškojo teatro sceną. Klaipėdiečių festivalyje vaikams ir jaunimui prieš keletą metų jau rodytas garsusis debiutinis trupės spektaklis „No concert“, o jos „Mr. Fluxus, arba Šarlatanus“ klaipėdiečiams pristatė kitas Žvejų rūmų rengiamas festivalis „Šermukšnis“. Į intriguojamą premjerą „Kaligula“ sostinėje bilietų negausi...

Taigi festivalio „Jaunatis“ „vinimi“ turėtų tapti režisieriaus Vido Bareikio spektaklis „No awards“ („Ne apdovanojimai“), vėl patvirtinantis šio teatro judėjimo vardą. Neegzistuojančių apdovanojimų ceremonijos forma sukurtas vaidinimas – tai atvira ir nuoširdi jaunųjų teatro kūrėjų išpažintis. Čia kiekvienas iš spektaklyje dalyvaujančių artistų yra be jokių teatrinių kaukių. Prieš mikrofoną sakomos „padėkos kalbos“ ir asmeniniai aktorių monologai tampa priemone ne tik pasidalyti savo istorijomis, bet ir tiesiogiai kreiptis į šios dienos gyvą teatro lankytoją.

„Viena didžiausių Lietuvos šiuolaikinio teatro bėdų, kad kūrėjai vis dažniau pamiršta vieną svarbiausių elementų teatre – publiką. Savo formos žaidimais užsižaidžiama tiek, kad žiūrovai (nesvarbu, ar jie profesionalūs teatro lankytojai, ar profanai) kartais tarsi pasijaučia papuolę į „ne kontekstą“ – nesuprantama kalba kalbančiųjų šventę arba vienos kompanijos uždarą vakarą. Todėl pagalvojau apie būdą, kuris leistų mums kuo paprasčiau susitikti su žmonėmis. Mano nuomone, ši paprastos kalbos-monologo forma tam puikiai tinka“, – teigė idėjos autorius ir režisierius V.Bareikis.

Vasario 13 d. 19 val. spektaklyje „No awards“ tarp „nominantų“ klaipėdiečiams pasirodys vieni ryškiausių nūdienos Lietuvos scenos veidų: dainininkė Jurga Šeduikytė, šokėja Simona Paciukonytė, aktoriai Aldona Vilutytė, Eglė Špokaitė, Emilija Latėnaitė-Beliauskienė, Elzė Gudavičiūtė, Ainis Storpirštis, Vainius Sodeika, Dovydas Stončius ir Dainius Tarutis-Dynia.

Bilietai į „No awards“ – po 9,87 Eur (34,08 Lt), moksleiviams ir studentams – po 6,87 Eur (23,72 Lt), į kitus festivalio spektaklius – po 4,58 Eur (15,81 Lt). Bilietus platina Žvejų rūmų kasa ir „Tiketa“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ūmai

ūmai portretas
„Jaunatis“ – naujas pavadinimas Klaipėdos žvejų rūmų renginių afišoje. Bet iš tikrųjų tai aštuntą kartą vyksiantis šalies teatrų festivalis vaikams ir jaunimui, anksčiau vadintas „Ledine zylute“... čia pasakyta visa tiesa, festivalis naujas tamsiuose kampuose
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių