Knygos meno festivalyje Klaipėdoje – užsienio lektorių paskaitos

  • Teksto dydis:

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) vykstančiame Knygos meno festivalyje lapkričio 9 d. dvi paskaitas (anglų k.) pristatys pranešėjai iš užsienio: 16 val. Martas Andersonas (Estija) skaitys paskaitą „Šriftų dizainas“, 17.30 val. prasidės prof. Tomaszo Bierkowski’o (Lenkija) paskaita „Knyga – komunikacijos įrankis“. Dalyvavimas nemokamas.

Apie tipografiją...

M. Andersonas iš Estijos paskaitoje kalbės apie individualizuotą tipografiją, kaip paprastą būdą išsiskirti ir būti originaliam. Pranešimo metu bus mėginama aptarti, kaip ypatingi šriftai padeda išsiskirti ir kurti bendrumo jausmą. Lektorius taip pat pateiks gerųjų pavyzdžių, kuriuose atsispindi, kaip sąveikauja knygų dizaino ir verslo komunikacija. M. Andersonas kalbės ir apie skirtingus tipografijos principus, taikomas technologijas ir laiko sąnaudas. Lektorius paskaitos metu kels aktualų klausimą – kaip surasti pusiausvyrą tarp originalumo ir skaitomumo?

M. Andersonas – grafikos (šriftų) dizaineris, gyvenantis Taline, Estijoje. Nuo 1993 m. dirbo kūrybos vadovu keliose reklamos agentūrose. Pastaruosius aštuonerius metus jis – nepriklausomas laisvai samdomas dizaineris. Nuo 2004 m. dėsto tipografiją keliose meno mokyklose. Jis yra sukūręs individualizuotus šriftus daugybei įmonių, Estijos gynybos pajėgoms, Estijos nacionalinei futbolo komandai ir kt. Tėvynėje Martas išgarsėjo atgaivinęs kelių garsių senosios kartos Estijos dizainerių šriftus. M. Andersonas nuo 2013 m. organizuoja tarptautinę tipografijos konferenciją „Kirjak“ Taline. 2023 m. buvo Estijos jaunimo dainų ir šokių šventės vyriausiasis dizaineris.

...Ir komunikaciją

Profesorius iš Lenkijos T. Bierkowski’s aptars knygą, kaip tam tikrą komunikacijos priemonę. Pranešimo metu bus keliami šie esminiai klausimai – kokie veiksniai lemia gerą knygos dizainą (raktiniai žodžiai: komunikuoti ir komunikacija, tipografija, skaitymo patirtis, emocijos, motyvacija, naudojimo kontekstas, skaitytojų specifika), kokį vaidmenį knygos dizaino procese atlieka jos dizaineris, kokia yra glaudaus redaktorių, dizainerių, autorių ir leidėjų bendradarbiavimo nauda (raktiniai žodžiai: knygų nauda, naudotojų poreikiai), kaip turėtų atrodyti veiksmingas jų tarpusavio bendradarbiavimas (raktažodžiai: socialinis kapitalas, dalyvavimas, tarpdiscipliniškumas)?

T. Bierkowski’s – profesorius ir mokslų daktaras (Katovicų dailės ir dizaino akademija, Tischnerio Europos universitetas Krokuvoje, SWPS universitetas), žinomas dizaineris, tyrinėtojas, dėstytojas ir dizaino kritikas. Jis specializuojasi mokslinių ir mokslo populiarinimo leidinių dizaino srityje. Tomaszas yra penkių knygų autorius ir bendraautorius: „Apie tipografiją“ (2006), „Šriftas solidarumui“ (2017), „Tipografija humanistams“ (kartu su dr. E. Repucho, 2018), „Tekstai ne tik apie tipografiją“ (2021) ir „Šešios tipografijos pamokos Rodo salos dizaino mokykloje“ (kartu su prof. K. Lenk, 2021). Jis taip pat rašo straipsnius tipografijos ir vizualinės komunikacijos temomis moksliniams leidiniams ir specializuotai spaudai Lenkijoje ir svetur, recenzuoja mokslinius leidinius dizaino, redagavimo ir bibliologijos srityse. Mokslinių interesų sritis – tipografinių pranešimų skaitomumas ir skaitymo patirties dizainas. Pranešėjas taip pat organizuoja dizaino dirbtuves dizaino įmonėse ir universitetuose Lenkijoje bei užsienyje. Tarptautinių dizaino konkursų žiuri narys ir pirmininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jie ubagauja, nes suvalgė pasibaigusio galiojimo konservus

Jie ubagauja, nes suvalgė pasibaigusio galiojimo konservus portretas
Ir nieko pasakyt įdomaus jau nebegali. Nes bet kuri šviesesnė mintis pavogta iš vaikų darželio burliokės, jų pačių išprievartautos gretimame skvere ir vardeliu idiotė lukrecija....nebeliko nei mažametės idiotės, nei lektoriai atsakomybės neneš
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių