Su Vokiečių kultūros dienomis – kino peržiūros

  • Teksto dydis:

Spalio 1-ąją prasidėjusios ir iki lapkričio 26-osios vyksiančios tradicinės Klaipėdos vokiečių bendrijos ir Simono Dacho namų rengiamos Vokiečių kultūros dienos pažėrė įvairiausių renginių.

S.Dacno namuose atidaryta paroda, dedikuota jų 20-mečiui, I.Simonaitytės bibliotekoje vyko rašytojo, teatro pedagogo Jorgo Isermeyerio skaitymai, o S.Dacho namuose – teatro kūrybinės dirbtuvės su juo. Iš Klaipėdos krašto kilusios vokiečių poetės ir grafikės Aldonos Gustas piešinių paroda, I.Simonaitytės bibliotekoje atidaryta per Klaipėdos knygų mugę praėjusią savaitę, irgi yra Vokiečių kultūros dienų dovana klaipėdiečiams.

Kitą savaitę į festivalį įsilies ir Vokiško kino dienos, kurioms filmų parūpino Goethe's institutas Vilniuje. Klaipėdiečiams bus parodyti keturi vokiški filmai, pelnę ne vieną apdovanojimą tarptautiniuose festivaliuose ir sulaukę didelio publikos dėmesio.

Drama „Tokia didelė svajonė“ sukurta remiantis kai kuriais mokytojo ir futbolo pradininko Konrado Kocho gyvenimo faktais ir pasakoja apie futbolo užuomazgas Vokietijoje, apie vienos klasės mokinius, kuriuos naujasis mokytojas užkrečia futbolo karštine ir jie tampa tikra komanda. Filmas sugrąžina į epochą, kai mokyklose vyravo griežta tvarka, o futbolas masinėse informavimo priemonėse buvo vadinamas „angliška liga“.

Filmas „Valstybė prieš Fricą Bauerį” nukels į 1957-ųjų Vokietiją. Prokuroras Fricas Baueris gavo rimtų duomenų – vienas iš pagrindinių Hitlerio režimo veikėjų SS oberšturmbanfiureris Adolfas Eichmanas, vadovavęs masinei Europos žydų deportacijai ir žudymui, esą slapstosi Buenos Airėse. Grįžęs iš Danijos, kur buvo pasitraukęs, žydas Baueris siekia, kad nacionalsocialistų režimo nusikaltėliai būtų teisiami. Jam iš visų pusių vis trukdoma…

Dokumentinė juosta „Vakarykštis sniegas“ pasakoja žydų, sesers ir brolio Michlos ir Faivkės Švarcų, istoriją. Jaunystėje jie liko gyvi per holokaustą ir pasibaigus karui ketino susitikti Lodzėje, Lenkijoje. Tačiau ten prasilenkus jų keliai išsiskyrė. Deja, broliui ir seseriai nebebuvo lemta susitikti, tačiau anūkė aiškinosi jų likimus, lankėsi ten, kur gyveno močiutės brolis, kalbėjosi su jo šeima ir draugais…

Trileris „Who am I – Saugių sistemų nėra“ – apie genialų programišių, kuris gyvenime jaučiasi pašalaitis, tik virtualiame pasaulyje jis – kaip namie. Susipažinus su charizmatiškuoju Maksu, regis, pagaliau atsiranda galimybė panaudoti talentą tikslingai: Maksas priima Benjaminą į savo programišių grupę CLAY („Clowns Laughing At You“ – klounai iš tavęs juokiasi), jai priklauso ir bičiuliai Stefanas bei Paulis. CLAY nesiekia jokių rimtų politinių tikslų, originaliai pokštaudami draugai nori tik sulaukti dėmesio. Tačiau kuo aukštesnis programišių statusas tinklo bendruomenėje, tuo didesnė ir rizika. Galiausiai jie atsiduria kriminalistų taikiklyje, o Benjaminas staiga tampa pačiu ieškomiausiu programišiumi.

Filmai bus rodomi S.Dacho namuose (Jūros g. 7) vokiečių kalba su lietuviškais subtitrais. Įėjimas – laisvas.

Filmų programa

Spalio 17 d. 12.30 val., spalio 18 d. 12.30 val. ir 17.30 val. – „Tokia didelė svajonė” (drama, 2011, rež. S.Grobleris).

Spalio 25 d. 13.30 val. ir 17.30 val. – „Who am I – Saugių sistemų nėra” (trileris, 2014, rež.B. bo Odaras).

Lapkričio 8 d. 17.30 val. – „Vakarykštis sniegas” (dokumentinis, 2013, rež. Y.Reuveny).

Lapkričio 15 d. 17.30 val. – „Valstybė prieš Fricą Bauerį” (drama, 2015, rež. L.Kraume).


Šiame straipsnyje: Vokiško kino dienosKlaipėda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių