Uostamiesčio Žvejų rūmuose – XV šalies teatrų festivalis „Jaunatis“

Spalio 16-ąją Klaipėdos žvejų rūmuose prasidės šalies teatrų festivalis „Jaunatis“. Penkioliktą kartą vyksiantis renginys oficialiai dedikuojamas vaikams ir jaunimui, o jo programa subalansuota perpus: dalis spektaklių rekomenduojami ikimokyklinukams ir pradinukams, o kiti skirti jaunimui ir visiems suaugusiems teatro žiūrovams. Festivalio tikslas – visuomenei pristatyti naujausius, Klaipėdoje dar nerodytus Lietuvos teatrų spektaklius, teigiamai įvertintus kritikų, pelniusius apdovanojimus kituose teatro forumuose.

Įspūdinga pradžia

Pirmoji šalies teatrų festivalio „Jaunatis“ savaitė bus itin turininga ir aktyvi, nes į ją sutalpinta net pusė visos programos. O ją pradės visada ir visur laukiamas Keistuolių teatras iš sostinės. Nuolatinis festivalio „Jaunatis“ dalyvis šįkart atveš teatro meno vadovo Aido Giniočio inscenizuotą ir režisuotą muzikinę-detektyvinę pasaką „žiūrovams nuo 6 metų“ „Detektyvo D. Lapino byla“ (spalio 16 d. 12 val.). Jaunieji žiūrovai patys taps spektaklyje narpliojamos Meškutės Medos dingimo bylos dalyviais. Keistuolių teatro sukurta „Detektyvo D. Lapino byla“ šiemet pelnė publikos simpatijas profesionalių teatrų festivaliuose „Vaidiname žemdirbiams“ Rokiškyje ir „Žaldokynės kraštas“ Biržuose. Spektaklyje vaidina Eimantas Bareikis, Marija Korenkaitė, Justina Smieliauskaitė, Benita Vasauskaitė, Danas Kamarauskas, Diana Kamarauskaitė, Jonas Šarkus, Aurimas Bačinskas ir Matas Pranskevičius.

Organizatorių nuotr.

Kauno valstybinis lėlių teatras pernai Klaipėdos publiką sužavėjo ir nustebino spektakliu „Dievų miškas“ pagal B. Sruogos romaną. Šįkart festivalyje „Jaunatis“ jis parodys vėlgi dramatišką spektaklį „Aš – Žvėris“ (spalio 17 d. 18 val.), kalbantį apie jaunosios kartos žmogų, kuris atranda savyje kultūros jėgą – „žvėrį“. Bręsdamas per susitikimą su menu, kontaktą su draugiškais žmonėmis, pasikliaudamas nuojauta, jis ima pats kurti galingus ir paveikius reginius. Tai vieno gatvės vaikiščio virsmas iš chuligano į žmogų – būsimą kūrėją. Kauniečių „Aš – Žvėris“ – jautri sūnaus ir mamos drama, kai vidinė stoka ne apriboja, o atveria akis kitokio gyvenimo įmanomybei. Spektaklyje naudojamos skirtingų dydžių lėlės, pasirodo ir patys aktoriai. Atvirojo teatro principu kuriamame vyksme skirtingos meno rūšys susipina į vientisą žaidimą. Nuotaikingas grotesko, magiškojo realizmo, šiuolaikinės muzikos ir šokio elementų kupinas spektaklis vaizdų kalba jautriai paliečia žiūrovų širdis. Jo režisierius Rokas Lažaunykas šiemet apdovanotas prestižiniu Kauno teatralų apdovanojimu „Fortūna“ už spektaklio „Aš – Žvėris“ režisūrą. Vaidina Mindaugas Černiauskas, Indrė Endriukaitė, Vigita Rudytė ir Arvydas Šaučiūnas.

Organizatorių nuotr.

Apie praeitį ir dabartį

Priekulės Ernsto Vicherto teatras – tai lyg Mažosios Lietuvos pranašas, skaičiuojantis jau du kūrybinės veiklos dešimtmečius. Teatras koreliuoja su chrestomatine ir šiuolaikine dramaturgija, žavi savo žiūrovus eksperimentais netradicinėse erdvėse. Turbūt neatsitiktinai teatro meno vadovas ir režisierius Donatas Savickis nusprendė scenoje atgaivinti I. Simonaitytės romano „Aukštųjų Šimonių likimas“ veikėjų likimus. Spektaklis ,,Urtė“ (spalio 19 d. 18 val.) – tarsi dovana rašytojos kūrybos gerbėjams. Įdomus režisūrinis sprendimas, apgalvota, metaforiška, išskirtinė scenografija, muzikinis garso takelis, aktorių vaidyba, sceniniai kostiumai sukuria jausmą, kad ši istorija tikra, ji veikia čia ir dabar. Žiūrovai tarsi nusikelia į I. Simonaitytės personažų gyvenimo laikmetį ir kartu su Urte išgyvena meilę, baimę, neapykantą.

7 – tiek skirtingų spektaklių bus parodyta festivalyje „Jaunatis“.

Oskaro Koršunovo / Vilniaus miesto teatro spektaklyje „Pirk dramblį“ (spalio 21 d. 18 val.) kuriamas šiuolaikinio jauno žmogaus, išgyvenusio stiprius įvykius savo vaikystėje, portretas. Jis staiga neteko visko pats to nesuprasdamas. Eglės Kižaitės režisuotas spektaklis pagal Dovilės Zavedskaitės pjesę „Dramblys“ – apie tiesą ir atvirumą. Leisti sau ir kitiems patirti jausmus, nebūti abejingiems vieni kitiems – neslėpti dramblių kambariuose, pamatyti juos ir įvardyti.

Už Berniuko vaidmenį spektaklyje „Pirk dramblį“ aktorius Mantas Bendžius šiemet apdovanotas Auksiniu scenos kryžiumi geriausio jaunojo menininko kategorijoje. Režisierė E. Kižaitė nominuota Auksiniam scenos kryžiui režisūros kategorijoje, o pjesės autorė D. Zavedskaitė – dramaturgijos kategorijoje.

Organizatorių nuotr.

Pasakas mėgsta visi

Pirmąkart festivalio „Jaunatis“ programoje – pažintis su Panevėžio lėlių vežimo teatru. Keturis dešimtmečius gyvuojantis (nuo 1986 m.) vienintelis toks teatras Europoje žinomas ir populiarus dėl savo vasaros maršrutų po Lietuvą, kai vežimas tampa ir scena, ir virtuve, ir miegamuoju. Teatre kasmet pastatoma po 3-4 spektaklius ne tik vaikams. Vieną naujausių – „Raudonkepuraitė ir džiazas“ panevėžiečiai parodys Žvejų rūmuose (spalio 24 d. 11 val. ir 13 val.).

„Raudonkepuraitė“ – visame pasaulyje žinoma pasaka, tačiau režisierius Konstantinas Grosmanas į šią istoriją pažvelgė kitaip: netradiciškai, šiuolaikiškai, žaismingai, originaliai. Teatro versijoje vilkas – geras ir švelnus, o kiti veikėjai – tikri padaužos. Visi personažai (ir lėlės, ir aktoriai) ne tik kalba, bet ir dainuoja, šoka džiazo ritmu. Spektaklyje vaikams išryškinama mintis, kad nereikia spręsti apie ką nors iš pirmo žvilgsnio – jei graži išvaizda, nereiškia, kad vidus gražus...

 

Organizatorių nuotr.

Klaipėdiečių premjeros

Tradiciškai šeimininko teisėmis pasinaudos organizatorius – Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centras Žvejų rūmai, festivalyje „Jaunatis“ pristatydamas „saviškius“. Šiemet Žvejų rūmų jaunimo teatras „Be durų“ savo gerbėjams sukūrė muzikinį spektaklį „Vaiduoklių nereikia bijoti“ (lapkričio 5 d. 12 val. ir 14 val.). Ilgametė teatro meno vadovė ir režisierė Angelė Juškevičienė nenorėjo atskleisti visų būsimosios premjeros siužeto paslapčių ir siurprizų... Daug įdomių dalykų iš vaiduoklių gyvenimo vaikai sužinos nuotaikingo spektaklio metu.

Menininkų grupės „Žuvies akis“ garso ir judesio spektaklio „Out of the Box“ pirmoji premjera Klaipėdoje jau įvyko rugsėjo pabaigoje tarptautinio menų festivalio „Plartforma“ metu. Tarpdisciplininio meno ir eksperimentinio garso mėgėjams rekomenduojamo spektaklio autoriams Godai Giedraitytei (dramaturgija) ir Donatui Bielkauskui (instrumentai ir garso koncepcija) temą „pasufleravo“ garsaus japonų rašytojo Kobo Abės romanas „Žmogus-dėžė“. Autorius jame analizuoja žmonių susvetimėjimą ir dabarties visuomenės priešiškumą asmenybei. Dėžė tampa spektaklio ašimi. Stovinti scenoje ji yra ne tik uždara, ribojanti erdvė, bet ir atradimų vieta (kaip lobių skrynia ar muzikinė dėžutė). Atskiros plokštumos yra ir muzikiniai instrumentai, kuriais grodami atlikėjai kuria garsą / muziką viso spektaklio metu. Spektaklyje „Out of the Box“ (lapkričio 9 d. 19 val.) pasirodo trys skirtingo amžiaus, profesinio išsilavinimo ir gyvenimiškos patirties atlikėjai – kompozitorius, vienas ryškiausių nūdienos postfolklorinės tradicijos Lietuvoje kūrėjų D. Bielkauskas, Žvejų rūmų pantomimos teatro „A“ meno vadovas, mimas ir režisierius Aleksas Mažonas, gatvės šokių stilių virtuozas ir pedagogas Marius Eidrigevičius. Režisierė – Karina Novikova. Bilietus į „Jaunaties“ festivalio spektaklius platina www.bilietai.lt. Vaikams, moksleiviams, studentams ir senjorams taikoma 50 proc. nuolaida. Visi spektakliai bus rodomi Žvejų rūmuose – Didžiojoje arba Teatro salėse.

Organizatorių nuotr.

Festivalio programa

Spalio 16 d. 12 val. Didžiojoje salėje – „Detektyvo D. Lapino byla“ (Keistuolių teatras).

Spalio 17 d. 18 val. Didžiojoje salėje – „Aš – Žvėris!“ (N 14, Kauno valstybinis lėlių teatras).

Spalio 19 d. 18 val. Teatro salėje – „Urtė“ (Priekulės Ernsto Vicherto teatras).

Spalio 21 d. 18 val. Teatro salėje – „Pirk dramblį“ (N 14, Oskaro Koršunovo / Vilniaus miesto teatras).

Spalio 24 d. 11 val. ir 13 val. Teatro salėje – „Raudonkepuraitė ir džiazas“ (Panevėžio lėlių vežimo teatras).

Lapkričio 5 d. 12 val. ir 14 val. Teatro salėje – „Vaiduoklių nereikia bijoti“ (Klaipėdos žvejų rūmų jaunimo teatro „Be durų“ premjera).

Lapkričio 9 d. 19 val. Teatro salėje – „Out of the Box“ (Klaipėdos menininkų grupės „Žuvies akis“ premjera).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių