2020-aisiais – naujos kainos: kokie pokyčiai gyventojų laukia nuo sausio?

Kiti metai daugeliui gyventojų kažin ar bus sotesni. Nuo sausio brangsta elektra, benzinas, viešojo transporto bilietai, o kovą – ir alkoholis.

Didės svaigalų kaina

Už litrą benzino nuo Naujųjų teks mokėti maždaug keturiais euro centais daugiau.

Standartinis akcizo tarifas bešviniam benzinui didėja nuo 434,43 iki 466 eurų už 1 tūkst. litrų, gazoliams – nuo 347 iki 372 eurų už 1 tūkst. litrų.

Žemės ūkyje naudojamiems gazoliams taikomas akcizas padidintas nuo 56 iki 60 eurų už 1 tūkst. litrų. Vyriausybė anksčiau siūlė šį tarifą didinti iki 81 euro, o Prezidentas Gitanas Nausėda – iki 146 eurų.

Netrukus turėtų brangti ir alkoholis. Akcizo tarifas etilo alkoholiui nuo kitų metų kovo 1 d. didės daugiau nei dešimčia procentų – nuo 1 832 iki 2 025 eurų už gryno etilo alkoholio hektolitrą. Padidinus akcizo tarifą etilo alkoholiui, 0,5 l stipraus gėrimo vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,45 euro.

Didės ir kaitinamojo tabako kainos. Nuo 2020 m. dėl akcizo pakėlimo pakelis kaitinamojo tabako cigarečių gali pabrangti 0,33 euro.

Už elektrą – 15 proc. brangiau

Nuo 2020-ųjų apie 15 proc. brangsta elektra. Tiesa, teigiama, kad pigs gamtinės dujos.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba patvirtino įmonės "Ignitis" gamtinių dujų tiekimo tarifus, galiosiančius nuo 2020 m. sausio 1 d.,  buitiniams vartotojams.

Už suvartotą gamtinių dujų kiekį (m3) buitiniai vartotojai bendrovei "Ignitis" vidutiniškai mokės 16,67–22,22 proc. mažiau, o abonentinis mokestis, t. y. pastovioji tarifo dalis, – nesikeis.

Tiems vartotojams, kurie dujas naudoja tik maistui gaminti ir sunaudojantiems iki 300 m3 dujų per metus, kaina mažės 11 euro centų (arba 16,67 proc.) nuo 66 iki 55 euro centų už m3 (su PVM).

Kitos grupės vartotojams – dujomis šildantiesiems namus bei jas naudojantiems karštam vandeniui šildyti ir sunaudojantiems nuo 301 iki 20 tūkst. m3 dujų per metus – kaina mažės 10 euro centų (arba 21,74 proc.) nuo 46 iki 36 euro centų už m3 (su PVM).

Pastovus mėnesio mokestis (pastovioji tarifo dalis) lieka nepakitęs.

Tačiau nuo sausio 1 d. staigmenos laukia tų vartotojų, kurie naudoja dujų balionus.

Įsigalioja naujas reikalavimas dujų balionams, jie turės būti su papildomais apsauginiais vožtuvais.

Naujus reikalavimus įvedusi Energetikos ministerija teigia tai daranti dėl saugumo, tačiau realiai vartotojams teks už tokią paslaugą susimokėti papildomai.

Nekito metinių bilietų kaina

Klaipėdos miesto taryba gruodžio 19 d. patvirtino naujas viešojo transporto kainas. Pasikeitė daugumos iš 111 bilietų rūšių kainos, daugiausia jos padidėjo.

Vienkartinis popierinis bilietas kioske nuo 80 euro centų brangsta iki vieno euro.

Pabrangs ir lengvatiniai popieriniai bilietai – nuo 0,4 iki 0,5 euro ir nuo 0,16 iki 0,2 euro. Naktinis bilietas, važiuojant maršrutu Liepojos g.–Jūrininkų pr., kainuos 1,5 euro vietoj 1 euro, su lengvata – 0,75 ir 0,3 euro.

Elektroninis vienkartinis bilietas kainuos 2–6 centais daugiau. 0,2–2 euro brangs mėnesiniai ir darbo dienų mėnesiniai bilietai.

Nepasikeitusi išliko visų rūšių metinių bilietų kaina. Vienai dienai neribotas kelionių skaičius mieste kainuoja 70 euro centų.

Įsigyjant pusės kainos (taip pat ir senjoro) lengvatinį bilietą, dienos kelionės kainuos 35 centus, studentams ir moksleiviams – 14 centų.

Metinio bilieto kaina išlieka 255 eurai.

Nepakitusi išliko vadinamojo pradinuko bilieto kaina – 10 eurų.

Priemiesčio maršrutuose, priklausomai nuo atstumo, bilietų kaina padidės dar 10–30 centų. Tokia kaina galios perkant bilietą autobuse.

Augs minimali alga

Nuo 2020 m. sausio 1 d. minimali mėnesio alga (MMA) Lietuvoje iki mokesčių sudarys 607 eurus ir bus 9,4 proc. didesnė, nei yra dabar, – 555 eurai.

Skaičiuojama, kad gaunančiųjų MMA pajamos į rankas turėtų padidėti nuo 396 iki 425–445 eurų, priklausomai nuo to, kiek kils neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD).

MMA padidinimui iš valstybės biudžeto kitąmet prireiks apie 17 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

FREDERIEN

FREDERIEN portretas
Mes esame finansinė struktūra, siūlanti paslaugas, todėl visiems jūsų finansiniams poreikiams nuo 5 000 € / USD iki 50 000 000 € / USD investicinei paskolai prašome susisiekti su mumis tiesiogiai mūsų „WhatsApp“ el. Paštu: conseiller @ consultant. com

...

... portretas
Tai ne gerovė jei už ją verčiami DVIGUBAI susimokėt; - kaip tai 'konservatoriška': "Šunaujai reikia padidinti mokesčius DVIGUBAI kad pensininkams būtų galima pridėt 3€..." - tas š'Matininkas iš Tvartelio gerai ŽINO kad nuo didesnių mokesčių ir jam daugiau nubyrės, o štai 'valstiečiai' ir pakibo ant to kabliuko: "negalima žmonėms daugiau mokėt iš jų daugiau nepaėmus, NES (esą) pinigai ant medžių neauga" (paklauskit Austėjos, nuo ko ji PINIGĖLIUS raško). Bet juk Valstybė VIS turtėja, BVP auga - KAS tuos 'pinigėlius' priglaudžia? Na, 'valstiečiai' valstiečiais (o ir šaškės tai ne šach'MAT), bet kai šito ir eko'NO-mistas prezidentas nežino, tai... vargas tau, Lietuvėle!

Sveikinimas

Sveikinimas portretas
Debilams kiek viena mėnesį nuo sausio 1 kels kainos ir didins mokesčius . Durnių laivas ir Pridurku šalis.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių