Antrojo Paryžiaus idėja Smiltynėje

Klaipėdos muzikinio teatro dailininkas Jonas Sabaitis dega idėja Smiltynėje ant Kuršių marių kranto pastatyti 70 metrų aukščio apžvalgos kuorą – savotišką Paryžiaus Eifelio bokšto "brolį". Meistro įsitikinimu, jei pavyktų įgyvendinti šį sumanymą, uostamiestis neabejotinai taptų neregėtu traukos centru.

Klaipėdos muzikinio teatro dailininkas Jonas Sabaitis dega idėja Smiltynėje ant Kuršių marių kranto pastatyti 70 metrų aukščio apžvalgos kuorą – savotišką Paryžiaus Eifelio bokšto "brolį". Meistro įsitikinimu, jei pavyktų įgyvendinti šį sumanymą, uostamiestis neabejotinai taptų neregėtu traukos centru.

Svajonę brandino dešimtmetį

73-ejų menininkas Klaipėdos muzikiniame teatre piešia vaidinimų afišas ir meistrauja įvairias butaforijas spektakliams.

Klaipėdiečio pomėgis – architektūra. "Architektūrinės" mintys dailininko neapleidžia nuo vaikystės, nors gyvenime jis tapo ne architektu, o tapytoju.

J.Sabaičio idea fix jau bemaž 10 metų yra apžvalgos bokštas, kurį, jo manymu, galima būtų pastatyti Smiltynėje ant kalvos, netoli Senosios perkėlos, tarpukariu buvusios smuklės vietoje.

"Statinį sudarytų postamentas su laiptais, bokštas, ant kurio būtų užkeltas žemės rutulio formos kupolas – apžvalgos aikštelė su kavinėmis ir restoranais, o virš to kupolo – Neringos skulptūra, laikanti "Meridianą". Statinio aukštis nuo žemės paviršiaus iki laivo viršaus turėtų siekti 75 metrus", – pasakojo J.Sabaitis.

50 metrų aukščio stulpe turėtų būti įrengtas liftas, taip pat dveji sraigtiniai laiptai, vieni skirti sportininkams, kurie galbūt norėtų išmėginti jėgas bėgiojant į viršų, kiti laiptai – sportuoti linkusiems turistams.

"Planavau padaryti tą kupolą su dantračiais, kad visa ta apžvalgos aikštelė suktųsi aplink savo ašį, o žmonės, sėdėdami restorane ir gerdami kavą, galėtų grožėtis miesto bei jūros vaizdais. Be to, nebijantys aukščio, galės išeiti į lauką ir pasižvalgyti pro žiūronus", – dėstė mintis J.Sabaitis.

Viltis atgaivinti miestą

Dailininkas maždaug mėnesį meistravo 70 kartų sumažintą apžvalgos bokšto modelį, kuriame matyti smulkiausios detalės – pradedant tvorele papėdėje ir baigiant teleskopu apžvalgos aikštelėje.

Meistras modeliuke netgi prijungė elektrą, kad matytųsi, kaip tas bokštas atrodytų naktį – po kupolu įrengtos ir švyturių šviesos laivams.

J.Sabaitis teigia, jog jei kils susidomėjimas ir bus nuspręsta Klaipėdoje tokį bokštą statyti, aišku, teks telktis inžinierius ir konstruktorius, kad apskaičiuotų visus reikiamus techninius statinio duomenis, nes jis pateikia tik idėją.

Dailininkas mano, įrenginys galėtų kainuoti tik apie 3 mln. eurų.

J.Sabaitis įsitikinęs, kad toks bokštas miestui būtų garbė, o žmonėms teiktų malonumo ir džiaugsmų, taip pat praverstų pajūrio saugumui.

Bokštą būtų galima statyti nebūtinai Smiltynėje, pasak J.Sabaičio, tam tiktų ir vieta prie Jono kalnelio, Kopgalyje ar skverelyje prie Danės upės netoli bendrovės "Teo" pastato.

"Manau, tas bokštas būtų labai didelis turistų traukos objektas. Čia visi skundžiasi, kad atvažiuoja svečiai ir jie neturi Klaipėdoje, kur nueiti. Tegul suranda pinigų, pastato tokį statinį ir pamatysite, kaip čia visi važiuos. Bokštas atsipirktų greičiau, nei įsivaizduojate", – įsitikinęs idėjos autorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mėmelis t.y. mėnulis

Mėmelis t.y. mėnulis portretas
Mėnulio miestas Klaipėda, Saulės miestas Šiauliai. Atstatysim kryžiuočių sugriautą šventyklą, Ir sugrįš į Tėvynę Lietuvos vaikai

vietinis petras

vietinis petras portretas
nauja-tai pamirsta sena dar apie 1975 m laikrastyje tarybine klaipeda buvo iskelta tokia ideja net projekto piesinys buvo idetas bet tada tai buvo utopija

rim

rim portretas
šį sumanymą būtų galima pritaikyti elektrinės prie teo pastato bokštui, nes ta elektrinė bus iškeldinta, o bokštas liks, tik jį reikės pritaikyti kitam gyvenimui
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių