Klaipėdiečių akiratyje – atvykėliai: kam tos šiukšliadėžės?

Į uostamiestį kasmet atvyksta nemažai kitų šalių piliečių. Ne visi jie turistai, daugelis į Klaipėdą atkeliauja mokytis, kai kuriems imponuoja darbo pasiūlymai. Jau pastebima, kad kartais kitataučiai pas mus priimtų elgesio normų nepaiso, jiems labiau priimtina elgtis taip, kaip elgiasi savo gimtinėje.

Kam tos šiukšliadėžės?

Klaipėdietė Lina nustebo pamačiusi, kaip parke pasielgė iš tolimos rytų šalies atvykęs pilietis. Eidamas jis tiesiog pavėjui paleido popierėlį nuo ledų, jo net neketindamas išmesti į šiukšliadėžę.

Moteris susimąstė: gal atvykę kitataučiai vis dėlto turėtų susipažinti su mūsų šalyje įprastomis elgesio normomis ir elgtis taip, kaip priimta Lietuvoje?

Kitose valstybėse priimta atvykėliams paaiškinti vietines taisykles, kadangi vyrauja tam tikros normos, kurių svečiai gali ir nesuvokti.

Pavyzdžiui, Graikijoje negalima fotografuoti karinių ir kitų objektų, tačiau rūkyti ten leidžiama beveik visur, kadangi rūkančiųjų yra maždaug pusė šalies gyventojų.

Paskaitų atvykėliams neskaito

Pasak Klaipėdos informacijos turizmo centro vadovės Romenos Savickienės, uostamiestyje atvykusiesiems nėra aiškinama apie kokias nors taisykles, mat turistai patys stebėdami aplinką supranta, kaip reikėtų elgtis mūsų šalyje.

Mūsų tautiečiai kartais irgi šiukšlina, todėl negalime sakyti, kad kitataučiai šiukšlina daugiau ar mažiau.

„Nevedame paskaitų, ką ir kaip reikėtų daryti, dažniausiai keliautojai patys supranta, kad kiekvienoje šalyje vyrauja tam tikros kultūros ar viešosios tvarkos normos, kurių reikėtų laikytis. Jeigu turistams kyla abejonių, kaip elgtis, jie užklausia mūsų, tada paaiškiname“, – kalbėjo vadovė.

Pasak jos, viskas priklauso ne nuo žmogaus rasės ar tautybės, o nuo asmens manierų, mentaliteto.

„Mūsų tautiečiai kartais irgi šiukšlina, todėl negalime sakyti, kad kitataučiai šiukšlina daugiau ar mažiau, viskas priklauso nuo žmogaus mentaliteto. Aišku, pavyzdžiui, Indijoje kai kur ne taip prižiūrima tvarka gatvėse ir kartais žmonės yra įpratę gyventi kitos kultūros pagrindais. Tačiau vėlgi negalime teigti, kad žmogus atvyko būtent iš ten ir taip elgiasi būtent dėl tokios priežasties“, – aiškino R. Savickienė.

R. Savickienė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Jau gauna pranešimų

Klaipėdos savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Linas Lapinskas tikino, kad vis daugiau atvykstant kitataučiams, dažniau gaunama ir gyventojų pranešimų apie jų netinkamus atsikratymo atliekomis būdus.

„Ar tai susiję su kitataučių įpročiais, ar paprasčiausiai klaipėdiečiai jų nusižengimus pastebi labiau, pasakyti negaliu“, – teigė L. Lapinskas.

Vedėjas pabrėžė, jog pilietis pastebėjęs atvejį, kai šiukšlinama, gali įspėti taip besielgiantį asmenį arba pranešti apie tai bendruoju pagalbos telefonu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
kokia kalba jiems aiškinti? rusų jau nedaug kas pas mus moka, o angliškai tie, iš aūlų, nemanau, kad supras...

Senelis

Senelis portretas
Taigi žmogaus teisės, kultūrų skirtumai ... pagyvenom gerai, bus kaip londej , parižoj

Anonimas

Anonimas portretas
jei atvykeliams is pietu pasakysi kokia pastaba gali sulaukti ir smugiu ir dar rimciau
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių