Buvusio kino teatro atnaujinimas: po širma slypi grėsmės

Per beveik tris dešimtmečius po gaisro taip ir neprasidėję buvusio kino teatro „Baltija“ atnaujinimo darbai baigėsi tik nauju audeklu ant griuvėsių, kurie, kaip žmonės įtaria, pavojingai pakrypo. Vis dėlto šito statinio nėra Apleistų pastatų sąraše, o bandymai nutraukti valstybinės žemės nuomos sutartį atsidūrė aklavietėje.

Griežtai pagal aktus

Suremontavus Žvejų gatvę, pagrindinis jos skaudulys – buvusio kino teatro griuvėsiai nebus sutvarkyti. Jie dabar tik uždengti nauju tankesniu statybiniu tinklu, kuris geriau sulaiko byrančias plytas, tačiau problemos paslėpti negali.

Net plika akimi matyti – pastato siena pavojingai deformavosi ir, regis, trūksta labai nedaug, kad nugriūtų.

Ne kiekvienas praeivis pakelia akis, įvertindamas pavojų. Pro griuvenas nuolat vaikšto žmonės, o šalia dirba naują pastatą statantys darbininkai, kuriems veikiausiai taip pat ši griuvėsių kaimynystė nėra saugi.

Paradoksas, bet, nepaisant esamos situacijos, buvęs kino teatro pastatas pernai buvo išbrauktas iš Apleistų ir neprižiūrimų statinių sąrašo. Esą pagal Nekilnojamojo turto mokesčių įstatymą įtraukti jį į tą sąrašą nebuvo teisinio pagrindo.

Taip nutiko, nes dar 2018 m. Seimas pavedė Vyriausybei nustatyti apleistų ir neprižiūrimų nekilnojamojo turto objektų nustatymo kriterijus, o Vyriausybė šių kriterijų nenustatė.

Tada, pasak Klaipėdos savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjo Gedimino Pociaus, miesto specialistams neliko nieko kito, kaip „vadovautis paprasta nuostata“.

Kitaip tariant, savivaldybės atstovai, nesant nustatytų Vyriausybės kriterijų, turėjo eiti ilguoju biurokratiniu keliu: patikrinti statinį, surašyti techninės priežiūros patikrinimo aktą, radus trūkumų, nustatyti protingą terminą, per kiek laiko jie turi būti pašalinti, pateikti reikalavimą savininkams ir laukti, kada jie bus įvykdyti.

Protingumo kriterijai negalioja?

Kino teatro „Baltija“ savininkams pernai liepą buvo surašytas reikalavimas suremontuoti, rekonstruoti arba nugriauti pastatą, kuris kelia grėsmę arti jo esančių žmonių sveikatai ir net gyvybei.

Terminas buvo nustatytas pusei metų, iki 2022 m. gruodžio 31 d.

Bet nuo tada vizualiai mažai kas pasikeitė.

Protingumo, proporcingumo ir likusiais kriterijais gali vadovautis teismai, o valstybės pareigūnai turi būti kaip robotai ir griežtai vadovautis teisės aktais ir visokiomis instrukcijomis.

„Tiesa, savininkai per tą laiką kažką padarė, bent jau matome, kad ant fasado užtrauktas naujas apsauginis audeklas. O kas padaryta ar nepadaryta daugiau, nustatys artimiausiu metu ten apsilankę mūsų specialistai. Priklausomai nuo to, koks bus apžiūros rezultatas, svarstysime, ar jį įtraukti į Apleistų ir neprižiūrimų pastatų sąrašą, bet man abejonių nekelia, kad jis į tą sąrašą bus įtrauktas“, – kalbėjo G. Pocius.

Pasiteiravus, kodėl šiuo atveju anksčiau nebuvo taikomi protingumo kriterijai, o tik aklai laikomasi įstatymo raidės, G. Pocius ironizavo: „Protingumo kriterijais remiasi tik teismai. Labai norėtųsi, kad galima būtų ir visais kitais atvejais tuo remtis, bet šioje valstybėje deklaruojama, kad protingumo, proporcingumo ir likusiais kriterijais gali vadovautis teismai, o valstybės pareigūnai turi būti kaip robotai ir griežtai vadovautis teisės aktais ir visokiomis instrukcijomis.“

Savivaldybės tarnautojas neatmeta, kad pastato siena gali nugriūti, esą niekas nuo to neapdraustas.

„Kas bus kaltas? Pastato savininkas. Naujausios žinios yra tokios, kad mūsų specialistai eis dar sykį ir tikrins tą pastatą. Ir tiek, kiek sugebės, pabandys įvertinti, kokie ten yra pasikeitimai. Bet kuriuo atveju, į Apleistų ir neprižiūrimų pastatų sąrašą jis šiemet jau bus įtrauktas“, – patikino G. Pocius.

Įžvalgos: gyventojai jau baiminasi, kad nauju dengiamuoju audeklu aptraukti buvusio kino teatro „Baltija“ griuvėsiai pavojingai pasviro ir kelia realų pavojų praeiviams. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Savininkai nieko nebijo

Esą jei savivaldybės specialistai nepastebės jokių žymių pasikeitimų po pastarojo patikrinimo, tik tada savivaldybė galės įtraukti beveik prieš 30 metų sudegusį kino teatrą į Apleistų ir neprižiūrimų pastatų sąrašą.

„Tas naujas pastato statusas savininkų turbūt nelabai išgąsdins, nes jie ir taip pernai maksimaliu tarifu susimokėjo nekilnojamojo turto mokestį. Bet panašu, kad visi tie padidinti mokesčiai jų visai nejaudina, jie juos susimoka ir nekelia jokių problemų. Be to, daugkartiniai bandymai su jais bendrauti įvairiausiais lygmenimis visiškai jokių rezultatų neduoda“, – pripažino G. Pocius.

Žurnalistams susisiekus su pastato savininke Regina Radkevičiene, moteris nedaugžodžiavo.

„Dėl pastato neturiu jokių naujienų. Nepatogu padėti ragelį, bet aš nieko nežinau“, – tvirtino R. Radkevičienė.

Vis dėlto svetainėje aruodas.lt pernai pavasarį atsiradęs skelbimas dėl kino teatro „Baltija“ pardavimo tebėra, savininkai už jį norėtų beveik milijono eurų.

Pastatą pardavinėjantis nekilnojamojo turto brokeris prasitarė, kad savininkai lyg su kažkuo norinčiu įsigyti statinio griuvėsius jau kurį laiką derasi, bet rezultato dar nėra.

Sutarties nutraukti negali?

Ilgus metus ketinę, bet taip ir nepradėję statybų vietoje buvusio kino teatro „Baltija“ šiauliečių bendrovės „Fisanta“ savininkai pernai vasarą sulaukė šiokio tokio pabauginimo.

Klaipėdos savivaldybė pateikė prašymą Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT) nutraukti žemės nuomos sutartį ir sulaukė informacijos, kad ši procedūra pradėta.

„Jei pastato savininkas netenka žemės nuomos, savivaldybė iš jo gali paimti statinio likučius ir juos parduoti rinkos verte. Kodėl to nebuvo galima padaryti anksčiau? Nebuvo įstatymo pataisos, ji įsigaliojo tik pernai kovo pradžioje. NŽT savivaldybės prašymą gavo, informavo, kad procedūra pradėta, kuri gali tęstis ne mažiau nei dvejus metus“, – paaiškino G. Pocius.

Dienraščio duomenimis, NŽT jau seniai savivaldybę informavo, kad negali nutraukti žemės nuomos sutarties, nes ant tos žemės yra pastatas.

Esą jokie teisės aktai nenumato, kad galima nutraukti žemės nuomos sutartį tokiu atveju, juolab savivaldybė yra išdavusi statybos leidimą.

NŽT atstovų teigimu, jei žemės nuomininkas ant žemės turi pastatą ir leidimą jį rekonstruoti, joks teisės aktas neleidžia sutarties nutraukti.

Vienintelis kelias savivaldybei esą yra teismas dėl valstybinės žemės nuomos sutarties nutraukimo ir dar neaišku, kaip teisėjai dėl to nuspręstų.

Gediminas Pocius. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Uždaras biurokratinis ratas

Kad savivaldybė informuota apie NŽT patikrinimą ir tai, kad nėra jokio pagrindo nutraukti žemės nuomos sutartį su „Baltijos“ griuvenų savininkais, G. Pociui buvo naujiena.

Kuriame savivaldybės skyriuje „paskendo“ tas dokumentas, bus ieškoma.

Dabar savivaldybė esą turėtų naikinti išduotą pastato rekonstrukcijos leidimą ir kreiptis į teismą, kaip padarė Palangos savivaldybė kurhauzo atveju, tai yra paimti „Baltijos“ kino teatro griuvėsius visuomenės poreikiams.

Teigiama, kad skirtumas tarp šių dviejų objektų yra tas, kad kurhauzas yra paveldo objektas, o „Baltijos“ kino teatras – ne.

Didžioji vertybė šiame objekte – teisė statyti ir puiki senamiesčio vieta.

Statinys neturi stogo, tai yra viso labo per ilgą laiką permirkusios kelios sienos, stovinčios ant valstybės išnuomotos žemės.

„Šiuo atveju panaikinti statybą leidžiantį dokumentą nėra pagrindo vien dėl to, kad subjektas, jo turėtojas, delsia įgyvendinti deklaruotus planus. Leidimas panaikintas gali būti tik paties statytojo prašymu arba teismo sprendimu“, – konstatavo G. Pocius.

2007 m. tuometėje Statybos komisijoje „Baltijos“ rekonstrukcijos projektas buvo svarstytas bemaž dešimt kartų. Jis tada esą netiko paveldosaugininkams, todėl viskas užsitęsė dar keliolika metų.

„Kai statytojai parengė naują pakoreguotą projektą ir 2020 m. liepą išsiėmė statybos leidimą, visi apsidžiaugėme ir laukėme, kad darbai pagaliau pajudės. Ir atrodė, kad kažkas vyksta, bet išvežtas tik susikaupęs statybinis laužas, ir vėl viskas sustojo, dabar jau nežinia kuriam laikui“, – apmaudo neslėpė G. Pocius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
tik pagalvokit 30 metu stovi griuvesiu kruva vidury miesto ir nieko nedaroma. Mano nuomone tai rodo valstybiniu strukturu supuvimo ir korupcijos lygi

Reikia reikalauti iš Klaipėdoje rinktų Seimo

Reikia reikalauti  iš Klaipėdoje rinktų  Seimo portretas
narių, kad parengtų įstatymą dėl apleistų pastatų.

VYKSTA KLUMPAKOJŲ LENNKTYNĖS

VYKSTA KLUMPAKOJŲ LENNKTYNĖS portretas
Wilno stato stadioną, Mėmel stato konoteatrą, o anušauskiukas bando teisinti sukrypusius naujų klipattinių tanko vamzdžius. Tvartas tik juokiasi ir pinigus skaičiuoja.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

  • Savaitgalis po burėmis – Klaipėdoje prasideda „The Tall Ships Races“
    Savaitgalis po burėmis – Klaipėdoje prasideda „The Tall Ships Races“

    Sveikindama didžiausius pasaulio burlaivius, Klaipėda jau šiandien iškilmingai pakels „The Tall Ships Races“ vėliavą. Starto uosto titulu šį kartą apdovanota Klaipėda net tris dienas visus norinčius kvies lankyti laiv...

  • KIC ir savivaldybė pasirašė sutartį dėl Klaipėdos pašto rekonstrukcijos
    KIC ir savivaldybė pasirašė sutartį dėl Klaipėdos pašto rekonstrukcijos

    Kultūros infrastruktūros centro (KIC) ir Klaipėdos miesto savivaldybės vadovai pasirašė bendradarbiavimo sutartį dėl buvusio Klaipėdos pašto komplekso rekonstrukcijos, ketvirtadienį pranešė Kultūros ministerija. ...

    1
  • Praėjo trys mėnesiai: kaip mums sekasi rūšiuoti maistą?
    Praėjo trys mėnesiai: kaip mums sekasi rūšiuoti maistą?

    Daugiau kaip 200 tonų maisto atliekų per tris mėnesius – tiek surinkta iš Klaipėdos miesto ir Neringos savivaldybių. Tai daug ar mažai? Ar išrūšiuotų maisto likučių kokybė tinka perdirbėjams ir kur iškeliauja Dumpi...

    8
  • Keiksnoja naujai įrengtą žiedinę sankryžą: atsirado nešvankus piešinys kelininkams
    Keiksnoja naujai įrengtą žiedinę sankryžą: atsirado nešvankus piešinys kelininkams

    Slengių ir Gindulių kaimų gyventojai keiksnoja naujai įrengtą žiedinę sankryžą. Vos tik ją atidarė, automobilių eilė nutįso iki Liepų gatvės Klaipėdoje. ...

    18
  • Per šventes Klaipėdoje – inspektorių patikrinimai
    Per šventes Klaipėdoje – inspektorių patikrinimai

    Beveik kiekvieną vasaros savaitgalį uostamiestyje vykstant renginiams, tikrinami lauko palapinėse prekiaujantys pardavėjai. Labiausiai atsižvelgiama į tai, ar yra maisto produktų laikymo sąlygų, personalo higienos ir kitų pažeidimų. Apie patikrinim...

    1
  • Laivų regatoje – burlaiviai ir linksmybės
    Laivų regatoje – burlaiviai ir linksmybės

    Pirmą kartą istorijoje Klaipėda tapo lenktynių starto uostu birželio 27-ąją prasidėjusioje laivų regatoje „The Tall Ships Races 2024“. Jūrinę kultūrą puoselėjančio renginio metu uostamiestyje iki pat sekmadienio viešės 41 bur...

  • Uostamiestyje įrengia kiemų ir takų apšvietimą
    Uostamiestyje įrengia kiemų ir takų apšvietimą

    Klaipėdoje spartės daugiabučių kiemų ir viešųjų erdvių apšvietimo įrengimo darbai. Nuo šiol projektavimu ir įrengimo darbais rūpinsis savivaldybės įmonė. Skaičiuojama, kad tai leis sutaupyti ženklias sumas. ...

  • Medikai primena: plaukite rankas
    Medikai primena: plaukite rankas

    Karštis, vaisiai, uogos, daržovės, neplautos rankos, aukšta temperatūra, vėmimas, viduriavimas. Šis birželis, pasak infekcines ligas gydančių medikų, beveik nesiskiria nuo ankstesniųjų. ...

    1
  • Klaipėdoje – Vaikų globos savaitė
    Klaipėdoje – Vaikų globos savaitė

    Visą šią savaitę Atgimimo aikštę puošia daugybė žuvėdrų. Taip birželio 25–29 d. minima Vaikų globos savaitė, kurią organizuoja globos centrus vienijantis tinklas „Vaikai yra vaikai“ kartu su Valstybės vaiko t...

  • Kaip vadinti S. Nėries gatvę?
    Kaip vadinti S. Nėries gatvę?

    Jau netrukus turėtų paaiškėti, kada bus paskelbta gyventojų apklausa dėl Salomėjos Nėries gatvės pavadinimo pakeitimo Klaipėdoje. Vienas variantų – gatvei sugrąžinti istorinį Stoties gatvės pavadinimą. ...

    60
Daugiau straipsnių