Detektoriai mokyklose drausmina rūkorius: ar įmanoma visai užkardyti šį žalingą jaunimo įprotį?

Dešimtyje Klaipėdos mokyklų įrengus cigarečių detektorius, įstaigų vadovai pastebi, kad patalpose rūkančių moksleivių gerokai sumažėjo arba jų visai neliko. Vis dėlto manoma, kad, siekiant visai užkardyti šį žalingą įprotį tarp jaunų žmonių, į mokyklas reikėtų išvis neleisti įsinešti rūkalų.

Rūkančiųjų gerokai mažiau

Vytauto Didžiojo gimnazijos direktorė Daiva Križinauskaitė pripažino, kad cigarečių detektorių suveikimo atvejų mokykloje po rugsėjo 1-osios buvo ne tiek daug.

Mokyklos vadovė mano, kad tai galbūt susiję su tuo, kad kol kas vyravo šiltas oras, ir moksleiviai pertraukas dažniausiai leisdavo lauke, tad rūkantieji veikiausiai ten ir rūkė.

„Gal ir pati žinia apie detektorių įrengimą mokykloje davė rezultatą, tačiau rūkančių mokinių skaičių fiksuojame žymiai mažesnį nei ligi šiol. Galima manyti, kad detektorių įrengimas veikia ir psichologiškai, nors, žinoma, šiltu oru rūkoma ne patalpose, bet mes ir tą situaciją stebime. Vis dėlto neabejotinai detektoriai moksleivius drausmina“, – mano D. Križinauskaitė.

„Žaliakalnio“ gimnazijos vadovas Vitalijus Jakobčiukas pasidžiaugė, kad detektoriai padeda greičiau fiksuoti rūkančiuosius.

Detektoriams suveikus, signalą į savo mobiliuosius telefonus gauna atsakingi mokyklos darbuotojai ir jie skuba tramdyti rūkorius.

„Visi moksleiviai žino, kur yra cigarečių detektoriai, mes juos informavome. Tai nėra paslaptis. Detektoriai įrengti tualetuose. Pas mus įrengti tokie, kurie reaguoja ne tik į elektronines, bet ir įprastas cigaretes, taip pat ir į kanapių dūmus. Įrengus detektorius, rūkančiųjų tikrai sumažėjo, tačiau ar tas sumažėjimas susijęs su detektorių įrengimu, kol kas nežinia“, – kalbėjo V. Jakobčiukas.

Vitalijus Jakobčiukas / Vytauto Petriko nuotr.

Reikėtų kitokios kontrolės

„Žaliakalnio“ gimnazijos direktorius pasakojo, kad anksčiau būdavo atvejų, kai vaikai rūkydavo ne tik per pertraukas už mokyklos teritorijos, tačiau ir per pamokas išsiprašydavo į tualetą.

O dabar jau rūkymą tualetuose fiksuoja dūmų detektoriai.

„Turime parengę tvarką dėl rūkorių. Pagautas rūkantis mokinys turi rašyti pasiaiškinimą. Sukaupus tris tokius jo pasiaiškinimus, gimnazistas svarstomas Mokyklos vaiko gerovės komisijoje. Tada rašomas raštas į policiją, kad jam būtų skirta piniginė bauda, nes mokykla skirti baudų neturi teisės. Tiesa, tos baudos yra 5–10 eurų. Apmaudu, kad kovojant su žalingais įpročiais, įdedama tiek pastangų, o kaltininkas nubaudžiamas juokinga suma“, – kalbėjo V. Jakobčiukas.

Direktorius pabrėžė, kad kol kas mokyklos teritorijoje rūkančiųjų fiksuojama mažiau, bet užtat pasipylė skambučiai iš aplinkinių namų gyventojų dėl rūkančių moksleivių.

„Reikėtų laikytis principo, kad mokykloje jokių cigarečių ar ko nors panašaus su savimi mokiniai turėti negali. Geriausiai būtų įrengti detektorius, kurie fiksuoja ne dūmus, o pačias elektronines cigaretes. Dabar gi mes kovojame su vėjo malūnais“, – mano „Žaliakalnio“ gimnazijos direktorius.

Geriausiai reikėtų įrengti detektorius, kurie fiksuoja ne dūmus, o pačias elektronines cigaretes.

Progimnazijose – rezultatas

Vitės progimnazijos vadovė Renata Venckienė pabrėžė, kad mokykloje įrengus cigarečių dūmų detektorius, rezultatas – ženklus.

„Iki tol esame fiksavę rūkančių vaikų. Dabar, sugriežtinus kontrolę, jie net bijo bandyti rūkyti mokykloje. Manome, kad cigarečių detektoriai pasiteisino“, – teigė R. Venckienė.

S. Dacho progimnazijos direktorė Daiva Marozienė tvirtino, kad jos vadovaujamoje įstaigoje kol kas dar testuojama cigarečių detektorių sistema.

„Neįtikėtina, bet, kai vaikams pasakėme apie cigarečių detektorius, jie tarsi nuščiuvo ir per tą laiką nefiksavome nė vieno rūkančiojo. Mūsų mokiniai yra ne gimnazistai, jaunesni, natūralu, kad ši prevencija juos paveikė. Tad šiandien galime teigti, kad mūsų mokykloje nerūkoma“, – pasidžiaugė D. Marozienė.

Prašoma nelikti abejingiems

Klaipėdos mokyklose didinamas dėmesys žalingų įpročių prevencijai.

Įvertinus įstaigose užfiksuotus mokinių rūkymo atvejus, elektroninių cigarečių detektoriai įrengti 6 gimnazijose ir 4 progimnazijose.

Detektoriai įrengti Vytauto Didžiojo, „Žaliakalnio“, KU „Žemynos“, „Varpo“, „Vėtrungės“, Baltijos gimnazijose, „Smeltės“, Gedminų, Vitės ir S. Dacho progimnazijose.

Elektroninių cigarečių detektoriams įrengti iš savivaldybės biudžeto skirta 87,4 tūkst. eurų.

Detektoriai, užfiksavę dūmus ar garus, perduoda signalą į mobiliąją programėlę.

Taip mokykla nedelsiant gali patikrinti rūkymo faktą ir nustatyti tai dariusius asmenis.

Pastebėjus besisvaiginančius mokinius, gyventojai taip pat kviečiami nelikti abejingi, o apie neteisėtą narkotinių ar psichotropinių medžiagų platinimą bei turėjimą galima pranešti policijai anonimine pasitikėjimo linija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių